Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Säästämiseen sopivat tilit

Teksti:
Annette Saksman. Artikkelia on päivittänyt Mari Koski 22.10.2015.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 12.1.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Säästötili, määräaikaistili vai sijoitustili? Säästämisen muotoja on monia, mutta käyttötilillä ei kannata säilyttää suuria summia.

Perinteinen pankkitilitalletus on hyvä ja turvallinen vaihtoehto niille, jotka eivät halua ottaa riskejä. Käyttötilillä kannattaa pitää vain arkikäytössä tarvittavat rahat. Säästämiseen tarkoitettujen tilien korot ovat käyttötilien korkoja paremmat, ja joiltakin voi nostaa tarvittaessa rahaa.

Säästötilejä riskipitoisempia sijoituskohteita voi kokeilla, jos säästöjä on enemmän kuin muutamia tuhansia euroja ja riskejä sisältäviin kohteisiin on aikaa tutustua. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi rahastot, osakkeet tai muut arvopaperit sekä useita kymmeniä tuhansia euroja vaativat sijoituskohteet, kuten asunnot.

Säästämisen aloittaminen

Teknisesti säästämisen aloittaminen on nykyisin helppoa. Esimerkiksi verkkopankissa voi avata helposti omia tarpeita vastaavan säästötilin. Säästäjän kannattaa tehdä pitkän tähtäimen suunnitelma ja suhteuttaa tavoitteet omaan taloudelliseen tilanteeseensa ja elämänvaiheeseensa. Säästämisestä ei pidä tehdä itselleen liian isoa rasitetta. Kulutustottumuksia muuttamalla voi kasvattaa kuukausittain säästöön jäävää summaa.

Säästötilit

Pankit tarjoavat säästäjille erilaisia säästö- ja määräaikaistilejä. Säästötileillä ei ole riskiä talletetun pääoman menettämisestä.

Perussäästötili

Säästötilit sopivat niille, jotka haluavat säilyttää mahdollisuuden nostaa rahaa tarvittaessa. Jos esimerkiksi vanha asunto on myyty ja uutta etsitään, rahat on helppo laittaa odottamaan säästötilille.

Määräaikaistili

Jos säästöön haluaa laittaa muutamaa satalappusta suuremman summan ja tietää, ettei rahoille ole tarvetta talletusajan kuluessa, määräaikaistili on hyvä vaihtoehto. Määräaikaistileillä on säästötilejä paremmat korot, mutta varat on sidottava tietyksi ajanjaksoksi, jolloin säästöjen nostaminen ilman erillisiä kustannuksia ei ole mahdollista.

Sijoitustili

Sijoitustilit toimivat määräaikaistilien tapaan, mutta korko määräytyy talletusajan kuluessa. Se voi olla määräaikaistiliä parempi tai huonompi.

S-Pankin tiliesimerkkejä

 

S-Tuottotili:

 • Ei vähimmäistalletusta tai nostorajoituksia.
 • Korko maksetaan kuukausittain, jolloin sekin alkaa kasvaa korkoa.
 • Korko kasvaa portaittain talletusmäärän noustessa.

S-Määräaikaistili:

 • Vähimmäistalletus 500 euroa, jos tili avataan verkkopankissa. S-ryhmän toimipaikassa avatun tilin vähimmäistalletus on 2 000 euroa.
 • Tililtä ei voi nostaa rahaa kesken talletusajan.
 • Talletusaika on valinnan mukaan kuukaudesta kolmeen vuoteen.
 • Korko pysyy samana koko talletusajan. Korko määräytyy tilinavauksen yhteydessä markkinatilanteen, talletusajan ja talletusmäärän mukaan.

S-Sijoitustalletus:

 • Vähimmäistalletus 500 euroa.
 • Talletusaika on kaksi vuotta.
 • Talletukselle maksetaan minimikorkoa. Sen lisäksi talletuskohtainen lisäkorko, mikäli määritellyt ehdot toteutuvat.
 • Talletukseen kuuluu osakekori, jonka mahdollisesta arvonnoususta säästäjä saa noin 8–10 prosentin lisäkoron. Mahdollinen lisäkorko maksetaan kahden vuoden talletusajan päättyessä.

Lisätietoja: