Gluteenittomat kristallipullat
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Kristallipullien maun taikana on suloisen makea sokerihuntu. Kristallipullat onnistuvat gluteenittomasti tällä ohjeella.
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | (1/2 pkt, à 50 g) hiivaa |
| 1 tl | psylliumia |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 dl | sokeria |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 rkl | kardemummaa |
| 40 g | margariinia |
| 1 dl | riisijauhoja |
| 4 dl | gluteenitonta jauhoseosta |
| Lisäksi | |
|---|---|
| 25 g | voita |
| 1 dl | erikoishienoa sokeria |
- 1.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää psyllium, sekoita ja anna turvota 10 minuuttia.
- 2.
Sekoita joukkoon muna, sokeri, suola, kardemumma, huoneenlämpöinen rasva ja riisijauhot. Lisää gluteenitonta jauhoseosta desi kerrallaan sähkövatkaimella sekoittaen. Vatkaa vielä 2–3 minuuttia jauhojen lisäämisen jälkeen.
- 3.
Ota taikinasta öljytyin käsin noin kananmunan kokoisia paloja. Pyöritä palat käsissäsi pötköiksi ja kiepauta solmuiksi. Nosta leivinpaperin päälle pellille. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia.
- 4.
Kypsennä kohonneita pullia 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Sulata voi. Voitele jäähtyneiden pullien pinnat voisulalla ja kasta sokeriin. Anna kuivua hetki ennen tarjoamista.
Gluteenittomat kristallipullat
Kristallipullien maun taikana on suloisen makea sokerihuntu. Kristallipullat onnistuvat gluteenittomasti tällä ohjeella.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | (1/2 pkt, à 50 g) hiivaa |
| 1 tl | psylliumia |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 dl | sokeria |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 rkl | kardemummaa |
| 40 g | margariinia |
| 1 dl | riisijauhoja |
| 4 dl | gluteenitonta jauhoseosta |
Lisäksi | |
| 25 g | voita |
| 1 dl | erikoishienoa sokeria |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää psyllium, sekoita ja anna turvota 10 minuuttia.
Määrä Ainesosa 2 1/2 dl maitoa 25 g (1/2 pkt, à 50 g) hiivaa 1 tl psylliumia - 2
Sekoita joukkoon muna, sokeri, suola, kardemumma, huoneenlämpöinen rasva ja riisijauhot. Lisää gluteenitonta jauhoseosta desi kerrallaan sähkövatkaimella sekoittaen. Vatkaa vielä 2–3 minuuttia jauhojen lisäämisen jälkeen.
Määrä Ainesosa 1 kpl kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 1/2 rkl kardemummaa 40 g margariinia 1 dl riisijauhoja 4 dl gluteenitonta jauhoseosta - 3
Ota taikinasta öljytyin käsin noin kananmunan kokoisia paloja. Pyöritä palat käsissäsi pötköiksi ja kiepauta solmuiksi. Nosta leivinpaperin päälle pellille. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia.
- 4
Kypsennä kohonneita pullia 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Sulata voi. Voitele jäähtyneiden pullien pinnat voisulalla ja kasta sokeriin. Anna kuivua hetki ennen tarjoamista.
Määrä Ainesosa 1 dl erikoishienoa sokeria 25 g voita
Vinkki: Gluteenittomat hiivataikinaleivonnaiset kestävät vain yhden kohotuksen (leivonnaisiksi muotoiltuina) ja ovat parhaimmillaan leivontapäivänä. Muista pakastaa ylimääräiset.
Ravintosisältö
115
Energiaa kcal
482
Energiaa kj
2,9 g
Rasvaa
1,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
20,4 g
Hiilihydraatteja
10,4 g
Sokereita
0,2 g
Kuituja
1,6 g
Proteiinia
0,1 g
Suolaa
115
Energiaa kcal
482
Energiaa kj
2,9 g
Rasvaa
1,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
20,4 g
Hiilihydraatteja
10,4 g
Sokereita
0,2 g
Kuituja
1,6 g
Proteiinia
0,1 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 25 g (1/2 pkt, à 50 g) hiivaa, 1 tl Psylliumia, 0,5 tl Suolaa, 0,5 rkl Kardemummaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























