Omenapitko

Arvostele resepti
16 Palaa

Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)

Omenapitko on pullataikinasta ja omenista syntyvä herkku, joka saa täyteläisen makunsa helposta vaniljakreemistä. Täydellinen tarjottava päiväkahveilla!

Ainekset

MääräAinesosa

Taikinajuuri

2 1/2 dlmaitoa
25 gtuorehiivaa
1/2 dlsokeria
2 1/2 dlvehnäjauhoja

Taikina

1 dlsokeria
1 kplkananmuna
1 tlkardemummaa
75 gmargariinia
5 dlvehnäjauhoja

Täyte

63 g(1 ps) vaniljakastikeainesta
2 dlmaitoa
200 gomenaa
1 rklsokeria
1/2 tlkanelia

Lisäksi

1 kplkananmuna
2 rklraesokeria

Valmistus (Uuni 200°C)

  1. 1

    Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Sekoita joukkoon ½ dl sokeria ja noin 2 ½ dl vehnäjauhoja, niin että saat vellimäisen taikinajuuren. Peitä kulho liinalla ja laita se lämpimään paikkaan tai vesihauteeseen, kunnes hiiva on herännyt. Kun velli kuplii, noin 10 minuutin kuluttua, voit jatkaa taikinan valmistamista. Valmistele sillä aikaa täytteet.

    MääräAinesosa
    2 1/2 dlmaitoa
    25 gtuorehiivaa
    1/2 dlsokeria
    2 1/2 dlvehnäjauhoja
  2. 2

    Sekoita vaniljakastikeaines maitoon pakkauksen ohjeen mukaisesti. Anna tekeytyä jääkaapissa pullataikinan teon ajan.

    MääräAinesosa
    63 g(1 ps) vaniljakastikeainesta
    2 dlmaitoa
  3. 3

    Huuhtele kotimaiset omenat, pese ja kuori ulkomaiset. Poista siemenkodat ja viipaloi omenat.

    MääräAinesosa
    200 gomenaa
  4. 4

    Kun taikinajuuri kuplii, lisää siihen 1 dl sokeria, muna, kardemumma ja margariini. Alusta joukkoon vehnäjauhoja, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hetki. Kauli taikina noin 25 × 35 cm:n kokoiseksi levyksi.

    MääräAinesosa
    1 dlsokeria
    1 kplkananmuna
    1 tlkardemummaa
    75 gmargariinia
    5 dlvehnäjauhoja
  5. 5

    Levitä levyn keskelle ensin vaniljakreemiä ja sen päälle omenaviipaleita. Ripottele omenoiden päälle sokeria ja kanelia. Leikkaa levyn reunat noin sentin levyisiksi suikaleiksi ja nosta vuorotellen kummaltakin puolelta suikale täytteen päälle niin, että suikaleet menevät täytteen päällä ristiin. Nipistä pitkon molemmat päät kiinni. Anna pitkon kohota liinalla peitettynä vähintään 40 minuuttia.

    MääräAinesosa
    1 rklsokeria
    1/2 tlkanelia
  6. 6

    Voitele pitko munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 25 minuuttia.

    MääräAinesosa
    2 rklraesokeria

Jos haluat tehdä kaksi pienempää pitkoa, jaa taikina kahteen osaan ja kauli palat noin 15 × 15 cm:n kokoisiksi levyiksi. Valmista muuten ohjeen mukaan.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 tl kardemummaa.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Yhteishyvän ruokatoimitus
Kuvat:
Piia Arnould
22.10.2018
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä