Kekkospiparit

Nappaa talteen!
Juhlista itsenäisyyspäivää tai joulua leipomalla sokerikuorruteteiset piparit Suomen pitkäaikaisimman presidentin Urho Kaleva Kekkosen inspiroimana.
| 250 g | piparkakkutaikinaa (pakaste) |
| vehnäjauhoja kaulimiseen | |
| Pikeerikuorrutus | |
|---|---|
| 2 kpl | valkuaista |
| 3 dl | tomusokeria |
| Lisäksi | |
| tummaa suklaata | |
| 2 kpl | kertakäyttöistä pursotinpussia tai vahvaa pientä pakastuspussia |
- 1.
Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan.
- 2.
Tulosta Kekkosen malli täältä ja leikkaa malli ääriviivoja myöten paperista. Voit halutessa leikata Kekkosen mallin paksummasta paperista tai pahvista.
- 3.
Säädä uuni 200 asteeseen.
- 4.
Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi. Leikkaa taikinasta terävällä veitsellä Kekkosen päitä ja laita ne leivinpaperin päälle pellille. Paista piparkakkuja pellillinen kerrallaan uunin keskitasolla noin 5 minuuttia, kunnes ne saavat kauniin ruskean värin.
- 5.
Siirrä leivinpaperi varovasti kuumalta pelliltä ja anna piparkakkujen jäähtyä huoneenlämpöisiksi.
- 6.
Tee kuorrutus. Laita valkuaiset ja puolet tomusokerista kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella pari minuuttia. Lisää tomusokeria vähän kerrallaan vatkaten, kunnes kuorrutus on löysähköä ja siitä jää vatkainta nostettaessa hetkeksi kuvio seoksen pinnalle. Laita seos pursotinpussiin.
- 7.
Leikkaa pursotinpussin päähän pieni reikä. Pursota kuorrute ensin piparkakun reunoille ja täytä sitten keskiosa. Tasoita tarvittaessa pienellä lusikalla. Anna kuorrutteen kuivahtaa muutama tunti tai yön yli.
- 8.
Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Laita suklaa pursotinpussiin ja odota noin 5 minuuttia, jotta suklaa jäähtyy hieman.
- 9.
Leikkaa pussin päähän mahdollisimman pieni reikä ja pursota Kekkoselle lasit ja kasvonpiirteet. Anna suklaakuvioinnin jähmettyä vähintään tunnin ajan.
Kekkospiparit
Juhlista itsenäisyyspäivää tai joulua leipomalla sokerikuorruteteiset piparit Suomen pitkäaikaisimman presidentin Urho Kaleva Kekkosen inspiroimana.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 250 g | piparkakkutaikinaa (pakaste) |
| vehnäjauhoja kaulimiseen | |
Pikeerikuorrutus | |
| 2 kpl | valkuaista |
| 3 dl | tomusokeria |
Lisäksi | |
| tummaa suklaata | |
| 2 kpl | kertakäyttöistä pursotinpussia tai vahvaa pientä pakastuspussia |
Valmistus
- 1
Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan.
Määrä Ainesosa 250 g piparkakkutaikinaa (pakaste) - 2
Tulosta Kekkosen malli täältä ja leikkaa malli ääriviivoja myöten paperista. Voit halutessa leikata Kekkosen mallin paksummasta paperista tai pahvista.
- 3
Säädä uuni 200 asteeseen.
- 4
Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi. Leikkaa taikinasta terävällä veitsellä Kekkosen päitä ja laita ne leivinpaperin päälle pellille. Paista piparkakkuja pellillinen kerrallaan uunin keskitasolla noin 5 minuuttia, kunnes ne saavat kauniin ruskean värin.
Määrä Ainesosa vehnäjauhoja kaulimiseen - 5
Siirrä leivinpaperi varovasti kuumalta pelliltä ja anna piparkakkujen jäähtyä huoneenlämpöisiksi.
- 6
Tee kuorrutus. Laita valkuaiset ja puolet tomusokerista kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella pari minuuttia. Lisää tomusokeria vähän kerrallaan vatkaten, kunnes kuorrutus on löysähköä ja siitä jää vatkainta nostettaessa hetkeksi kuvio seoksen pinnalle. Laita seos pursotinpussiin.
Määrä Ainesosa 2 kpl valkuaista 3 dl tomusokeria - 7
Leikkaa pursotinpussin päähän pieni reikä. Pursota kuorrute ensin piparkakun reunoille ja täytä sitten keskiosa. Tasoita tarvittaessa pienellä lusikalla. Anna kuorrutteen kuivahtaa muutama tunti tai yön yli.
Määrä Ainesosa 2 kpl kertakäyttöistä pursotinpussia tai vahvaa pientä pakastuspussia - 8
Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Laita suklaa pursotinpussiin ja odota noin 5 minuuttia, jotta suklaa jäähtyy hieman.
Määrä Ainesosa tummaa suklaata - 9
Leikkaa pussin päähän mahdollisimman pieni reikä ja pursota Kekkoselle lasit ja kasvonpiirteet. Anna suklaakuvioinnin jähmettyä vähintään tunnin ajan.
Määrä Ainesosa 2 kpl kertakäyttöistä pursotinpussia tai vahvaa pientä pakastuspussia
Ravintosisältö
120
Energiaa kcal
504
Energiaa kj
3,1 g
Rasvaa
1,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
21,2 g
Hiilihydraatteja
15,9 g
Sokereita
0,4 g
Kuituja
1,6 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
120
Energiaa kcal
504
Energiaa kj
3,1 g
Rasvaa
1,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
21,2 g
Hiilihydraatteja
15,9 g
Sokereita
0,4 g
Kuituja
1,6 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: Vehnäjauhoja kaulimiseen, Tummaa suklaata, Kertakäyttöistä pursotinpussia tai vahvaa pientä pakastuspussia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























