Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Yleisimmät lampunkannat

Teksti:
Lasse Talvitie. Artikkelia on päivittänyt Saku Schildt 8.11.2016.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 13.11.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Valitse valaisimeen lamppu, jossa on yhteensopiva kanta. Lampun teho ei saa ylittää valaisimessa ilmoitettua maksimitehoa.

Yleisimpiä lampunkantoja

E27

Lampputyyppi: Perinteinen, iso kierrekanta. Monentyyppisissä lampuissa (energiansäästö, halogeeni, led). Käyttö: Kaikenlaisissa valaisimissa.

E14

Lampputyyppi: Pieni kierrekanta. Monentyyppisissä lampuissa (energiansäästö, halogeeni, led). Käyttö: Esimerkiksi valaisimissa, jääkaapeissa ja uuneissa.

G4

Lampputyyppi: Pienjännitehalogeeni. Käyttö: Kohteissa, joissa tarvitaan hyvin pieni lamppu, esimerkiksi erilaisissa kohdevalaisimissa.

G9

Lampputyyppi: Verkkovirtahalogeeni. Käyttö: Yleinen esimerkiksi katto-, pöytä- ja lattiavalaisimissa.

GU4

Lampputyyppi: Pienjännitehalogeeni. Käyttö: Kohteissa, joissa tarvitaan pientä kohdelamppua, esimerkiksi spottivalaisimissa ja liesituulettimissa.

GU5.3

Lampputyyppi: Pienjännitehalogeeni. Käyttö: Yleinen upotettavissa valaisimissa.

GU10

Lampputyyppi: Verkkovirtahalogeeni. Käyttö: Monenlaisissa kohdevalaisimissa ja kattoon upotetuissa valaisimissa.

G23

Lampputyyppi: Pistokantaloistelamppu. Käyttö: Pöytä, katto-, seinä- ja lattiavalaisimissa.

R7s

Lampputyyppi: Verkkovirtahalogeeni. Ohut lamppu, jonka molemmissa päissä on kanta. Käyttö: Pienitehoisina esimerkiksi lattiavalaisimissa ja suuritehoisina työmaavaloissa.

T5

Lampputyyppi: Ohut loisteputki Käyttö: Yleinen kattovalaisimissa. Pituus 60–150 cm.

T8

Lampputyyppi: Iso loisteputki. Käyttö: Yleinen kattovalaisimissa. Pituus 60–150 cm.

Lampunkanta voi olla kierre- tai nastakantainen

  • Lamppuihin, joissa on vanhan hehkulampun muotoinen E-kierrekanta, löytyy energiansäästö-, halogeeni- ja led-lamppuja. E-kirjaimen perään merkitty numero kertoo kannan leveyden millimetreissä.
  • Nastakantaisista lampuista käytetään lyhenteitä G ja GU. Numero kertoo nastojen etäisyyden millimetreissä. Nastakantoja on energiansäästö-, halogeeni- ja led-lampuissa. Nastat estävät vääränmallisen lampun asentamisen valaisimeen.

Lisätietoja:

Lisää aiheesta