Gluteeniton saaristolaisleipä | Leivonnaiset | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Gluteeniton saaristolaisleipä

Gluteeniton saaristolaisleipä

Fork and knife
3 Kappaletta
Fork and knife
3 Kappaletta
Valmista aito saaristolaisleipä gluteenittomana. Mehevä leipä maistuu esimerkiksi graavikalan kanssa.

Ainekset

1 l
Piimää
1 1/2 kpl
Palaa (à 50 g) hiivaa
3 rkl
Psylliumia
3 dl
Tummaa siirappia
2 tl
Suolaa
5 dl
Tattarijauhoja
2 dl
Gluteenittomia kaurahiutaleita
1 dl
Pellavansiemeniä
1 dl
Perunajauhoja

lisäksi

1/2 dl
Tummaa siirappia
1/2 dl
Vettä

Reseptin ainekset S-ryhmän kaupoista

Valmistus

1

Lämmitä piimä mikrossa kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää psyllium ja anna turvota 10 minuuttia. Lisää siirappi ja suola. Sekoita.

3 rkl
Psylliumia
3 dl
Tummaa siirappia
1 l
Piimää
1 1/2 kpl
Palaa (à 50 g) hiivaa
2 tl
Suolaa
2

Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita ne taikinaan. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Voitele kolme noin 1 litran leipävuokaa ja jaa taikina niihin. Jätä vuokiin kohoamisvaraa. Anna leipien kohota lämpimässä paikassa liinan alla noin tunti.

2 dl
Gluteenittomia kaurahiutaleita
5 dl
Tattarijauhoja
1 dl
Pellavansiemeniä
1 dl
Perunajauhoja
3

Paista leipiä 175-asteisessa uunissa 1 ½ tuntia. Voitele leipien pintoja siirapin ja veden seoksella pari kertaa paistamisen loppuvaiheessa, viimeisen puolen tunnin aikana.

1/2 dl
Tummaa siirappia
1/2 dl
Vettä
4

Anna leipien jäähtyä noin tunti ennen kumoamista. Gluteeniton saaristolaisleipä säilyy jääkaapissa kelmuun käärittynä noin 4 päivää.

Vinkki: Saaristolaisleipä sopii mainiosti myös myyjäisherkuksi.

Tulosta ainesosaluettelo tästä.

Resepti:
Kati Pohja
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 7.12.2018
Muokattu: 26.6.2019

Ravintosisältö

Ravintosisältö

Huom! Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Yksi annos

Koko resepti

5160

1233

13,0 g

6,3 g

240,7 g

134,0 g

10,3 g

28,0 g

0,6 g

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

1,5 palaa Palaa (à 50 g) hiivaa,

3 rkl Psylliumia,

2 tl Suolaa,

1 dl Pellavansiemeniä,

0,5 dl Vettä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli