Nauvolainen saaristolaisleipä
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Perinteinen, makean maltainen saaristolaisleipä valmistetaan piimään. Leipä säilyy hyvin yli viikon, ja se on mainio ruokalahja kauniiseen pakettiin käärittynä.
| 1 l | piimää |
| 50 g | (1 pkt) tuorehiivaa |
| 3 dl | tummaa siirappia |
| 3 dl | kaljamaltaita |
| 3 dl | vehnä- tai kauraleseitä |
| 3 dl | ruisjauhoja |
| 1 rkl | suolaa |
| 10 dl | vehnäjauhoja |
| Vuokaan | |
|---|---|
| voita tai rypsiöljyä | |
| Voitelu | |
| 2 rkl | tummaa siirappia |
| 2 rkl | vettä |
- 1.
Lämmitä piimä varovasti kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva piimään. Sekoita joukkoon siirappi, maltaat, leseet, ruisjauhot ja suola. Lisää vehnäjauhot vähitellen. Taikina saa jäädä löysäksi. Anna kohota liinan alla 1 ½ tuntia.
- 2.
Voitele kolme pitkänmallista leipävuokaa (vetoisuus 1,5 l). Jaa taikina vuokiin.
- 3.
Paista leipiä uunin alimmalla tasolla 175-asteessa 1 ½ tuntia.
- 4.
Yhdistä siirappi ja vesi. Voitele leivät. Kumoa leivät hieman jäähtyneinä ritilän päälle.
- 5.
Kääri jäähtyneet leivät ilmatiiviisti kelmuun ja säilytä jääkaapissa. Leipä on parhaimmillaan parin päivän päästä ja säilyy jääkaapissa yli viikon.
Nauvolainen saaristolaisleipä
arvosana4/5
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)
Perinteinen, makean maltainen saaristolaisleipä valmistetaan piimään. Leipä säilyy hyvin yli viikon, ja se on mainio ruokalahja kauniiseen pakettiin käärittynä.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 l | piimää |
| 50 g | (1 pkt) tuorehiivaa |
| 3 dl | tummaa siirappia |
| 3 dl | kaljamaltaita |
| 3 dl | vehnä- tai kauraleseitä |
| 3 dl | ruisjauhoja |
| 1 rkl | suolaa |
| 10 dl | vehnäjauhoja |
Vuokaan | |
| voita tai rypsiöljyä | |
Voitelu | |
| 2 rkl | tummaa siirappia |
| 2 rkl | vettä |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Lämmitä piimä varovasti kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva piimään. Sekoita joukkoon siirappi, maltaat, leseet, ruisjauhot ja suola. Lisää vehnäjauhot vähitellen. Taikina saa jäädä löysäksi. Anna kohota liinan alla 1 ½ tuntia.
Määrä Ainesosa 1 l piimää 50 g (1 pkt) tuorehiivaa 3 dl tummaa siirappia 3 dl kaljamaltaita 3 dl vehnä- tai kauraleseitä 3 dl ruisjauhoja 1 rkl suolaa 10 dl vehnäjauhoja - 2
Voitele kolme pitkänmallista leipävuokaa (vetoisuus 1,5 l). Jaa taikina vuokiin.
Määrä Ainesosa voita tai rypsiöljyä - 3
Paista leipiä uunin alimmalla tasolla 175-asteessa 1 ½ tuntia.
- 4
Yhdistä siirappi ja vesi. Voitele leivät. Kumoa leivät hieman jäähtyneinä ritilän päälle.
Määrä Ainesosa 2 rkl tummaa siirappia 2 rkl vettä - 5
Kääri jäähtyneet leivät ilmatiiviisti kelmuun ja säilytä jääkaapissa. Leipä on parhaimmillaan parin päivän päästä ja säilyy jääkaapissa yli viikon.
Vinkki: Saaristolaisleivän voi myös pakastaa.
Ravintosisältö
1844
Energiaa kcal
7715
Energiaa kj
15,3 g
Rasvaa
5,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
354,3 g
Hiilihydraatteja
134,3 g
Sokereita
27,0 g
Kuituja
52,3 g
Proteiinia
7,1 g
Suolaa
1844
Energiaa kcal
7715
Energiaa kj
15,3 g
Rasvaa
5,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
354,3 g
Hiilihydraatteja
134,3 g
Sokereita
27,0 g
Kuituja
52,3 g
Proteiinia
7,1 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 3 dl kaljamaltaita, voita tai rypsiöljyä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























