Neljällä letitetty pullapitko
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Nelisäikeinen pitko näyttää aivan ammattileipurin työltä! Pullapitkon letityksen oppii nopeasti ohjetta seuraamalla. Taikina riittää kahteen muhkeaan pitkoon. Juurimenetelmällä pitkotaikina valmistuu nopeasti.
| TAIKINAJUURI | |
|---|---|
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 11 g | (1 ps) kuivahiivaa |
| 1 tl | sokeria |
| 2 dl | vehnäjauhoja (puolikarkeita) |
| TAIKINAN LOPUT AINEKSET | |
| 1 kpl | kananmuna |
| 3/4 tl | suolaa |
| 3/4 dl | sokeria |
| 1/2 rkl | kardemummaa |
| 5 dl | vehnäjauhoja (puolikarkeita) |
| 75 g | voita tai margariinia |
| PINNALLE | |
| 1 kpl | kananmuna |
| raesokeria | |
| mantelilastuja | |
- 1.
Lämmitä maito hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (n. 42 astetta) ja siirrä kulhoon. Liuota hiiva maitoon. Sekoita joukkoon sokeri (1 tl) ja jauhot (2 dl). Peitä kulho lautasella ja siirrä kohoamaan lämpimään paikkaan (esim. kuumaan veteen altaaseen) 15 minuutiksi.
- 2.
Kun juuri kuplii, lisää joukkoon kananmuna, suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita joukkoon osa jauhoista. Alusta taikinaan loput jauhot käsin vaivaten. Tarkkaile jauhojen sopivaa määrää ja lisää alustuksen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Voit aloittaa leipomisen heti.
- 3.
Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla ja jaa se kahteen osaan. Pyörittele kumpikin taikinapala 4 ohueksi (noin 35 cm pitkäksi) säikeeksi. Nipistä säikeet päästä yhteen ja aloita letitys: Nosta kolmas säie ylös pöydälle ja ensimmäinen säie neljännen oikealle puolelle. Laske kolmas säie takaisin omalle paikalleen. Aloita alusta ja toista kunnes pitko on valmis. Purista päät tiukasti yhteen ja käännä pitkon alle.
- 4.
Nosta pitkot leivinpaperin päälle pellille. Kaksi pitkoa mahtuu vierekkäin samalla pellille. Peitä leivinliinalla ja kohota lämpimässä paikassa 30−40 minuuttia.
- 5.
Voitele pitkot kananmunalla ja koristele raesokerilla sekä mantelilastuilla. Paista 200 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 20 minuuttia. Anna pitkojen jäähtyä ennen leikkaamista.
Neljällä letitetty pullapitko
arvosana5/5
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)
Nelisäikeinen pitko näyttää aivan ammattileipurin työltä! Pullapitkon letityksen oppii nopeasti ohjetta seuraamalla. Taikina riittää kahteen muhkeaan pitkoon. Juurimenetelmällä pitkotaikina valmistuu nopeasti.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
TAIKINAJUURI | |
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 11 g | (1 ps) kuivahiivaa |
| 1 tl | sokeria |
| 2 dl | vehnäjauhoja (puolikarkeita) |
TAIKINAN LOPUT AINEKSET | |
| 1 kpl | kananmuna |
| 3/4 tl | suolaa |
| 3/4 dl | sokeria |
| 1/2 rkl | kardemummaa |
| 5 dl | vehnäjauhoja (puolikarkeita) |
| 75 g | voita tai margariinia |
PINNALLE | |
| 1 kpl | kananmuna |
| raesokeria | |
| mantelilastuja | |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Lämmitä maito hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (n. 42 astetta) ja siirrä kulhoon. Liuota hiiva maitoon. Sekoita joukkoon sokeri (1 tl) ja jauhot (2 dl). Peitä kulho lautasella ja siirrä kohoamaan lämpimään paikkaan (esim. kuumaan veteen altaaseen) 15 minuutiksi.
Määrä Ainesosa 2 1/2 dl maitoa 11 g (1 ps) kuivahiivaa 2 dl vehnäjauhoja (puolikarkeita) 1 tl sokeria - 2
Kun juuri kuplii, lisää joukkoon kananmuna, suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita joukkoon osa jauhoista. Alusta taikinaan loput jauhot käsin vaivaten. Tarkkaile jauhojen sopivaa määrää ja lisää alustuksen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Voit aloittaa leipomisen heti.
Määrä Ainesosa 1 kpl kananmuna 3/4 tl suolaa 3/4 dl sokeria 1/2 rkl kardemummaa 5 dl vehnäjauhoja (puolikarkeita) 75 g voita tai margariinia - 3
Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla ja jaa se kahteen osaan. Pyörittele kumpikin taikinapala 4 ohueksi (noin 35 cm pitkäksi) säikeeksi. Nipistä säikeet päästä yhteen ja aloita letitys: Nosta kolmas säie ylös pöydälle ja ensimmäinen säie neljännen oikealle puolelle. Laske kolmas säie takaisin omalle paikalleen. Aloita alusta ja toista kunnes pitko on valmis. Purista päät tiukasti yhteen ja käännä pitkon alle.
- 4
Nosta pitkot leivinpaperin päälle pellille. Kaksi pitkoa mahtuu vierekkäin samalla pellille. Peitä leivinliinalla ja kohota lämpimässä paikassa 30−40 minuuttia.
- 5
Voitele pitkot kananmunalla ja koristele raesokerilla sekä mantelilastuilla. Paista 200 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 20 minuuttia. Anna pitkojen jäähtyä ennen leikkaamista.
Määrä Ainesosa 1 kpl kananmuna raesokeria mantelilastuja
Vinkki: Pidä letitys löysänä ja kohota pitkot hyvin, näin taikina ei repeile uunissa.
Ravintosisältö
1385
Energiaa kcal
5797
Energiaa kj
41,0 g
Rasvaa
23,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
208,5 g
Hiilihydraatteja
43,5 g
Sokereita
8,5 g
Kuituja
38,5 g
Proteiinia
3,3 g
Suolaa
1385
Energiaa kcal
5797
Energiaa kj
41,0 g
Rasvaa
23,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
208,5 g
Hiilihydraatteja
43,5 g
Sokereita
8,5 g
Kuituja
38,5 g
Proteiinia
3,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.5 rkl kardemummaa, raesokeria, mantelilastuja.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























