"Raaka-aineet valitaan niin, että resepteissä käytetään vähälaktoosisia Hyla-tuotteita. Lisäksi muun muassa vehnäjauhon käyttöä vältetään aina, kun se vain on mahdollista", kertoo kehitysjohtaja Atte Vannasmaa SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjauksesta.
Kaikkien ketjuravintoloiden ruokalistoista löytyy yleisimmät ruokavaliomerkinnät: vähälaktoosinen, laktoositon ja gluteeniton. Hampurilaiseen saa halutessaan gluteenittoman sämpylän, ja muun muassa Rossossa tehdään myös gluteenittomia pitsoja. Kasvisannokset pyritään tekemään ilman kananmunaa tai juustoa, jolloin ne sopivat myös vegaaneille.
Vaikka erityisruokavaliomainintaa ei löydy listalta, annoksen saa silti mahdollisuuksien mukaan itselleen räätälöitynä.
"Haluamansa raaka-aineen voi jättää pois, ja kastikkeen tai lisäkkeen voi halutessaan vaihtaa aina, kun se vain on mahdollista toteuttaa."
Myös jälkiruoat suunnitellaan niin, että ne sopivat mahdollisimman monelle.
Henkilökunnalle erityisruokavaliot kerrataan aina uuden ruokalistan tullessa voimaan.
"Allergisen asiakkaan kannattaa vielä itse varmistaa henkilökunnalta, ettei ruoassa ole esimerkiksi pähkinää. Allergioista kannattaa kertoa siksikin, että keittiössä voidaan kiinnittää huomiota annoksen valmistustapaan."