Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tältä uudet merkinnät näyttävät Joutsan ABC:n polttoainepumpuilla. Vanhat merkinnät säilyvät uusien merkintöjen rinnalla.

Uudet polttoainemerkinnät ilmestyivät pumpuille – älä anna B-kirjaimen hämätä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 15.10.2018
|
Muokattu: 1.4.2022
Suomalaisilla huoltoasemilla otettiin perjantaina 12. lokakuuta käyttöön uudet yleiseurooppalaiset polttoainemerkinnät.

Kun opettelet uudet merkinnät, vältät hämmennyksen hetkiä huoltoasemalla. Niihin kannattaa perehtyä erityisesti, jos liikut autolla myös Suomen ulkopuolella.

Bensiini, diesel ja kaasu on eritelty merkinnöissä eri symboleilla. Bensamerkinnät etanolipitoisuuden mukaan (E5, E10 ja E85) on merkitty pumpuilla pallon sisälle. Diesellaadut (B7, B10 ja XTL) ovat neliöiden sisällä ja kaasut (CNG, LNG ja H2) vinoneliössä.

Hämmennystä saattaa herättää se, että B-kirjain liitetään yleiseurooppalaisissa merkinnöissä dieseliin eikä bensaan.

"Uusissa merkinnöissä dieseliä kuvaavan neliön keskellä on B-kirjain, joka osoittaa biokomponenttien osuutta samalla tavoin kuin E-kirjain osoittaa bensan etanolipitoisuutta. B-kirjaimen käyttö saattaa vaikuttaa suomalaisittain erikoiselta", Trafin erityisasiantuntija Keijo Kuikka kommentoi tiedotteessa.

"Tämän ei pitäisi aiheuttaa sekaannuksia Suomessa, sillä uusien symboleiden pitäisi tulla vain tuttujen kansallisten merkintöjen rinnalle", Kuikka sanoo.

Lue myös

Lisää aiheesta