Joululeipä
Noin 2 tuntia

Nappaa talteen!
Kuivatut aprikoosit ja hasselpähkinät pilkuttavat herkullisen pehmeää joululeipää. Ohjeesta valmistuu kaksi leipää, joista toisen voi viedä vaikka lahjaksi.
| 2 dl | kuivattuja aprikooseja |
| 2 dl | hasselpähkinöitä |
| 5 dl | piimää |
| 50 g | hiivaa |
| 1 dl | siirappia |
| 1 tl | pomeranssinkuorta |
| 1 1/2 tl | suolaa |
| 6 - 7 dl | hiivaleipäjauhoja |
| 5 dl | vehnäjauhoja |
- 1.
Pilko aprikoosit ja rouhi hasselpähkinät karkeasti.
- 2.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää siirappi ja mausteet.
- 3.
Alusta taikinaan puolet jauhoista ja lisää aprikoosit ja pähkinät. Lisää loputkin jauhot ja vaivaa taikinaa 10 minuuttia. Kohota taikinaa huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin 1 tunti.
- 4.
Jaa taikina kahteen osaan. Vaivaa hetki ja muotoile kahdeksi leiväksi. Laita leivät leivinpaperille uunipellille tai voideltuihin leipävuokiin ja kohota liinalla peitettynä ainakin 30 minuuttia.
- 5.
Paista leipiä 175 asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.
Joululeipä
arvosana5/5
Noin 2 tuntia
Kuivatut aprikoosit ja hasselpähkinät pilkuttavat herkullisen pehmeää joululeipää. Ohjeesta valmistuu kaksi leipää, joista toisen voi viedä vaikka lahjaksi.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 2 dl | kuivattuja aprikooseja |
| 2 dl | hasselpähkinöitä |
| 5 dl | piimää |
| 50 g | hiivaa |
| 1 dl | siirappia |
| 1 tl | pomeranssinkuorta |
| 1 1/2 tl | suolaa |
| 6 - 7 dl | hiivaleipäjauhoja |
| 5 dl | vehnäjauhoja |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Pilko aprikoosit ja rouhi hasselpähkinät karkeasti.
Määrä Ainesosa 2 dl hasselpähkinöitä 2 dl kuivattuja aprikooseja - 2
Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää siirappi ja mausteet.
Määrä Ainesosa 1 dl siirappia 50 g hiivaa 5 dl piimää 1 tl pomeranssinkuorta 1 1/2 tl suolaa - 3
Alusta taikinaan puolet jauhoista ja lisää aprikoosit ja pähkinät. Lisää loputkin jauhot ja vaivaa taikinaa 10 minuuttia. Kohota taikinaa huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin 1 tunti.
Määrä Ainesosa 5 dl vehnäjauhoja 6 - 7 dl hiivaleipäjauhoja - 4
Jaa taikina kahteen osaan. Vaivaa hetki ja muotoile kahdeksi leiväksi. Laita leivät leivinpaperille uunipellille tai voideltuihin leipävuokiin ja kohota liinalla peitettynä ainakin 30 minuuttia.
- 5
Paista leipiä 175 asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.
Ravintosisältö
1826
Energiaa kcal
7644
Energiaa kj
47,0 g
Rasvaa
4,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
275,5 g
Hiilihydraatteja
29,0 g
Sokereita
31,0 g
Kuituja
55,5 g
Proteiinia
0,0 g
Suolaa
1826
Energiaa kcal
7644
Energiaa kj
47,0 g
Rasvaa
4,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
275,5 g
Hiilihydraatteja
29,0 g
Sokereita
31,0 g
Kuituja
55,5 g
Proteiinia
0,0 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 5 dl Piimää, 50 g Hiivaa, 1 dl siirappia, 1 tl Pomeranssinkuorta, 1,5 tl Suolaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























