Luumuinen kardemummakakku
Noin 1,5 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Mehevä luumu-kardemummakakku hurmaa mausteisuudellaan. Tarjoa kakkuviipaleet raikkaan rahkavaahdon kanssa.
| 250 g | (1 ps) kivettömiä luumuja |
| 2 1/2 dl | omenamehua |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 kpl | kanelitanko |
| 150 g | voita |
| 250 g | (1 prk) maitorahkaa |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 4 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | kardemummaa |
| 2 tl | ruokasoodaa |
| 1 tl | vaniljasokeria |
| Rahkavaahto | |
|---|---|
| 2 dl | (1 prk) vispikermaa |
| 200 g | (1 prk) maustettua rahkaa (esim. luumu-kaneli) |
| 1/2 dl | tomusokeria |
| 2 tl | sitruunanmehua |
| Lisäksi | |
| voita | |
| korppujauhoja | |
| (1 luumu) | |
- 1.
Laita luumut, mehu, sokeri ja kanelitanko kattilaan. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes luumut pehmenevät. Poista kanelitanko. Soseuta luumut sauvasekoittimella. Lisää paloiteltu voi ja sekoita luumuseokseen. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
- 2.
Voitele ja jauhota suorakaiteen muotoinen leipävuoka (vetoisuus 1,5 l).
- 3.
Sekoita munat ja rahka luumuseokseen. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Siivilöi ja sekoita ne luumuseokseen.
- 4.
Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alatasolla 50–60 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.
- 5.
Vaahdota kerma. Vatkaa rahka, sokeri ja sitruunanmehu kermaan.
- 6.
Leikkaa jäähtynyt kakku viipaleiksi. Lusikoi tai pursota vaahtoa kakkupalojen päälle. Viimeistele palat halutessasi luumuviipaleilla.
Mehevä luumu-kardemummakakku hurmaa mausteisuudellaan. Tarjoa kakkuviipaleet raikkaan rahkavaahdon kanssa.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 250 g | (1 ps) kivettömiä luumuja |
| 2 1/2 dl | omenamehua |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 kpl | kanelitanko |
| 150 g | voita |
| 250 g | (1 prk) maitorahkaa |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 4 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | kardemummaa |
| 2 tl | ruokasoodaa |
| 1 tl | vaniljasokeria |
Rahkavaahto | |
| 2 dl | (1 prk) vispikermaa |
| 200 g | (1 prk) maustettua rahkaa (esim. luumu-kaneli) |
| 1/2 dl | tomusokeria |
| 2 tl | sitruunanmehua |
Lisäksi | |
| voita | |
| korppujauhoja | |
| (1 luumu) | |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Laita luumut, mehu, sokeri ja kanelitanko kattilaan. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes luumut pehmenevät. Poista kanelitanko. Soseuta luumut sauvasekoittimella. Lisää paloiteltu voi ja sekoita luumuseokseen. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
Määrä Ainesosa 250 g (1 ps) kivettömiä luumuja 2 1/2 dl omenamehua 1 1/2 dl sokeria 1 kpl kanelitanko 150 g voita - 2
Voitele ja jauhota suorakaiteen muotoinen leipävuoka (vetoisuus 1,5 l).
Määrä Ainesosa voita korppujauhoja - 3
Sekoita munat ja rahka luumuseokseen. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Siivilöi ja sekoita ne luumuseokseen.
Määrä Ainesosa 2 kpl kananmunaa 250 g (1 prk) maitorahkaa 4 dl vehnäjauhoja 2 tl kardemummaa 2 tl ruokasoodaa 1 tl vaniljasokeria - 4
Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alatasolla 50–60 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.
- 5
Vaahdota kerma. Vatkaa rahka, sokeri ja sitruunanmehu kermaan.
Määrä Ainesosa 2 dl (1 prk) vispikermaa 200 g (1 prk) maustettua rahkaa (esim. luumu-kaneli) 1/2 dl tomusokeria 2 tl sitruunanmehua - 6
Leikkaa jäähtynyt kakku viipaleiksi. Lusikoi tai pursota vaahtoa kakkupalojen päälle. Viimeistele palat halutessasi luumuviipaleilla.
Määrä Ainesosa (1 luumu)
Ravintosisältö
393
Energiaa kcal
1647
Energiaa kj
19,2 g
Rasvaa
12,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
44,2 g
Hiilihydraatteja
28,2 g
Sokereita
2,7 g
Kuituja
8,3 g
Proteiinia
0,9 g
Suolaa
393
Energiaa kcal
1647
Energiaa kj
19,2 g
Rasvaa
12,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
44,2 g
Hiilihydraatteja
28,2 g
Sokereita
2,7 g
Kuituja
8,3 g
Proteiinia
0,9 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: voita, korppujauhoja, (1 luumu) .
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli






























