Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Neljällä letitetty pullapitko

timer-iconNoin 2 tuntia
Fork and knife
2 Kappaletta
Fork and knife
2 Kappaletta
Nelisäikeinen pitko näyttää aivan ammattileipurin työltä! Pullapitkon letityksen oppii nopeasti ohjetta seuraamalla. Taikina riittää kahteen muhkeaan pitkoon. Juurimenetelmällä pitkotaikina valmistuu nopeammin.

Ainekset

TAIKINAJUURI

2 1/2 dl
maitoa
11 g
(1 ps) kuivahiivaa
1 tl
sokeria
2 dl
vehnäjauhoja (puolikarkeita)

TAIKINAN LOPUT AINEKSET

1 kpl
kananmuna
3/4 tl
suolaa
3/4 dl
sokeria
1/2 rkl
kardemummaa
5 dl
vehnäjauhoja (puolikarkeita)
75 g
voita tai margariinia

PINNALLE

1 kpl
kananmuna
raesokeria
mantelilastuja

Reseptin ainekset S-kaupat-verkkokaupasta

Valmistus

1

Lämmitä maito hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (n. 42 astetta) ja siirrä kulhoon. Liuota hiiva maitoon. Sekoita joukkoon sokeri (1 tl) ja jauhot (2 dl). Peitä kulho lautasella ja siirrä kohoamaan lämpimään paikkaan (esim. kuumaan veteen altaaseen) 15 minuutiksi.

2 1/2 dl
maitoa
11 g
(1 ps) kuivahiivaa
2 dl
vehnäjauhoja (puolikarkeita)
1 tl
sokeria
2

Kun juuri kuplii, lisää joukkoon kananmuna, suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita joukkoon osa jauhoista. Alusta taikinaan loput jauhot käsin vaivaten. Tarkkaile jauhojen sopivaa määrää ja lisää alustuksen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Voit aloittaa leipomisen heti.

1 kpl
kananmuna
3/4 tl
suolaa
3/4 dl
sokeria
1/2 rkl
kardemummaa
5 dl
vehnäjauhoja (puolikarkeita)
75 g
voita tai margariinia
3

Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla ja jaa se kahteen osaan. Pyörittele kumpikin taikinapala 4 ohueksi (noin 35 cm pitkäksi) säikeeksi. Nipistä säikeet päästä yhteen ja aloita letitys: Nosta kolmas säie ylös pöydälle ja ensimmäinen säie neljännen oikealle puolelle. Laske kolmas säie takaisin omalle paikalleen. Aloita alusta ja toista kunnes pitko on valmis. Purista päät tiukasti yhteen ja käännä pitkon alle.

4

Nosta pitkot leivinpaperin päälle pellille. Kaksi pitkoa mahtuu vierekkäin samalla pellille. Peitä leivinliinalla ja kohota lämpimässä paikassa 30−40 minuuttia.

5

Voitele pitkot kananmunalla ja koristele raesokerilla sekä mantelilastuilla. Paista 200 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 20 minuuttia. Anna pitkojen jäähtyä ennen leikkaamista.

1 kpl
kananmuna
raesokeria
mantelilastuja

Vinkki: Pidä letitys löysänä ja kohota pitkot hyvin, näin taikina ei repeile uunissa.

Miltä maistui?(1 arviota)
Resepti:
Anne, S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 28.11.2019
|
Muokattu: 19.1.2023

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Annos

100g

1385

5797

41,0 g

23,0 g

208,5 g

43,5 g

8,5 g

38,5 g

3,3 g

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

0,5 rkl kardemummaa,

raesokeria,

mantelilastuja.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli