Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Jouluinen britakakku

timer-iconNoin 2 tuntia  (josta 30 min aktiivista)
Fork and knife
12 Palaa
Fork and knife
12 Palaa
Perinteinen britakakku täytetään joulun kunniaksi glögissä marinoiduilla omenoilla. Jos käytössäsi on kaksi samankokoista irtopohjakakkuvuokaa, leivo joulubrita pyöreänä. Mutta yhtä hyvin britakakku onnistuu perinteisesti levykakkuna uunipellillä.

Ainekset

125 g
Voita
1 dl
Sokeria
3 kpl
kananmunan keltuaista
1 1/2 dl
Vehnäjauhoja
1 tl
Leivinjauhetta
1 dl
Maitoa

Marenki

3 kpl
kananmunan valkuaista
1 1/2 dl
Sokeria
1 dl
Mantelilastuja

Täyte

200 g
(1 kpl) omenaa (hapokas lajike)
1 kpl
Kanelitanko
2 dl
Glögiä (tai omenamehua)
100 g
(1/2 prk) vaniljarahkaa
1 dl
Vispikermaa
1 rkl
Sokeria

Koristeluun

1 rkl
Tomusokeria

Vuoan voiteluun

1 tl
Rypsiöljyä

Reseptin ainekset S-kaupat-verkkokaupasta

Valmistus

1

Pingota kahden irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjille leivinpaperit ja voitele vuokien reunat öljyllä.

1 tl
Rypsiöljyä
2

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri sähkövatkaimella vaahdoksi. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Laita valkuaiset sivuun odottamaan marengin valmistusta. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan hyvin vatkaten voi-sokerivaahtoon. Sekoita kuivat aineet ja maito taikinaan. Jaa taikina kakkuvuokiin ja tasoita pinnat. Esikypsennä 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

125 g
Voita
1 dl
Sokeria
3 kpl
kananmunan keltuaista
1 1/2 dl
Vehnäjauhoja
1 tl
Leivinjauhetta
1 dl
Maitoa
3

Pese ja kuivaa sähkövatkaimen vispilät huolellisesti. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kun vaahto alkaa muodostua, lisää sokeria vähän kerrallaan samalla vatkaten. Levitä marenki lusikalla esipaistetuille kakkupohjille. Ripottele mantelilastut pinnalle. Jatka kypsentämistä noin 15 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä ennen vuokien irroittamista.

3 kpl
kananmunan valkuaista
1 1/2 dl
Sokeria
1 dl
Mantelilastuja
4

Pese ja kuori omenat. Jos käytät kotimaisia omenia, voit jättää ne kuorimatta. Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi. Pane ne kanelitangon kanssa kattilaan. Kaada päälle sen verran glögiä tai omenamehua, että palat peittyvät. Hauduta omenat pehmeiksi miedolla lämmöllä ja jäähdytä liemessä. Valuta jäähtyneet omenat hyvin. Painele paloja varovasti, niin että enin neste valuu pois.

200 g
(1 kpl) omenaa (hapokas lajike)
1 kpl
Kanelitanko
2 dl
Glögiä (tai omenamehua)
5

Sekoita omenapalat ja rahka keskenään. Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Nostele kermavaahto hellästi omena-rahkaseokseen.

100 g
(1/2 prk) vaniljarahkaa
1 dl
Vispikermaa
1 rkl
Sokeria
6

Siirrä toinen kakkupohjista tarjoilulautaselle. Levitä omenatäyte kakkupohjalle ja nosta toinen kakkupohja sen päälle. Koristele halutessasi tomusokerilla. Tarjoa heti.

1 rkl
Tomusokeria

Vinkki! Jos sinulla ei ole kahta saman kokoista kakkuvuokaa, voit levittää kakkupohjan leivinpaperiälle pellille, leikata sen kahteen osaan ja koota suorakaiteen muotoisen kakun.

Miltä maistui?(1 arviota)
Resepti:
Yhteishyvän ruokatoimitus
Kuvat:
Pia Arnould
Julkaistu: 25.11.2015
|
Muokattu: 6.10.2023

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Annos

100g

310

1298

18,3 g

9,0 g

30,1 g

23,8 g

1,3 g

5,8 g

0,4 g

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

Kanelitanko,

1 rkl Tomusokeria,

1 tl Rypsiöljyä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli