Paraisten piparkakut
Useita tunteja

Nappaa talteen!
Perinteiset Paraisten piparkakut ovat ohuen ohuita ja ihanan mureita. Kun kiehautat siirapin ja mausteet, pipareiden maku tiivistyy juuri sellaiseksi kuin ennen vanhaan mummolassa.
| 2 1/2 dl | sokeria |
| 1 1/2 dl | siirappia |
| 250 g | leivontamargariinia |
| 2 rkl | piparkakkumaustetta |
| 8 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1 1/2 tl | soodaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 2 kpl | kananmunaa |
- 1.
Kiehauta sokeri, siirappi, margariini ja piparkakkumauste kattilassa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- 2.
Yhdistä jauhot, sooda ja suola keskenään.
- 3.
Vaahdota jäähtynyt piparkakkuseos sähkövatkaimella. Vatkaa munat yksitellen vaahtoon. Sekoita jauhot joukkoon. Kääri taikina kelmuun ja anna kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.
- 4.
Kauli taikina ohueksi levyksi ja tee siitä muoteilla piparkakkuja. Laita piparit leivinpaperille pellille ja paista uunin keskiosassa noin 7 minuuttia. Tarkkaile paistumista, sillä ohuet piparkakut palavat helposti.
Paraisten piparkakut
arvosana5/5
Useita tunteja
Perinteiset Paraisten piparkakut ovat ohuen ohuita ja ihanan mureita. Kun kiehautat siirapin ja mausteet, pipareiden maku tiivistyy juuri sellaiseksi kuin ennen vanhaan mummolassa.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 2 1/2 dl | sokeria |
| 1 1/2 dl | siirappia |
| 250 g | leivontamargariinia |
| 2 rkl | piparkakkumaustetta |
| 8 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1 1/2 tl | soodaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 2 kpl | kananmunaa |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Kiehauta sokeri, siirappi, margariini ja piparkakkumauste kattilassa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Määrä Ainesosa 2 1/2 dl sokeria 1 1/2 dl siirappia 250 g leivontamargariinia 2 rkl piparkakkumaustetta - 2
Yhdistä jauhot, sooda ja suola keskenään.
Määrä Ainesosa 8 1/2 dl vehnäjauhoja 1 1/2 tl soodaa 1/2 tl suolaa - 3
Vaahdota jäähtynyt piparkakkuseos sähkövatkaimella. Vatkaa munat yksitellen vaahtoon. Sekoita jauhot joukkoon. Kääri taikina kelmuun ja anna kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.
Määrä Ainesosa 2 kpl kananmunaa - 4
Kauli taikina ohueksi levyksi ja tee siitä muoteilla piparkakkuja. Laita piparit leivinpaperille pellille ja paista uunin keskiosassa noin 7 minuuttia. Tarkkaile paistumista, sillä ohuet piparkakut palavat helposti.
Taikinan kauliminen ja käsittely on helpompaa, kun laitat sen paloina pakastimeen noin tunniksi ennen leipomista.
Ravintosisältö
45
Energiaa kcal
190
Energiaa kj
1,8 g
Rasvaa
0,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
6,5 g
Hiilihydraatteja
3,1 g
Sokereita
0,2 g
Kuituja
0,7 g
Proteiinia
0,1 g
Suolaa
45
Energiaa kcal
190
Energiaa kj
1,8 g
Rasvaa
0,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
6,5 g
Hiilihydraatteja
3,1 g
Sokereita
0,2 g
Kuituja
0,7 g
Proteiinia
0,1 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 rkl piparkakkumaustetta.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























