Neljällä letitetty pullapitko

arvosana5/5

(1)arvio
2 Kappaletta

Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Nelisäikeinen pitko näyttää aivan ammattileipurin työltä! Pullapitkon letityksen oppii nopeasti ohjetta seuraamalla. Taikina riittää kahteen muhkeaan pitkoon. Juurimenetelmällä pitkotaikina valmistuu nopeasti.

Ainekset

MääräAinesosa

TAIKINAJUURI

2 1/2 dlmaitoa
11 g(1 ps) kuivahiivaa
1 tlsokeria
2 dlvehnäjauhoja (puolikarkeita)

TAIKINAN LOPUT AINEKSET

1 kplkananmuna
3/4 tlsuolaa
3/4 dlsokeria
1/2 rklkardemummaa
5 dlvehnäjauhoja (puolikarkeita)
75 gvoita tai margariinia

PINNALLE

1 kplkananmuna
raesokeria
mantelilastuja

Valmistus (Uuni 200°C)

  1. 1

    Lämmitä maito hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (n. 42 astetta) ja siirrä kulhoon. Liuota hiiva maitoon. Sekoita joukkoon sokeri (1 tl) ja jauhot (2 dl). Peitä kulho lautasella ja siirrä kohoamaan lämpimään paikkaan (esim. kuumaan veteen altaaseen) 15 minuutiksi.

    MääräAinesosa
    2 1/2 dlmaitoa
    11 g(1 ps) kuivahiivaa
    2 dlvehnäjauhoja (puolikarkeita)
    1 tlsokeria
  2. 2

    Kun juuri kuplii, lisää joukkoon kananmuna, suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita joukkoon osa jauhoista. Alusta taikinaan loput jauhot käsin vaivaten. Tarkkaile jauhojen sopivaa määrää ja lisää alustuksen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Voit aloittaa leipomisen heti.

    MääräAinesosa
    1 kplkananmuna
    3/4 tlsuolaa
    3/4 dlsokeria
    1/2 rklkardemummaa
    5 dlvehnäjauhoja (puolikarkeita)
    75 gvoita tai margariinia
  3. 3

    Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla ja jaa se kahteen osaan. Pyörittele kumpikin taikinapala 4 ohueksi (noin 35 cm pitkäksi) säikeeksi. Nipistä säikeet päästä yhteen ja aloita letitys: Nosta kolmas säie ylös pöydälle ja ensimmäinen säie neljännen oikealle puolelle. Laske kolmas säie takaisin omalle paikalleen. Aloita alusta ja toista kunnes pitko on valmis. Purista päät tiukasti yhteen ja käännä pitkon alle.

  4. 4

    Nosta pitkot leivinpaperin päälle pellille. Kaksi pitkoa mahtuu vierekkäin samalla pellille. Peitä leivinliinalla ja kohota lämpimässä paikassa 30−40 minuuttia.

  5. 5

    Voitele pitkot kananmunalla ja koristele raesokerilla sekä mantelilastuilla. Paista 200 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 20 minuuttia. Anna pitkojen jäähtyä ennen leikkaamista.

    MääräAinesosa
    1 kplkananmuna
    raesokeria
    mantelilastuja

Vinkki: Pidä letitys löysänä ja kohota pitkot hyvin, näin taikina ei repeile uunissa.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.5 rkl kardemummaa, raesokeria, mantelilastuja.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Anne, S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Ninna Lindström
28.11.2019
|
Päivitetty: 3.10.2025

Samankaltaisia reseptejä