Gluteeniton saaristolaisleipä
Useita tunteja (josta 15 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Valmista aito saaristolaisleipä gluteenittomana. Mehevä leipä maistuu esimerkiksi graavikalan kanssa.
| 1 l | piimää |
| 1 1/2 kpl | palaa (à 50 g) hiivaa |
| 3 rkl | psylliumia |
| 3 dl | tummaa siirappia |
| 2 tl | suolaa |
| 5 dl | tattarijauhoja |
| 2 dl | gluteenittomia kaurahiutaleita |
| 1 dl | pellavansiemeniä |
| 1 dl | perunajauhoja |
| Lisäksi | |
|---|---|
| 1/2 dl | tummaa siirappia |
| 1/2 dl | vettä |
- 1.
Lämmitä piimä mikrossa kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää psyllium ja anna turvota 10 minuuttia. Lisää siirappi ja suola. Sekoita.
- 2.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita ne taikinaan. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Voitele kolme noin 1 litran leipävuokaa ja jaa taikina niihin. Jätä vuokiin kohoamisvaraa. Anna leipien kohota lämpimässä paikassa liinan alla noin tunti.
- 3.
Paista leipiä 175-asteisessa uunissa 1 ½ tuntia. Voitele leipien pintoja siirapin ja veden seoksella pari kertaa paistamisen loppuvaiheessa, viimeisen puolen tunnin aikana.
- 4.
Anna leipien jäähtyä noin tunti ennen kumoamista. Gluteeniton saaristolaisleipä säilyy jääkaapissa kelmuun käärittynä noin 4 päivää.
Gluteeniton saaristolaisleipä
arvosana5/5
Useita tunteja (josta 15 min aktiivista)
Valmista aito saaristolaisleipä gluteenittomana. Mehevä leipä maistuu esimerkiksi graavikalan kanssa.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 l | piimää |
| 1 1/2 kpl | palaa (à 50 g) hiivaa |
| 3 rkl | psylliumia |
| 3 dl | tummaa siirappia |
| 2 tl | suolaa |
| 5 dl | tattarijauhoja |
| 2 dl | gluteenittomia kaurahiutaleita |
| 1 dl | pellavansiemeniä |
| 1 dl | perunajauhoja |
Lisäksi | |
| 1/2 dl | tummaa siirappia |
| 1/2 dl | vettä |
Valmistus
- 1
Lämmitä piimä mikrossa kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää psyllium ja anna turvota 10 minuuttia. Lisää siirappi ja suola. Sekoita.
Määrä Ainesosa 3 rkl psylliumia 3 dl tummaa siirappia 1 l piimää 1 1/2 kpl palaa (à 50 g) hiivaa 2 tl suolaa - 2
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita ne taikinaan. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Voitele kolme noin 1 litran leipävuokaa ja jaa taikina niihin. Jätä vuokiin kohoamisvaraa. Anna leipien kohota lämpimässä paikassa liinan alla noin tunti.
Määrä Ainesosa 2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 5 dl tattarijauhoja 1 dl pellavansiemeniä 1 dl perunajauhoja - 3
Paista leipiä 175-asteisessa uunissa 1 ½ tuntia. Voitele leipien pintoja siirapin ja veden seoksella pari kertaa paistamisen loppuvaiheessa, viimeisen puolen tunnin aikana.
Määrä Ainesosa 1/2 dl tummaa siirappia 1/2 dl vettä - 4
Anna leipien jäähtyä noin tunti ennen kumoamista. Gluteeniton saaristolaisleipä säilyy jääkaapissa kelmuun käärittynä noin 4 päivää.
Vinkki: Saaristolaisleipä sopii mainiosti myös myyjäisherkuksi.
Ravintosisältö
1233
Energiaa kcal
5160
Energiaa kj
13,0 g
Rasvaa
6,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
240,7 g
Hiilihydraatteja
134,0 g
Sokereita
10,3 g
Kuituja
28,0 g
Proteiinia
0,6 g
Suolaa
1233
Energiaa kcal
5160
Energiaa kj
13,0 g
Rasvaa
6,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
240,7 g
Hiilihydraatteja
134,0 g
Sokereita
10,3 g
Kuituja
28,0 g
Proteiinia
0,6 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1,5 palaa Palaa (à 50 g) hiivaa, 3 rkl Psylliumia, 2 tl Suolaa, 1 dl Pellavansiemeniä, 0,5 dl Vettä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























