Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Terassin huolto

Teksti:
Osmo Päivinen, täydentänyt Annette Saksman, päivitetty 14.3.2016
Asiantuntija:
Teppo Pietarinen, P&R Arkkitehdit
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 7.3.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Terassin kunnostus aloitetaan siivouksesta. Sen jälkeen lahonneet osat uusitaan ja puu pintakäsitellään.

Aloita terassin kunnostaminen keväällä, kun lumet ovat sulaneet. Harjaa terassi ja tarkasta puuosien kunto. Vaihda lahonneet ja kuluneet puuosat uusiin, sillä ne heikentävät turvallisuutta ja näyttävät epäsiisteiltä. Pienetkin lahoamiset löystyttävät kaiteiden kiinnityksiä, minkä seurauksena onnettomuuksia voi sattua helpommin.

Terassilautojen puhdistus

Aloita terassin kunnostus siivouksella. Harjaa irtolika ja pese kiinnittynyt lika pois. Puhdistuksessa voi käyttää puhdistusaineita, -harjoja ja esimerkiksi betonipinnoille myös painepesuria. Harjaa terassilaudat aina pituussuuntaisesti. Luontoystävällisin pesumenetelmä on vesi-hiekkaseos ja juuriharja.

Terassin puupintojen käsittely

Kesällä ja syksyllä rakennettujen terassien pinnat kannattaa käsitellä vasta seuraavana keväänä. Öljyä puuosat kerran vuodessa.

  • Puuöljyt ja kuultavat puunsuojat sopivat kesto- ja lämpöpuullesekä siperianlehtikuuselle.
  • Sävytetty puuöljy antaa hyvän UV-suojan.
  • Terassin pintalautojen maalaamista ei suositella, koska maaliteivät kestä kulutusta.
  • Puuosat kannattaa öljytä pilvisellä poutasäällä. Auringossa aineiden käsittely on hankalaa.

Väärät käsittelyaineet voivat pilata terassin. Jos aiemmin käytetyt aineet eivät ole tiedossa, ota terassista näytepala mukaan kauppaan. Asiantuntija selvittää nopeasti, millä aineilla puu on käsitelty. Samalla kannattaa kirjoittaa muistiin, mitä aineita ja värisävyjä puuosiin on aikaisemmin käytetty.

Painumien korjaus

Mikäli terassi on painunut kulmistaan, auton tunkki on paras tapa nostaa terassin kulma ylös. Jos tunkki ei mahdu terassin alle, nostaminen onnistuu vipuvarrella. Vipuvarsi voi olla esimerkiksi runkopuuta. Mitä pienempi valkoisten nuolien osoittama välimatka on, sitä suurempi on nostovoima. Vipuvarsi nostaa kulman ylös, ja rungon ja harkon väliin asennetaan kiila. Puukiilan tulee olla pituussuunnassa harkon pituinen ja runkopuun levyinen.

Auton tunkki on paras tapa nostaa terassin kulma ylös. Jos tunkki ei sovi terassin alle, nostaminen onnistuu vipuvarrella.