Omenakakku
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Rahkaisen omenakakun mausteinen yllätys on korvapuustista tutut maut. Pinnan näyttävä ruusukuvio syntyy yllättävän helposti omenaviipaleista.
| 600 g | (4 kpl) omenaa (kotimaisia) |
| 2 rkl | sitruunanmehua |
| 100 g | voita tai leivontamargariinia |
| 4 kpl | kananmunaa |
| 2 1/2 dl | sokeria |
| 5 dl | vehnäjauhoja |
| 1 rkl | leivinjauhetta |
| 2 tl | kardemummaa |
| 2 tl | kanelia |
| 200 g | (1 prk) vaniljarahkaa |
| Pinnalle | |
|---|---|
| tomusokeria | |
- 1.
Pese omenat. Halkaise kaksi omenaa ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat kuorineen noin 2 millimetrin viipaleiksi. Kuori loput kaksi omenaa ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Laita viipaleet ja kuutiot eri kulhoihin ja kääntele sitruunanmehu omenoihin.
- 2.
Sulata rasva ja anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja mausteet. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon vuorotellen rasvan ja rahkan kanssa ja sekoita tasaiseksi. Kääntele omenakuutiot taikinaan. Älä sekoita taikinaa liikaa, ettei se sitkisty.
- 3.
Aseta leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjalle ja reunoille. Rypistä leivinpaperia, niin se asettuu vuokaan helpommin. Kaada taikina vuokaan. Asettele omenaviipaleet taikinaan kakun pinnalle hieman limittäin sisäkkäisiksi kehiksi, jolloin pinnalle syntyy ruusumainen kuvio. Aloita asettelu ulkokehästä.
- 4.
Paista kakkua 175-asteisen uunin alatasolla 50–60 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Anna kakun jäähtyä. Siivilöi tomusokeria pinnalle. Kakku säilyy jääkapissa muutaman päivän.
Rahkaisen omenakakun mausteinen yllätys on korvapuustista tutut maut. Pinnan näyttävä ruusukuvio syntyy yllättävän helposti omenaviipaleista.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 600 g | (4 kpl) omenaa (kotimaisia) |
| 2 rkl | sitruunanmehua |
| 100 g | voita tai leivontamargariinia |
| 4 kpl | kananmunaa |
| 2 1/2 dl | sokeria |
| 5 dl | vehnäjauhoja |
| 1 rkl | leivinjauhetta |
| 2 tl | kardemummaa |
| 2 tl | kanelia |
| 200 g | (1 prk) vaniljarahkaa |
Pinnalle | |
| tomusokeria | |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Pese omenat. Halkaise kaksi omenaa ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat kuorineen noin 2 millimetrin viipaleiksi. Kuori loput kaksi omenaa ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Laita viipaleet ja kuutiot eri kulhoihin ja kääntele sitruunanmehu omenoihin.
Määrä Ainesosa 600 g (4 kpl) omenaa (kotimaisia) 2 rkl sitruunanmehua - 2
Sulata rasva ja anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja mausteet. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon vuorotellen rasvan ja rahkan kanssa ja sekoita tasaiseksi. Kääntele omenakuutiot taikinaan. Älä sekoita taikinaa liikaa, ettei se sitkisty.
Määrä Ainesosa 100 g voita tai leivontamargariinia 4 kpl kananmunaa 2 1/2 dl sokeria 5 dl vehnäjauhoja 1 rkl leivinjauhetta 2 tl kardemummaa 2 tl kanelia 200 g (1 prk) vaniljarahkaa - 3
Aseta leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjalle ja reunoille. Rypistä leivinpaperia, niin se asettuu vuokaan helpommin. Kaada taikina vuokaan. Asettele omenaviipaleet taikinaan kakun pinnalle hieman limittäin sisäkkäisiksi kehiksi, jolloin pinnalle syntyy ruusumainen kuvio. Aloita asettelu ulkokehästä.
- 4
Paista kakkua 175-asteisen uunin alatasolla 50–60 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Anna kakun jäähtyä. Siivilöi tomusokeria pinnalle. Kakku säilyy jääkapissa muutaman päivän.
Määrä Ainesosa tomusokeria
Vinkki: Tarjoa kakun kanssa vaniljakastiketta tai -jäätelöä.
Ravintosisältö
264
Energiaa kcal
1106
Energiaa kj
10,0 g
Rasvaa
4,9 g
Tyydyttynyttä rasvaa
33,9 g
Hiilihydraatteja
18,4 g
Sokereita
1,4 g
Kuituja
8,4 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
264
Energiaa kcal
1106
Energiaa kj
10,0 g
Rasvaa
4,9 g
Tyydyttynyttä rasvaa
33,9 g
Hiilihydraatteja
18,4 g
Sokereita
1,4 g
Kuituja
8,4 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: tomusokeria.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























