Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin korvaat neuleohjeen langan toisella

Teksti:
Marina Ahlberg
Kuvat:
Sarri Kukkonen, SOK
Julkaistu: 11.3.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Jos kaupasta ei enää saa neuleohjeessa mainittua lankaa, ei neuleen tekemistä silti kannata jättää. Seuraavat ohjeet neuvovat, kuinka korvaat neuleohjeen langan toisella. Testaa uuden langan sopivuutta mallitilkkuun, jotta lopputulos on varmasti oikea.

Käytä neuleohjeessa suositeltuja puikkoja ja neulo reilunkokoinen mallitilkku. Ohjeissa ja lankavyötteissä neuletiheys on useimmiten laskettu 10 x 10 cm:lle, joten neulo vähintään 12 x 12 cm:n kokoinen tilkku. Käytä ohjeen neuletiheys-kohdassa mainittua mallineuletta (usein sileää neuletta).

Mittaa tilkun keskeltä mittanauhalla tai 10 cm:n mitta-aukolla 10 x 10 cm:n kokoinen alue ja merkitse se esimerkiksi nuppineuloilla. Voit valmistaa oman mitta-aukon leikkaamalla 10 x 10 cm:n kokoisen neliön tukevasta kartongista. Säilytä kartonkinen mittaväline mahdollista myöhempää tarvetta varten.

Laske, kuinka monta silmukkaa ja kerrosta mitatulla alueella on ja vertaa lukua ohjeessa annettuun silmukka- ja kerrosmäärään. Jos määrät täsmäävät, voit seurata neuleohjetta varsinaisessa työssäsi. Mikäli valmis mallitilkku on pienempi kuin ohjeessa, vaihda paksummat puikot ja neulo uusi koetilkku. Jos tilkku taas on suurempi, vaihda ohuemmat puikot ja tee uusi mallitilkku.

Jos lanka on pörröistä, esimerkiksi mohairia, voi silmukoiden laskeminen tuntua hankalalta. Laskutehtävää voi helpottaa pujottamalla testattavan silmukkamäärän molemmin puolin merkkilangat kulkemaan kerrokselta toiselle.

Mallitilkun silmukoita ei kannata päätellä, sillä päättely vetää tilkun helposti kasaan ja kerrosten laskeminen vaikeutuu. Pujota silmukat laskemisen ajaksi ohuemmalle lepopuikolle tai vedä silmukoiden läpi lanka. Jos työsi on kuitenkin pitsineuletta, silmukat on syytä päätellä, koska pitsineule saattaa levittää tilkun yläreunaa.

Useimpia lankalaatuja on hyvä höyryttää ennen mallitilkun mittaamista. Anna tilkun kuitenkin kuivua ennen mittausta. Ennen höyrytystä on hyvä tarkistaa vyötteestä, miten käyttämäsi lankaa saa lämpökäsitellä.

Kun olet aloittanut varsinaisen neuletyösi, tarkista työn edetessä sen mitat. Silloin tiedät varmasti, että neuleesi täsmää ohjeeseen.

Vinkkejä mallitilkkujen hyödyntämiseen

  • Kerää mallitilkut tiheystietoineen kansioon tulevia neuletöitä varten. Liitä oheen myös lankavyöte tai kirjaa langan tiedot paperille.
  • Mallitilkulla voit testata langan ominaisuuksia, kuten pesun- ja värinkestoa.
  • Käytä tilkkuja palahuopiin, patalappuihin tai taskuiksi.
  • Kokeile erilaisia reunavaihtoehtoja tai napituskaitaleita samalla, kun neulot mallitilkkua.

Ideoita neulomiseen

Lisää aiheesta