Omenapitko
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Omenapitko on pullataikinasta ja omenista syntyvä herkku, joka saa täyteläisen makunsa helposta vaniljakreemistä. Täydellinen tarjottava päiväkahveilla!
| Taikinajuuri | |
|---|---|
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | tuorehiivaa |
| 1/2 dl | sokeria |
| 2 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| Taikina | |
| 1 dl | sokeria |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 tl | kardemummaa |
| 75 g | margariinia |
| 5 dl | vehnäjauhoja |
| Täyte | |
| 63 g | (1 ps) vaniljakastikeainesta |
| 2 dl | maitoa |
| 200 g | omenaa |
| 1 rkl | sokeria |
| 1/2 tl | kanelia |
| Lisäksi | |
| 1 kpl | kananmuna |
| 2 rkl | raesokeria |
- 1.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Sekoita joukkoon ½ dl sokeria ja noin 2 ½ dl vehnäjauhoja, niin että saat vellimäisen taikinajuuren. Peitä kulho liinalla ja laita se lämpimään paikkaan tai vesihauteeseen, kunnes hiiva on herännyt. Kun velli kuplii, noin 10 minuutin kuluttua, voit jatkaa taikinan valmistamista. Valmistele sillä aikaa täytteet.
- 2.
Sekoita vaniljakastikeaines maitoon pakkauksen ohjeen mukaisesti. Anna tekeytyä jääkaapissa pullataikinan teon ajan.
- 3.
Huuhtele kotimaiset omenat, pese ja kuori ulkomaiset. Poista siemenkodat ja viipaloi omenat.
- 4.
Kun taikinajuuri kuplii, lisää siihen 1 dl sokeria, muna, kardemumma ja margariini. Alusta joukkoon vehnäjauhoja, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hetki. Kauli taikina noin 25 × 35 cm:n kokoiseksi levyksi.
- 5.
Levitä levyn keskelle ensin vaniljakreemiä ja sen päälle omenaviipaleita. Ripottele omenoiden päälle sokeria ja kanelia. Leikkaa levyn reunat noin sentin levyisiksi suikaleiksi ja nosta vuorotellen kummaltakin puolelta suikale täytteen päälle niin, että suikaleet menevät täytteen päällä ristiin. Nipistä pitkon molemmat päät kiinni. Anna pitkon kohota liinalla peitettynä vähintään 40 minuuttia.
- 6.
Voitele pitko munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 25 minuuttia.
Omenapitko
Omenapitko on pullataikinasta ja omenista syntyvä herkku, joka saa täyteläisen makunsa helposta vaniljakreemistä. Täydellinen tarjottava päiväkahveilla!
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Taikinajuuri | |
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | tuorehiivaa |
| 1/2 dl | sokeria |
| 2 1/2 dl | vehnäjauhoja |
Taikina | |
| 1 dl | sokeria |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 tl | kardemummaa |
| 75 g | margariinia |
| 5 dl | vehnäjauhoja |
Täyte | |
| 63 g | (1 ps) vaniljakastikeainesta |
| 2 dl | maitoa |
| 200 g | omenaa |
| 1 rkl | sokeria |
| 1/2 tl | kanelia |
Lisäksi | |
| 1 kpl | kananmuna |
| 2 rkl | raesokeria |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Sekoita joukkoon ½ dl sokeria ja noin 2 ½ dl vehnäjauhoja, niin että saat vellimäisen taikinajuuren. Peitä kulho liinalla ja laita se lämpimään paikkaan tai vesihauteeseen, kunnes hiiva on herännyt. Kun velli kuplii, noin 10 minuutin kuluttua, voit jatkaa taikinan valmistamista. Valmistele sillä aikaa täytteet.
Määrä Ainesosa 2 1/2 dl maitoa 25 g tuorehiivaa 1/2 dl sokeria 2 1/2 dl vehnäjauhoja - 2
Sekoita vaniljakastikeaines maitoon pakkauksen ohjeen mukaisesti. Anna tekeytyä jääkaapissa pullataikinan teon ajan.
Määrä Ainesosa 63 g (1 ps) vaniljakastikeainesta 2 dl maitoa - 3
Huuhtele kotimaiset omenat, pese ja kuori ulkomaiset. Poista siemenkodat ja viipaloi omenat.
Määrä Ainesosa 200 g omenaa - 4
Kun taikinajuuri kuplii, lisää siihen 1 dl sokeria, muna, kardemumma ja margariini. Alusta joukkoon vehnäjauhoja, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hetki. Kauli taikina noin 25 × 35 cm:n kokoiseksi levyksi.
Määrä Ainesosa 1 dl sokeria 1 kpl kananmuna 1 tl kardemummaa 75 g margariinia 5 dl vehnäjauhoja - 5
Levitä levyn keskelle ensin vaniljakreemiä ja sen päälle omenaviipaleita. Ripottele omenoiden päälle sokeria ja kanelia. Leikkaa levyn reunat noin sentin levyisiksi suikaleiksi ja nosta vuorotellen kummaltakin puolelta suikale täytteen päälle niin, että suikaleet menevät täytteen päällä ristiin. Nipistä pitkon molemmat päät kiinni. Anna pitkon kohota liinalla peitettynä vähintään 40 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1 rkl sokeria 1/2 tl kanelia - 6
Voitele pitko munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 25 minuuttia.
Määrä Ainesosa 2 rkl raesokeria
Jos haluat tehdä kaksi pienempää pitkoa, jaa taikina kahteen osaan ja kauli palat noin 15 × 15 cm:n kokoisiksi levyiksi. Valmista muuten ohjeen mukaan.
Ravintosisältö
219
Energiaa kcal
917
Energiaa kj
5,3 g
Rasvaa
1,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
36,2 g
Hiilihydraatteja
14,0 g
Sokereita
1,4 g
Kuituja
5,4 g
Proteiinia
0,1 g
Suolaa
219
Energiaa kcal
917
Energiaa kj
5,3 g
Rasvaa
1,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
36,2 g
Hiilihydraatteja
14,0 g
Sokereita
1,4 g
Kuituja
5,4 g
Proteiinia
0,1 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 tl kardemummaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























