Kurpitsa-viikunapiiras
Noin 1,5 tuntia (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Syksyisen kurpitsa-viikunapiiraan murea gluteeniton pohja syntyy mantelista ja tattarista. Timjamilla maustettu mascarponejuusto tekee piirakasta ihanan täyteläisen.
| Pohja | |
|---|---|
| 2 1/2 dl | gluteenitonta jauhoseosta |
| 2 dl | mantelijauhetta |
| 1 dl | tattarijauhoja |
| 90 g | voita tai margariinia |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| Täyte | |
| 500 g | kurpitsaa |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1/2 kpl | purjoa |
| 4 kpl | viikunaa |
| 250 g | (1 rs) mascarponejuustoa |
| 1 dl | maitoa |
| 3 kpl | kananmunaa |
| 1 tl | kuivattua timjamia |
| 1 tl | suolaa |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
- 1.
Kuumenna uuni 180 asteeseen. Mittaa jauhot ja pehmeä rasva tehosekoittimeen ja sekoita murumaiseksi. Lisää kananmunat ja suola. Sekoita tasaiseksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 10 minuuttia.
- 2.
Kuori ja kuutioi kurpitsa pieneksi. Kuori ja hienonna valkosipulit. Huuhtele ja suikaloi purjo. Levitä kasvikset piirakkapohjalle. Lohko viikunat 4–6 osaan ja asettele täytteen päälle.
- 3.
Ota ½ dl mascarponea sivuun. Sekoita kulhossa loppu juusto, maito, 3 munaa ja mausteet. Kaada seos vuokaan. Laita ½ dl mascarponea nokareina pinnalle.
- 4.
Paista piirasta uunissa noin 40–50 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.
Kurpitsa-viikunapiiras
Syksyisen kurpitsa-viikunapiiraan murea gluteeniton pohja syntyy mantelista ja tattarista. Timjamilla maustettu mascarponejuusto tekee piirakasta ihanan täyteläisen.
Ainekset (8 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Pohja | |
| 2 1/2 dl | gluteenitonta jauhoseosta |
| 2 dl | mantelijauhetta |
| 1 dl | tattarijauhoja |
| 90 g | voita tai margariinia |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 1/2 tl | suolaa |
Täyte | |
| 500 g | kurpitsaa |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1/2 kpl | purjoa |
| 4 kpl | viikunaa |
| 250 g | (1 rs) mascarponejuustoa |
| 1 dl | maitoa |
| 3 kpl | kananmunaa |
| 1 tl | kuivattua timjamia |
| 1 tl | suolaa |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
Valmistus (Uuni 180°C)
- 1
Kuumenna uuni 180 asteeseen. Mittaa jauhot ja pehmeä rasva tehosekoittimeen ja sekoita murumaiseksi. Lisää kananmunat ja suola. Sekoita tasaiseksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 10 minuuttia.
Määrä Ainesosa 2 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta 1 dl tattarijauhoja 2 dl mantelijauhetta 90 g voita tai margariinia 2 kpl kananmunaa 1/2 tl suolaa - 2
Kuori ja kuutioi kurpitsa pieneksi. Kuori ja hienonna valkosipulit. Huuhtele ja suikaloi purjo. Levitä kasvikset piirakkapohjalle. Lohko viikunat 4–6 osaan ja asettele täytteen päälle.
Määrä Ainesosa 500 g kurpitsaa 2 kpl valkosipulinkynttä 1/2 kpl purjoa 4 kpl viikunaa - 3
Ota ½ dl mascarponea sivuun. Sekoita kulhossa loppu juusto, maito, 3 munaa ja mausteet. Kaada seos vuokaan. Laita ½ dl mascarponea nokareina pinnalle.
Määrä Ainesosa 250 g (1 rs) mascarponejuustoa 1 dl maitoa 3 kpl kananmunaa 1 tl kuivattua timjamia 1 tl suolaa 1/4 tl mustapippuria rouhittuna - 4
Paista piirasta uunissa noin 40–50 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.
Ravintosisältö
476
Energiaa kcal
1993
Energiaa kj
34,0 g
Rasvaa
15,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
27,0 g
Hiilihydraatteja
8,9 g
Sokereita
4,9 g
Kuituja
13,9 g
Proteiinia
1,6 g
Suolaa
476
Energiaa kcal
1993
Energiaa kj
34,0 g
Rasvaa
15,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
27,0 g
Hiilihydraatteja
8,9 g
Sokereita
4,9 g
Kuituja
13,9 g
Proteiinia
1,6 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























