Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Maa-artisokan kasvatus

Teksti:
Seija Samela
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 29.1.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Maa-artisokka on helppohoitoinen ja monipuolinen hyötykasvi. Mukulat istutetaan maahan harvakseltaan, noin 10 cm syvyyteen.

Maa-artisokka kuuluu asterikasveihin ja on sukua auringonkukalle. Se on vanha intiaanien ravintokasvi, jota kutsutaan myös mukula-artisokaksi. Suomeen maa-artisokka on tuotu jo 1600-luvulla.

Kasvi on helppohoitoinen ja vaatimaton kasvupaikan suhteen, ja se menestyy myös Pohjois-Suomessa.

Maa-artisokan kasvatus

  • Maa-artisokka viihtyy parhaiten kuohkeassa hiekansekaisessa maassa.
  • Kalkitse maa keväällä ja istuta mukulat noin 10–15 sentin syvyyteen. Taimiväli noin 30–40 cm, riviväli noin 80 cm. Kookas ja helposti leviävä kasvi tarvitsee tilaa.
  • Pidä rikkaruohot kurissa kasvukauden alussa. Loppukesällä pitkät varret tarvitsevat tukea.
  • Kasvukauden lannoitteeksi sopivat kanankakkarakeet tai yleislannoite.
  • Maa-artisokka ei yleensä kärsi tuholaisista tai kasvitaudeista.
  • Mukuloita voi peitellä mullalla, jos ne nousevat pintaan. Vihertyneitä mukuloita ei kannata käyttää.
  • Hidaskasvuisesta maa-artisokasta saadaan satoa myöhään syksyllä ja osan mukuloista voi jättää maahan kevääseen asti.
  • Suojaa maasta nostetut mukulat kuivumiselta. Säilytys noin +2–5 asteessa, säilyvyys 4–5 kuukautta.

Maa-artisokan käyttö

Miedonmakuinen maa-artisokka sopii raakana raasteisiin, keitettynä muhennoksiin, patoihin ja sosekeittoihin.

Muhkuraiset mukulat on helpompi kuoria halkaistuina.

Nopeasti tummuvat kuoritut mukulat kannattaa säilyttää vedessä. Ryöpätyt mukulat voi pakastaa sellaisinaan tai soseutettuina.

Kasvin maanpäälliset osat sopivat kasvivärjäykseen. Kukista saa kirkkaankeltaista väriä.

Maa-artisokan mukuloissa on muun muassa kuitua, rautaa, kaliumia, fosforia ja piitä. Mukulat sisältävät myös inuliinia, joka hajoaa elimistössä fruktoosiksi eli hedelmäsokeriksi.