Keitetty kieli kastikkeen kanssa - Yhteishyvä

Keitetty kieli kastikkeen kanssa

???
Kappaleita
1
Ruokavalio
Jaa Somessa

Ainekset

1 kpl
Noin 600 gramman painoinen naudankieli tai vastaavasti sian kieliä
Kylmää vettä
10 kpl
Musta- tai valkopippuria
2 kpl
Laakerinlehteä
2 kpl
Porkkanaa
1 kpl
Iso sipuli
2 kpl
Mausteneilikkaa

SUOLAVESI

1 l
Vettä
1 rkl
Suolaa

KASTIKE

Voita
2 rkl
Vehnäjauhoja
4 dl
Siivilöityä keitinlientä
Suolaa
(sitruunanmehua)
(tilliä)

Näin teet

1

Vaihe 1Harjaa kieli joka puolelta hyvin karkealla harjalla puhtaaksi kylmän veden alla ja nosta kattilaan. Lisää sen verran vettä, että kieli tai kielet peittyvät. Lisää mausteet ja keitä liha pehmeäksi. Kypsyyttä voit koetella tikulla.Naudan kieli kypsyy hitaasti 3-4 tunnissa. Kuvan porsaankieli on pehmeämpi ja valmistuu vajaassa tunnissa. Porsaankielen keitinveteen voit laittaa myös suolan. Naudankieltä suola kovettaa entisestään.Vaihe 2Keitä naudankieli kuten edellä, mutta ilman suolaa. Ota kypsä kieli kattilasta, jäähdytä kylmässä suolavedessä aivan kylmäksi. Poista nahka nylkemällä.Vaihe 3Leikkaa kielen alla olevat rauhaset pois ellei niitä ole jo poistettu.Vaihe 4Leikkaa kieli tarjolle ohuiksi viipaleiksi vinottain. Voit tarjota viipaleet kylminä leikkeleinä vaikkapa tartarkastikkeen kanssa tai lämmittää uudestaan ja tarjota kuuman peruskastikkeen kanssa. Valmista kastike sekoittamalla ensin rasva ja jauhot kattilan pohjalla. Älä ruskista. Lisää keitinliemi, keitä 5-10 minuuttia. Mausta.Lisäkkeeksi sopivat keitetyt perunat ja etikkasäilyke.Ruokalehti 9/2001

Resepti
Pirjo Muurinen
Kuvat
Pekka Haraste
Julkaistu: 10.2.2005
Muokattu: 31.1.2019
Jaa Somessa