Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vaatteiden ja kenkien säilyttäminen

Teksti:
Kaisa Virtanen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 30.11.2015
|
Muokattu: 22.5.2024
Hyvin järjestelty vaatekaappi helpottaa arkea. Ota talteen vinkit vaatteiden säilytykseen.

Harjaa pölyt ja hiukset vaatteesta ennen kaappiin laittoa. Tuulettamalla voi venyttää vaatteiden pesuväliä. Kaapin sisältö kannattaa käydä läpi vuosittain ja karsia tarpeettomaksi jääneet vaatteet.

  1. Säilytä hyllyillä vaatteita, jotka eivät rypisty helposti, kuten neuleita, trikoopuseroita ja toppeja. Tangolla ja rekillä vaatteet pysyvät siisteinä.
  2. Helpota arkea järjestyksellä: Aseta säännöllisesti käytössä olevat vaatteet helposti saataville. Ylähyllylle voi nostaa kausivaatteet, joita ei sillä hetkellä tarvita.
  3. Korkeat vaatepinot kaatuvat helposti. Suosi matalaa hyllyväliä tai käytä metallilankakoreja lisähyllytilana.
  4. Valitse oikeankokoinen ripustin, jotta vaate ei veny säilytyksessä: jakuille ja takeille paksuhko henkari, joka säilyttää vaatteen hartialinjan; hameille nipistimillä varustettu henkari ja avaran pääntien vaatteille liukuesteillä varustettu henkari, joka pitää vaatteen ryhdikkäästi paikallaan.
  5. Säilytä solmiot ja vyöt kevyellä rullalla esimerkiksi vetolaatikossa.
  6. Rullaa sukkahousut ja säilytä lipaston laatikossa tai korissa. Vältä säilytystä muovipussissa, koska elastaanikuitu voi tällöin kuivua ja sukkahousuihin tulee helposti silmäpakoja.
  7. Puhdista ja tuuleta kengät ennen säilytystä. Säilytä kenkälaatikoissa, joita voi pinota päällekkäin. Käytä nimilappuja tai läpinäkyviä laatikoita, jotta oikea pari löytyy nopeasti.
  8. Tyhjennä ja puhdista laukku ennen säilöön laittamista. Sulje vetoketjut. Laukun voi täyttää paperilla, jotta sen muoto säilyy. Asettele riviin esimerkiksi hyllykaappiin. Jos laukun mukana on tullut kankainen laukkupussi, sitä voi käyttää säilytykseen.
  9. Huivit säilyvät kauniina, kun ne taittelee kerran tai pari pitkittäissuunnassa, rullaa kuin kääretortut ja laittaa pystyasentoon isoon säilytyskoriin.
  10. Juhla-asut säilyvät parhaiten pukupussissa, joka suojaa niitä pölyltä ja lialta. Pitkille juhla-asuille paras paikka on korkea kaappi, jossa vaatteet voivat roikkua vapaasti eivätkä helmat rypisty.

Mikä on sinun säilytysvinkkisi vaatteille ja kengille?