Mittaa maito ja suola kattilaan. Lämmitä maito juuri ja juuri kädenlämpöiseksi (36-asteiseksi). Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita juustonjuoksute maitoon. Peitä kattila kannella ja anna juustomassan seistä lämpimässä paikassa noin ½ tuntia, kunnes juustomassa hyytyy.
Riko hyytynyt massa tekemällä siihen ristiviiltoja veitsellä tai sekoittamalla pallovispilällä. Odota 10–15 minuuttia tai kunnes kellertävä hera erottuu massasta kattilan pinnalle.
Vuoraa iso siivilä kostutetulla harsoliinalla. Pane siivilä kulhon päälle. Nostele reikäkauhalla juustomassa siivilään samalla sitä painellen. Kun kaikki massa on siivilässä, käännä harson liepeet juuston päälle. Painele juustosta mahdollisimman paljon nestettä pois.
Peitä juusto lautasella ja anna sen valua siivilässä kulhon päällä seuraavaan päivään. Kumoa juusto reunalliseen uuninkestävään vuokaan. Poista harso. Paista juustoa 275-asteisessa uunissa grillivastusten alla 5–10 minuuttia, kunnes sen pinta täplittyy ruskeaksi.
Vinkki: Älä heitä juuston valmistuksessa syntyvää heraa pois, vaan käytä se esimerkiksi sämpylätaikinan nesteeksi.
Vinkki: Älä heitä juuston valmistuksessa syntyvää heraa pois, vaan käytä se esimerkiksi sämpylätaikinan nesteeksi.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
316
1324
17,5 g
11,1 g
24,0 g
24,0 g
—
15,0 g
0,6 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
1 rkl Suolaa,
1 rkl Juustonjuoksutinta.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli