Jouluinen britakakku

arvosana5/5

(1)arvio
12 Palaa

Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Perinteinen britakakku täytetään joulun kunniaksi glögissä marinoiduilla omenoilla. Jos käytössäsi on kaksi samankokoista irtopohjakakkuvuokaa, leivo joulubrita pyöreänä. Mutta yhtä hyvin britakakku onnistuu perinteisesti levykakkuna uunipellillä.

Ainekset

MääräAinesosa
125 gvoita
1 dlsokeria
3 kplkananmunan keltuaista
1 1/2 dlvehnäjauhoja
1 tlleivinjauhetta
1 dlmaitoa

Marenki

3 kplkananmunan valkuaista
1 1/2 dlsokeria
1 dlmantelilastuja

Täyte

200 g(1 kpl) omenaa (hapokas lajike)
1 kplkanelitanko
2 dlglögiä
100 g(1/2 prk) vaniljarahkaa
1 dlvispikermaa
1 rklsokeria

Koristeluun

1 rkltomusokeria

Vuoan voiteluun

1 tlrypsiöljyä

Valmistus (Uuni 175°C)

  1. 1

    Pingota kahden irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjille leivinpaperit ja voitele vuokien reunat öljyllä.

    MääräAinesosa
    1 tlrypsiöljyä
  2. 2

    Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri sähkövatkaimella vaahdoksi. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Laita valkuaiset sivuun odottamaan marengin valmistusta. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan hyvin vatkaten voi-sokerivaahtoon. Sekoita kuivat aineet ja maito taikinaan. Jaa taikina kakkuvuokiin ja tasoita pinnat. Esikypsennä 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

    MääräAinesosa
    125 gvoita
    1 dlsokeria
    3 kplkananmunan keltuaista
    1 1/2 dlvehnäjauhoja
    1 tlleivinjauhetta
    1 dlmaitoa
  3. 3

    Pese ja kuivaa sähkövatkaimen vispilät huolellisesti. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kun vaahto alkaa muodostua, lisää sokeria vähän kerrallaan samalla vatkaten. Levitä marenki lusikalla esipaistetuille kakkupohjille. Ripottele mantelilastut pinnalle. Jatka kypsentämistä noin 15 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä ennen vuokien irroittamista.

    MääräAinesosa
    3 kplkananmunan valkuaista
    1 1/2 dlsokeria
    1 dlmantelilastuja
  4. 4

    Pese ja kuori omenat. Jos käytät kotimaisia omenia, voit jättää ne kuorimatta. Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi. Pane ne kanelitangon kanssa kattilaan. Kaada päälle sen verran glögiä, että palat peittyvät. Hauduta omenat pehmeiksi miedolla lämmöllä ja jäähdytä liemessä. Valuta jäähtyneet omenat hyvin. Painele paloja varovasti, niin että enin neste valuu pois.

    MääräAinesosa
    200 g(1 kpl) omenaa (hapokas lajike)
    1 kplkanelitanko
    2 dlglögiä
  5. 5

    Sekoita omenapalat ja rahka keskenään. Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Nostele kermavaahto hellästi omena-rahkaseokseen.

    MääräAinesosa
    100 g(1/2 prk) vaniljarahkaa
    1 dlvispikermaa
    1 rklsokeria
  6. 6

    Siirrä toinen kakkupohjista tarjoilulautaselle. Levitä omenatäyte kakkupohjalle ja nosta toinen kakkupohja sen päälle. Koristele halutessasi tomusokerilla. Tarjoa heti.

    MääräAinesosa
    1 rkltomusokeria

Vinkki: Jos sinulla ei ole kahta saman kokoista kakkuvuokaa, voit levittää kakkupohjan leivinpaperiälle pellille, leikata sen kahteen osaan ja koota suorakaiteen muotoisen kakun.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: Kanelitanko, 1 rkl Tomusokeria, 1 tl Rypsiöljyä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Yhteishyvän ruokatoimitus
Kuvat:
Pia Arnould
23.7.2018
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä