Kotitekoinen leipäjuusto
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Leipäjuusto on rakastettu perinneherkku, joka onnistuu kotiuunissakin. Juustomassan tekeminen on helppoa; tarvitset vain maitoa, juoksutetta ja suolaa.
| 4 l | täysmaitoa |
| 1 rkl | suolaa |
| 1 rkl | juustonjuoksutinta |
- 1.
Mittaa maito ja suola kattilaan. Lämmitä maito juuri ja juuri kädenlämpöiseksi (36-asteiseksi). Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita juustonjuoksute maitoon. Peitä kattila kannella ja anna juustomassan seistä lämpimässä paikassa noin ½ tuntia, kunnes juustomassa hyytyy.
- 2.
Riko hyytynyt massa tekemällä siihen ristiviiltoja veitsellä tai sekoittamalla pallovispilällä. Odota 10–15 minuuttia tai kunnes kellertävä hera erottuu massasta kattilan pinnalle.
- 3.
Vuoraa iso siivilä kostutetulla harsoliinalla. Pane siivilä kulhon päälle. Nostele reikäkauhalla juustomassa siivilään samalla sitä painellen. Kun kaikki massa on siivilässä, käännä harson liepeet juuston päälle. Painele juustosta mahdollisimman paljon nestettä pois.
- 4.
Peitä juusto lautasella ja anna sen valua siivilässä kulhon päällä seuraavaan päivään. Kumoa juusto reunalliseen uuninkestävään vuokaan. Poista harso. Paista juustoa 275-asteisessa uunissa grillivastusten alla 5–10 minuuttia, kunnes sen pinta täplittyy ruskeaksi.
Kotitekoinen leipäjuusto
Leipäjuusto on rakastettu perinneherkku, joka onnistuu kotiuunissakin. Juustomassan tekeminen on helppoa; tarvitset vain maitoa, juoksutetta ja suolaa.
Ainekset (8 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 4 l | täysmaitoa |
| 1 rkl | suolaa |
| 1 rkl | juustonjuoksutinta |
Valmistus (Uuni 275°C)
- 1
Mittaa maito ja suola kattilaan. Lämmitä maito juuri ja juuri kädenlämpöiseksi (36-asteiseksi). Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita juustonjuoksute maitoon. Peitä kattila kannella ja anna juustomassan seistä lämpimässä paikassa noin ½ tuntia, kunnes juustomassa hyytyy.
Määrä Ainesosa 4 l täysmaitoa 1 rkl suolaa 1 rkl juustonjuoksutinta - 2
Riko hyytynyt massa tekemällä siihen ristiviiltoja veitsellä tai sekoittamalla pallovispilällä. Odota 10–15 minuuttia tai kunnes kellertävä hera erottuu massasta kattilan pinnalle.
- 3
Vuoraa iso siivilä kostutetulla harsoliinalla. Pane siivilä kulhon päälle. Nostele reikäkauhalla juustomassa siivilään samalla sitä painellen. Kun kaikki massa on siivilässä, käännä harson liepeet juuston päälle. Painele juustosta mahdollisimman paljon nestettä pois.
- 4
Peitä juusto lautasella ja anna sen valua siivilässä kulhon päällä seuraavaan päivään. Kumoa juusto reunalliseen uuninkestävään vuokaan. Poista harso. Paista juustoa 275-asteisessa uunissa grillivastusten alla 5–10 minuuttia, kunnes sen pinta täplittyy ruskeaksi.
Vinkki: Älä heitä juuston valmistuksessa syntyvää heraa pois, vaan käytä se esimerkiksi sämpylätaikinan nesteeksi.
Ravintosisältö
316
Energiaa kcal
1324
Energiaa kj
17,5 g
Rasvaa
11,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
24,0 g
Hiilihydraatteja
24,0 g
Sokereita
—
Kuituja
15,0 g
Proteiinia
3,0 g
Suolaa
316
Energiaa kcal
1324
Energiaa kj
17,5 g
Rasvaa
11,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
24,0 g
Hiilihydraatteja
24,0 g
Sokereita
—
Kuituja
15,0 g
Proteiinia
3,0 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 rkl Juustonjuoksutinta.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























