Gluteeniton saaristolaisleipä

arvosana5/5

(3)arviota
3 Kappaletta

Useita tunteja (josta 15 min aktiivista)

Valmista aito saaristolaisleipä gluteenittomana. Mehevä leipä maistuu esimerkiksi graavikalan kanssa.

Ainekset

MääräAinesosa
1 lpiimää
1 1/2 kplpalaa (à 50 g) hiivaa
3 rklpsylliumia
3 dltummaa siirappia
2 tlsuolaa
5 dltattarijauhoja
2 dlgluteenittomia kaurahiutaleita
1 dlpellavansiemeniä
1 dlperunajauhoja

Lisäksi

1/2 dltummaa siirappia
1/2 dlvettä

Valmistus

  1. 1

    Lämmitä piimä mikrossa kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää psyllium ja anna turvota 10 minuuttia. Lisää siirappi ja suola. Sekoita.

    MääräAinesosa
    3 rklpsylliumia
    3 dltummaa siirappia
    1 lpiimää
    1 1/2 kplpalaa (à 50 g) hiivaa
    2 tlsuolaa
  2. 2

    Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita ne taikinaan. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Voitele kolme noin 1 litran leipävuokaa ja jaa taikina niihin. Jätä vuokiin kohoamisvaraa. Anna leipien kohota lämpimässä paikassa liinan alla noin tunti.

    MääräAinesosa
    2 dlgluteenittomia kaurahiutaleita
    5 dltattarijauhoja
    1 dlpellavansiemeniä
    1 dlperunajauhoja
  3. 3

    Paista leipiä 175-asteisessa uunissa 1 ½ tuntia. Voitele leipien pintoja siirapin ja veden seoksella pari kertaa paistamisen loppuvaiheessa, viimeisen puolen tunnin aikana.

    MääräAinesosa
    1/2 dltummaa siirappia
    1/2 dlvettä
  4. 4

    Anna leipien jäähtyä noin tunti ennen kumoamista. Gluteeniton saaristolaisleipä säilyy jääkaapissa kelmuun käärittynä noin 4 päivää.

Vinkki: Saaristolaisleipä sopii mainiosti myös myyjäisherkuksi.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1,5 palaa Palaa (à 50 g) hiivaa, 3 rkl Psylliumia, 2 tl Suolaa, 1 dl Pellavansiemeniä, 0,5 dl Vettä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Kati Pohja
Kuvat:
Ninna Lindström
25.10.2018
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä