Nauvolainen saaristolaisleipä

arvosana4/5

(10)arviota
3 Kappaletta

Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Perinteinen, makean maltainen saaristolaisleipä valmistetaan piimään. Leipä säilyy hyvin yli viikon, ja se on mainio ruokalahja kauniiseen pakettiin käärittynä.

Ainekset

MääräAinesosa
1 lpiimää
50 g(1 pkt) tuorehiivaa
3 dltummaa siirappia
3 dlkaljamaltaita
3 dlvehnä- tai kauraleseitä
3 dlruisjauhoja
1 rklsuolaa
10 dlvehnäjauhoja

Vuokaan

voita tai rypsiöljyä

Voitelu

2 rkltummaa siirappia
2 rklvettä

Valmistus (Uuni 175°C)

  1. 1

    Lämmitä piimä varovasti kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva piimään. Sekoita joukkoon siirappi, maltaat, leseet, ruisjauhot ja suola. Lisää vehnäjauhot vähitellen. Taikina saa jäädä löysäksi. Anna kohota liinan alla 1 ½ tuntia.

    MääräAinesosa
    1 lpiimää
    50 g(1 pkt) tuorehiivaa
    3 dltummaa siirappia
    3 dlkaljamaltaita
    3 dlvehnä- tai kauraleseitä
    3 dlruisjauhoja
    1 rklsuolaa
    10 dlvehnäjauhoja
  2. 2

    Voitele kolme pitkänmallista leipävuokaa (vetoisuus 1,5 l). Jaa taikina vuokiin.

    MääräAinesosa
    voita tai rypsiöljyä
  3. 3

    Paista leipiä uunin alimmalla tasolla 175-asteessa 1 ½ tuntia.

  4. 4

    Yhdistä siirappi ja vesi. Voitele leivät. Kumoa leivät hieman jäähtyneinä ritilän päälle.

    MääräAinesosa
    2 rkltummaa siirappia
    2 rklvettä
  5. 5

    Kääri jäähtyneet leivät ilmatiiviisti kelmuun ja säilytä jääkaapissa. Leipä on parhaimmillaan parin päivän päästä ja säilyy jääkaapissa yli viikon.

Vinkki: Saaristolaisleivän voi myös pakastaa.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 3 dl kaljamaltaita, voita tai rypsiöljyä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Anni, S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
14.11.2022
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä