Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pihan eläimet

Teksti:
Seija Samela
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 20.9.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Rinnakkaiselo puutarhassa liikkuvien eläinten kanssa sujuu mukavasti, kun huomioi eläinten käyttäytymisen ja suojaa kasvit ajoissa.

Linnut

Räkättirastas

Räkättirastaat napsivat marjoja. Ruoaksi kelpaavat mansikat, punaherukat ja vadelmat.

Fasaani

Fasaani kuopsuttaa kasvimaalta herneet ja auringonkukansiemenet. Marjatkin kelpaavat fasaanille. Fasaani myös kylpee mielellään pehmeässä mullassa tai hiekassa. Fasaanikukko ääntelee kuuluvasti, usein kukkojen tapaan aikaisin aamulla.

Kanahaukka

Kanahaukka metsästää muun muassa kaneja, myyriä ja rusakonpoikasia. Pihalla olevat pienet lemmikit kannattaa suojata petolinnuilta.

Pikkulinnut

Pikkulinnuista ei yleensä ole haittaa, vaan monet niistä pyydystävät tuhohyönteisiä. Pönttöjä asentamalla saa hyönteissyöjiä pihapiiriin pesimään.

Torjuntakeinoja

  • Kasvimaan aitaaminen tai suojaaminen harsolla. Marjapensaisiin voi ripustaa välkkyviä koristeita, esimerkiksi vanhat cd-levyt sopivat hyvin lintujen karkottamiseen.
  • Joskus linnut lentävät ikkunoihin. Ikkunaan lentämisen voi ainakin osittain estää asentamalla sälekaihtimet tai pitämällä vaaleita verhoja ikkunan edessä. Ikkunan ulkokarmeihin pystysuuntaan kiinnitetyt langat saattavat myös estää lintujen törmäämisen.

Jyrsijät

Hiiret

Hiiret etsivät ruokaa ihmisten läheltä ja pääsevät pienen kokonsa vuoksi helposti sisätiloihin. Hiiret sotkevat ulosteillaan paikkoja ja jyrsivät kaikkea mahdollista pesäaineeksi sopivaa. Hiiret pesiytyvät myös komposteihin, jos pääsevät.

Orava

Orava on varsinainen riiviö, jos se asettuu taloksi. Se voi tehdä pesän talon rakenteisiin ja repii muun muassa eristevilloja. Puutarhan pöydiltä orava varastaa kaikki syötäväksi kelpaavat, paperipäällysteiset karamellit orava kuorii näppärästi. Poikasensa oravaemo opastaa mansikkamaalle herkkuja poimimaan. Tammenterhot orava piilottaa seinien viereen suoriin riveihin.

Vesimyyrä

Vesimyyrä syö kasvien juuria, kaivaa käytäviä ja myllertää pihan täyteen multakasoja.

Kontiainen

Kontiainen kuuluu maamyyriin ja syö pääasiassa hyönteisiä. Kontiaisen vanha nimi on maamyyrä. Tuhohyönteisten toukkien syöjänä kontiaisesta voi olla hyötyä, vaikka se myllää myös maata kaivamalla käytäviä. Kontiainen on rauhoitettu.

Torjuntakeinoja

  • Hiirien pääsyn kompostiin voi estää asentamalla pohjalle suojaverkko tai hankkimalla mahdollisimman umpinainen kompostori.
  • Vesimyyrän koloihin karkotteeksi voi kokeilla pippuria, valkosipulia tai voimakastuoksuisia yrttejä. Narsissien istuttaminen saattaa ehkäistä myyrien kotiutumista. Käytäviin ruiskutettu vesi häätää asukin vähäksi aikaa.
  • Orava on vaikea tapaus, mutta jos pihalla viihtyvät harakka ja räkättirastas, ne pitävät oravan melkoisessa kurissa, ja orava saattaa vaihtaa asuinpaikkaa.

Muita eläimiä

Citykani

Citykani on villiintynyt kesykani, joka on luontoon päässeenä lisääntynyt voimakkaasti. Kani kaivaa koloja ja käytäviä sekä syö puiden oksia ja koristekasveja. Herkkua ovat voikukat ja apilat sekä marjapensaiden lehdet, kehäkukat ja karhunvatukan lehdet.

Rusakko

Rusakko on jäniseläin, joka viihtyy asutusten lähellä. Rusakon ravintoa ovat apilat ja voikukat, krookukset, herneenversot, parsakaalit sekä talvella pensasmustikan, omenapuiden ja karhunvatukan oksat. Pihalle kotiutunut rusakko viettää aikaa mullassa tai hiekassa kylpemällä.

Kettu

Kettu on koiraeläin, joka tulee lähelle asutusta saaliin perässä. Kettu metsästää muun muassa myyriä, kaneja, rusakoita ja myös kissoja. Tavallisesti kettu liikkuu hämärässä.

Supikoira

Supikoira on koiraeläin, joka ei kuulu Suomen alkuperäiseen eläimistöön. Hämärässä liikkuvalle supikoiralle kelpaavat pikkujyrsijät, sammakot, puutarhojen marjat ja pudonneet omenat.

Torjuntakeinoja

  • Kasvimaa suojataan harsolla tai aidalla kaneilta ja rusakoilta. Pitkäkorvat jättävät yrtit useimmiten rauhaan, joten niitä voi istuttaa kasvimaalle muiden kasvien joukkoon. Talveksi kannattaa suojata karhunvatukka, pensasmustikka sekä omenapuut.
  • Jos rusakkoa syöttää talvella, se jättää puiden ja pensaiden syömisen vähemmälle, mutta viihtyy pihalla myös kesällä ja saattaa valita pihan poikastensa kasvatuspaikaksi.
  • Ketut kannattaa häätää pihoilta, sillä ajan mittaan ne kesyyntyvät ja alkavat etsiä ruokaa pihoilta ja puutarhoista.
  • Pihan aitaus saattaa estää supikoiran vierailun.

Eläimet kuuluvat luontoon ja ne vierailevat myös puutarhoissa. Toisaalta vierailijoiden puuhia on mukava seurata, mutta liiaksi asutuksen lähellä viihtyvistä eläimistä voi myös olla harmia.