Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Reissuun käsimatkatavaroilla

Teksti:
Jenni Juntunen. Artikkeli on päivitetty 8.6.2016.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 8.6.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Pelkän käsimatkatavaran kanssa matkustaminen on edullista ja nopeaa, mutta lentokoneen matkustamoon ei saa viedä mitä tahansa. Näin pakkaat kaiken tarpeellisen pieneen tilaan ja turvallisuusmääräysten rajoissa.

Moni lentomatkustaja ottaa etenkin lyhyille reissuille mukaan pelkän käsimatkatavaralaukun, koska osa lentoyhtiöistä veloittaa ruumaan laitettavista matkatavaroista ylimääräistä. Käsimatkatavarat säästävät myös aikaa, koska niitä ei joudu kirjaamaan lähtiessä eikä odottelemaan perillä. Käsimatkatavaran kanssa lentävän ei myöskään tarvitse pelätä laukun katoamista tai hajoamista. Lisäksi pieni laukku on kevyt kantaa, koska mukaan mahtuu vain kaikkein välttämättömin.

Valitse oikeanlainen laukku

Sallitun käsimatkatavaralaukun enimmäismitat ja -paino vaihtelevat jonkin verran, joten ne on syytä tarkistaa etukäteen lentoyhtiön nettisivuilta. Samalla kannattaa selvittää, saako matkustamoon viedä lisäksi yhden henkilökohtaisen tavaran, kuten käsilaukun tai kannettavan tietokoneen. Osa yhtiöistä vaatii, että nekin on pakattava käsimatkatavaralaukun sisään.

Useimmiten käsimatkatavara saa painaa enintään kahdeksan tai kymmenen kiloa. Mitä kevyemmän laukun valitset, sitä enemmän jää kiloja matkatavaroille.

Pakattu laukku kannattaa mitata ja punnita ennen matkaa, sillä ylisuuret ja liian painavat laukut täytyy kirjata lisämaksusta ruumaan.

Käsimatkatavaroiden enimmäismitat ja -paino vaihtelevat lentoyhtiöittäin, joten ne kannattaa tarkistaa etukäteen.

Kosmetiikka pikkupurkkeihin

Matkustamoon saa viedä nesteitä korkeintaan 100 millilitran pakkauksissa, joiden on kaikkien mahduttava läpinäkyvään, uudelleensuljettavaan litran muovipussiin.

Siirrä välttämättömimmät kosmetiikkatuotteet pieniin matkapakkauksiin ja osta esimerkiksi halvimmat tuotteet kohteesta matkakoossa. Jos yövyt hotellissa, älä raahaa turhaan sampoota ja saippuaa mukanasi. Tarkista myös, löytyisikö jokin tuote kotoa näytepakkauksessa.

Nesteeksi laskettava tuote ei välttämättä ole juoksevaa. Pääsääntöisesti kaikki, mitä voidaan levittää veitsellä, luokitellaan nesteeksi – muun muassa voiteet, geelit, tahnat, ripsivärit ja aerosolit. Jos litran pussi täyttyy liian nopeasti, esimerkiksi roll on -deodorantin voi vaihtaa kiinteään, puikkomaiseen stick-deodoranttiin.

Pakkaa vaatteet rullaksi

Tee lista vaatteista, joita ehdottomasti tarvitset matkan aikana, ja jätä kaikki ylimääräinen suosiolla kotiin. Valitse monikäyttöisiä vaatteita, joita voi yhdistellä toisiinsa, ja ota useiden eri vaatekappaleiden sijaan mukaan kevyitä koruja tai asusteita, joilla ilmettä voi vaihdella helposti.

Vaatteet vievät laukussa vähemmän tilaa, kun ne silitetään ennen pakkaamista. Sen sijaan, että viikkaisit vaatteet yksitellen, pyöritä ne tiiviiksi useamman vaatteen rulliksi, jolloin ne mahtuvat pienempään tilaan eivätkä ryppyynny yhtä paljon. Rypistymättömät vaatteet voi pakata tyhjiöpusseihin, joista saa rullaamalla ilmat pois.

Lennolle kannattaa pukea eniten tilaa vievät vaatteet ja painavimmat kengät. Jos tarvitset reissulle toiset jalkineet, voit säästää tilaa täyttämällä ne esimerkiksi muovipussiin pakatuilla alusvaatteilla tai sukilla.

Joskus voi olla järkevämpää pakata mukaan pyykinpesupulveria kuin valtavasti vaihtovaatteita. Pidemmilläkin matkoilla pärjää harvoilla vaatteilla, jos niitä käyttää välillä pesulassa tai pyykkää itse käsin.

Nesteeksi luokiteltava tuote ei välttämättä ole juoksevaa.

Lainaa kaverilta ja hanki kohteesta

Majoituspaikan varustelutaso on hyvä selvittää etukäteen. Silloin ei tule kantaneeksi turhaan mukanaan paljon tilaa vieviä asioita, kuten pyyhkeitä, petivaatteita tai hiustenkuivaajaa.

Matkaseurueen kesken voidaan sopia, kuka ottaa mitäkin mukaan. Kaikkien ei kannata pakata mukaan omaa hammastahnaa, silitysrautaa tai muita helposti lainattavia asioita. Pakatessa on hyvä muistaa jättää laukkuun tilaa myös mahdollisille tuliaisille ja matkamuistoille.