Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Reunukset istutuksille

Teksti:
Stina Pyrrö
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 20.9.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Reunustaminen antaa tukea istutuksille, kulkuväylälle tai nurmialueelle. Puutarhan käytännön työt helpottuvat ja pihan linjat selkeytyvät.

Reunukset  rakennetaan betoni- tai luonnonkivistä, puusta, turveharkoista tai valmisreunaelementeistä. Kulkuväylät ja nurmialueet rajataan usein matalilla rakenteilla, kivi-, muovi- tai metallireunuksilla. Istutusaltaisiin rakennetaan korkeat reunat.

Reunustamisen etuja

  • Reunukset helpottavat käytännön töitä puutarhassa.
  • Selkeyttää pihan linjoja.
  • Reunukset estävät  mullan valumisen kasvualustasta nurmikolle tai pihan päällysteille.

Nurmikkoreunus

Nurmikkoreunus on muovinen tai metallinen valmiselementti. Se rajaa nurmikon istutuksista ja estää nurmiheinän kasvua mullatulle alueelle. Reunus asennetaan maahan siten, että sen päältä voi ajaa ruohonleikkurilla. Muovireunuksen käyttöikä riippuu materiaalin vahvuudesta. Kestävimmät muoviset nurmikkoreunukset sopivat myös kulkuväylien tueksi ja niiden rajaamiseen.

Nurmikko voidaan rajata istutuksista myös kivireunalla. Graniittiset tai betoniset reunakivet sekä noppa- ja nupukivet ovat matalia ja tukevia. Reunakivet asennetaan routimattoman pohjamaan päälle asennushiekkaan. Kivet ladotaan mullan pinnan tasoon tai hieman sitä korkeammalle. Maahan asennetun kivireunan yli voi ajaa ruohonleikkurilla.

Nurmikkoreunus estää nurmiheinän kasvua mulatulle alueelle.

Kivireunus

Kivireuna rakennetaan tasaiselle pohjalle siten, että se ei liiku roudan vaikutuksesta. Sen alle asennetaan sorakerros ja tarvittaessa myös suodatinkangasta. Kangas estää soraa painumasta pohjamaahan. Betoni- tai luonnonkivireunus ladotaan tukevaan asennushiekkakerrokseen.

Betoniset reunakivet ovat mitoiltaan säännöllisiä. Ne ovat käytännöllisiä tukimuureissa ja istutusaltaissa, ja niiden asennus on nopeaa. Betonituotteissa on sekä harmaan sävyisiä että värikkäitä pigmenttikäsiteltyjä kiviä.

Luonnonkivet ovat sileitä tai lohkottuja ja muodoltaan epäsäännöllisiä. Luonnonkivistä rakennetun reunan, kohopenkin tai istutusaltaan sisäsivuille asennetaan suodatinkangasta. Se estää mullan valumisen pois luonnonkivien välistä.

Noppa- ja nupukivet ovat pieniä katukiviä, joita käytetään myös reunojen rakentamisessa. Nopat ovat kuutiomaisia, nupukivet suorakulmaisia kiviä. Niiden asennus on helppoa. Myös mukulakivet ovat käteviä istutusten ja kulkuväylien reunustamisessa. Mukulakivet ovat pyöreitä luonnon muotoilemia kiviä.

Betoni- ja luonnonkivissä on myös muotoon leikattuja reunatukia. Muun muassa muurikivet ovat muotoiltuja betoni- tai luonnonkiviä. Muurikivistä rakennetaan reunoja, muureja ja istutusaltaita, joilla tasoitetaan myös pihan korkeuseroja.

Kivireunuksissa on paljon valinnanvaraa.

Kivireunus rakennetaan tasaiselle pohjalle.

Sora ja koristemurske

Sorakivi ja koristemurskeet ovat katteita, joilla myös rajataan istutuksia. Istutus, joka reunustetaan soralla tai murskeella, tuetaan myös reunakivillä tai muulla kestävällä reunalla. Koristemurskeet ehkäisevät jääriitteen muodostumista maan pintakerroksiin, sitovat lämpöä ja ovat hyödyksi kasvillisuudelle. Sorakivien ja koristemurskeen alle asennetaan suodatinkangasta, joka estää kiviä painumasta pohjamaahan.

Sorakivi ja koristemurske kaipaavat tuekseen reunakivet tai muun kestävän reunan.

Turveharkot ja puureunus

Turveharkot ovat käytännöllisiä sekä kasvimaalla että istutusaltaissa. Harkot asennetaan tiiviisti kiinni toisiinsa. Niiden alapintaa muotoillaan tarvittaessa siten, että harkko asettuu maaston kaltevuuteen. Harkkojen muotoilu tehdään pistosahalla. Turveharkot kiinnitetään toisiinsa pitkillä puutikuilla. Turvereunus on tukeva, kun harkkoja on 2–3 kerrosta. Turvereunukset sammaloituvat ja pyöristyvät ajan myötä. Niiden käyttöikä on noin 10 vuotta.

Kasvimaan tai istutusaltaan puureunus rakennetaan sora- tai kivituhkapohjan päälle. Vettä läpäisevä pohja estää puun lahoamista. Vaakasuuntainen puulankku asennetaan pystytukien varaan. Puureunus käsitellään puunsuoja-aineella ennen asennusta. Käsittelemätön puu suojataan luonnonöljyllä vuosittain. Lämpökäsitelty puu ja käsittelemätön luonnonöljyllä suojattu puu ovat suositeltavia puutarhan rakenteissa.

Puutarhaan valitaan materiaaleja, jotka sopivat ympäristöön. Betoni- ja luonnonkivet ovat pitkäikäisiä, mutta myös vahvat muovi- ja metallireunat ovat kestäviä.