Noin 30 prosenttia Suomessa tuotetusta ja kulutetusta energiasta syntyy uusiutuvilla energialähteillä. Suomi onkin uusiutuvan energian käytössä EU:n kärkimaita, sillä edellä ovat vain Ruotsi ja Latvia. Tämä on osittain suomalaisen metsäteollisuuden ansiota, sillä suurin osa uusiutuvasta energiasta saadaan metsäteollisuuden sivutuotteena syntyvien jäteliemien sekä puun ja hakkeen hyödyntämisestä energiantuotannossa.
Tavoitteena on, että uusiutuvan energian osuus koko Suomen energian loppukäytöstä tulee olemaan 38 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Suunnitelma liittyy EU:n pyrkimykseen kasvattaa uusiutuvan energian osuutta 20 prosenttiin koko unionin alueella. Suomessa on tarkoitus panostaa jatkossa etenkin tuulivoimaan.
Teollisuus kuluttaa Suomessa lähes puolet kaikesta energiasta. Rakennusten lämmittämiseen kuluu neljännes, ja loput energiasta menee liikenteeseen ja muuhun käyttöön. Suomessa lämmityksen osuus kaikesta energiankäytöstä on suuri. Sähkön osuus energian kokonaiskulutuksesta on hieman reilu viidennes.
Yritykset eri tilanteissa
Valtion omistaman energia-alan asiantuntijayrityksen Motivan ryhmäpäällikkö Timo Määttä kertoo, että yritysten uusiutuvan energian käyttö vaihtelee paljon toimialan ja toimijoiden mukaan. Etenkin palveluyrityksissä energiaa kuluu tavallisesti eniten lämmitykseen ja jäähdytykseen.
Kaupungeissa lämmitysmuotona on yleensä kaukolämpö. Yritys ei yleensä voi valita, onko kaukolämpö tuotettu uusiutuvilla vai fossiilisilla polttoaineilla. Maaseudulla moni tuotteita valmistavista yrityksistä käyttää edelleen öljykattilaa, joka voitaisiin helposti korvata bioenergialla tai maalämmöllä.
"Yritykset miettivät omaa energiankäyttöään kannattavuuden näkökulmasta. Yritykset käyttävät uusiutuvaa energiaa, jos se on edullisempaa kuin fossiilisilla raaka-aineilla tuotettu energia", Määttä sanoo.
Monelle yritykselle on tärkeää, että oma toiminta on kestävällä pohjalla ja uusiutuva energia on osa yrityksen vastuullisuutta. Uusiutuvan energian käyttö on arvokasta myös imagosyistä, koska se kiinnostaa kuluttajia. Tämän takia yrityksillä on Määtän mukaan paineita suosia uusiutuvaa energiaa jatkossa yhä enemmän.
"Nopein ja tehokkain tapa lisätä uusiutuvan energian käyttöä on vaihtaa isot energialaitokset käyttämään uusiutuvia energialähteitä. Voimalaitoksen polttoaineen vaihtaminen hiilestä biopolttoaineeseen vaikuttaa merkittävästi", Määttä sanoo.
"Sähkön osalta yritykset voivat helpommin valita, mistä ja millaista sähköä ne hankkivat", hän jatkaa.
Tilastokeskuksen mukaan energian kokonaiskulutus Suomessa oli 1,37 miljoonaa terajoulea eli 380 terawattituntia vuonna 2012. Sähköä käytettiin 85,1 terawattituntia.