Jouluinen britakakku
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Perinteinen britakakku täytetään joulun kunniaksi glögissä marinoiduilla omenoilla. Jos käytössäsi on kaksi samankokoista irtopohjakakkuvuokaa, leivo joulubrita pyöreänä. Mutta yhtä hyvin britakakku onnistuu perinteisesti levykakkuna uunipellillä.
| 125 g | voita |
| 1 dl | sokeria |
| 3 kpl | kananmunan keltuaista |
| 1 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1 tl | leivinjauhetta |
| 1 dl | maitoa |
| Marenki | |
|---|---|
| 3 kpl | kananmunan valkuaista |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 dl | mantelilastuja |
| Täyte | |
| 200 g | (1 kpl) omenaa (hapokas lajike) |
| 1 kpl | kanelitanko |
| 2 dl | glögiä |
| 100 g | (1/2 prk) vaniljarahkaa |
| 1 dl | vispikermaa |
| 1 rkl | sokeria |
| Koristeluun | |
| 1 rkl | tomusokeria |
| Vuoan voiteluun | |
| 1 tl | rypsiöljyä |
- 1.
Pingota kahden irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjille leivinpaperit ja voitele vuokien reunat öljyllä.
- 2.
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri sähkövatkaimella vaahdoksi. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Laita valkuaiset sivuun odottamaan marengin valmistusta. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan hyvin vatkaten voi-sokerivaahtoon. Sekoita kuivat aineet ja maito taikinaan. Jaa taikina kakkuvuokiin ja tasoita pinnat. Esikypsennä 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
- 3.
Pese ja kuivaa sähkövatkaimen vispilät huolellisesti. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kun vaahto alkaa muodostua, lisää sokeria vähän kerrallaan samalla vatkaten. Levitä marenki lusikalla esipaistetuille kakkupohjille. Ripottele mantelilastut pinnalle. Jatka kypsentämistä noin 15 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä ennen vuokien irroittamista.
- 4.
Pese ja kuori omenat. Jos käytät kotimaisia omenia, voit jättää ne kuorimatta. Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi. Pane ne kanelitangon kanssa kattilaan. Kaada päälle sen verran glögiä, että palat peittyvät. Hauduta omenat pehmeiksi miedolla lämmöllä ja jäähdytä liemessä. Valuta jäähtyneet omenat hyvin. Painele paloja varovasti, niin että enin neste valuu pois.
- 5.
Sekoita omenapalat ja rahka keskenään. Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Nostele kermavaahto hellästi omena-rahkaseokseen.
- 6.
Siirrä toinen kakkupohjista tarjoilulautaselle. Levitä omenatäyte kakkupohjalle ja nosta toinen kakkupohja sen päälle. Koristele halutessasi tomusokerilla. Tarjoa heti.
Perinteinen britakakku täytetään joulun kunniaksi glögissä marinoiduilla omenoilla. Jos käytössäsi on kaksi samankokoista irtopohjakakkuvuokaa, leivo joulubrita pyöreänä. Mutta yhtä hyvin britakakku onnistuu perinteisesti levykakkuna uunipellillä.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 125 g | voita |
| 1 dl | sokeria |
| 3 kpl | kananmunan keltuaista |
| 1 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1 tl | leivinjauhetta |
| 1 dl | maitoa |
Marenki | |
| 3 kpl | kananmunan valkuaista |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 dl | mantelilastuja |
Täyte | |
| 200 g | (1 kpl) omenaa (hapokas lajike) |
| 1 kpl | kanelitanko |
| 2 dl | glögiä |
| 100 g | (1/2 prk) vaniljarahkaa |
| 1 dl | vispikermaa |
| 1 rkl | sokeria |
Koristeluun | |
| 1 rkl | tomusokeria |
Vuoan voiteluun | |
| 1 tl | rypsiöljyä |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Pingota kahden irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjille leivinpaperit ja voitele vuokien reunat öljyllä.
Määrä Ainesosa 1 tl rypsiöljyä - 2
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri sähkövatkaimella vaahdoksi. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Laita valkuaiset sivuun odottamaan marengin valmistusta. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan hyvin vatkaten voi-sokerivaahtoon. Sekoita kuivat aineet ja maito taikinaan. Jaa taikina kakkuvuokiin ja tasoita pinnat. Esikypsennä 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Määrä Ainesosa 125 g voita 1 dl sokeria 3 kpl kananmunan keltuaista 1 1/2 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 1 dl maitoa - 3
Pese ja kuivaa sähkövatkaimen vispilät huolellisesti. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kun vaahto alkaa muodostua, lisää sokeria vähän kerrallaan samalla vatkaten. Levitä marenki lusikalla esipaistetuille kakkupohjille. Ripottele mantelilastut pinnalle. Jatka kypsentämistä noin 15 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä ennen vuokien irroittamista.
Määrä Ainesosa 3 kpl kananmunan valkuaista 1 1/2 dl sokeria 1 dl mantelilastuja - 4
Pese ja kuori omenat. Jos käytät kotimaisia omenia, voit jättää ne kuorimatta. Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi. Pane ne kanelitangon kanssa kattilaan. Kaada päälle sen verran glögiä, että palat peittyvät. Hauduta omenat pehmeiksi miedolla lämmöllä ja jäähdytä liemessä. Valuta jäähtyneet omenat hyvin. Painele paloja varovasti, niin että enin neste valuu pois.
Määrä Ainesosa 200 g (1 kpl) omenaa (hapokas lajike) 1 kpl kanelitanko 2 dl glögiä - 5
Sekoita omenapalat ja rahka keskenään. Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Nostele kermavaahto hellästi omena-rahkaseokseen.
Määrä Ainesosa 100 g (1/2 prk) vaniljarahkaa 1 dl vispikermaa 1 rkl sokeria - 6
Siirrä toinen kakkupohjista tarjoilulautaselle. Levitä omenatäyte kakkupohjalle ja nosta toinen kakkupohja sen päälle. Koristele halutessasi tomusokerilla. Tarjoa heti.
Määrä Ainesosa 1 rkl tomusokeria
Vinkki: Jos sinulla ei ole kahta saman kokoista kakkuvuokaa, voit levittää kakkupohjan leivinpaperiälle pellille, leikata sen kahteen osaan ja koota suorakaiteen muotoisen kakun.
Ravintosisältö
312
Energiaa kcal
1306
Energiaa kj
18,3 g
Rasvaa
9,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
30,3 g
Hiilihydraatteja
24,1 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
6,0 g
Proteiinia
0,4 g
Suolaa
312
Energiaa kcal
1306
Energiaa kj
18,3 g
Rasvaa
9,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
30,3 g
Hiilihydraatteja
24,1 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
6,0 g
Proteiinia
0,4 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: Kanelitanko, 1 rkl Tomusokeria, 1 tl Rypsiöljyä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























