Pataleipä riisipuurosta
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Keitä iso kattilallinen riisipuuroa ja sujauta osa mehevään jouluiseen pataleipään. Tähän leipään voit hyödyntää myös riisipuuron jämät!
| 4 dl | riisipuuroa |
| 1 dl | manteleita (kuorellisia) |
| 2 1/2 dl | vettä |
| 17 g | (1/3 pkt) hiivaa |
| 1 tl | jauhettua inkivääriä |
| 2 tl | suolaa |
| 1 1/2 rkl | hunajaa |
| 1 1/2 dl | kaurahiutaleita |
| 1/2 dl | kuivattuja karpaloita |
| 9 dl | hiivaleipäjauhoja |
| Pinnalle | |
|---|---|
| 1 rkl | öljyä |
| 1 rkl | kaurahiutaleita |
- 1.
Valmista puuro pakkauksen ohjeen mukaan. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Jos käytät jääkaapissa ollutta puuroa, lämmitä se haaleaksi ja ohenna tarvittaessa vedellä.
- 2.
Rouhi mantelit veitsellä karkeaksi. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää inkivääri, suola, hunaja, kaurahiutaleet ja riisipuuro. Sekoita. Lisää karpalot ja mantelit. Vaivaa jauhoja taikinaan vähän kerrallaan, kunnes taikina on pehmeää ja irtoaa kulhon reunoilta. Peitä kulho liinalla ja kohota 45–60 minuuttia.
- 3.
Muotoile taikinasta jauhotetulla alustalla pyöreä leipä ja jätä se liinan alle kohoamaan. Laita kannellinen uunipata (noin 3 l) uuniin ja säädä uuni 225 asteeseen. Kun uuni ja pata ovat kuumenneet, ota pata uunista. Jos leipä on kohonnut paljon, muotoile se uudelleen. Öljyä pata kevyesti ja aseta leipä varovasti pataan. Voitele pinta öljyllä ja ripota kaurahiutaleita päälle.
- 4.
Paista leipää ensin kannen alla uunissa 15 minuuttia ja sitten ilman kantta noin 30 minuuttia. Anna leivän jäähtyä padassa 5 minuuttia. Siirrä se sitten ritilälle jäähtymään. Leipä on parhaimmillaan tuoreena.
Pataleipä riisipuurosta
arvosana3/5
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)
Keitä iso kattilallinen riisipuuroa ja sujauta osa mehevään jouluiseen pataleipään. Tähän leipään voit hyödyntää myös riisipuuron jämät!
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 4 dl | riisipuuroa |
| 1 dl | manteleita (kuorellisia) |
| 2 1/2 dl | vettä |
| 17 g | (1/3 pkt) hiivaa |
| 1 tl | jauhettua inkivääriä |
| 2 tl | suolaa |
| 1 1/2 rkl | hunajaa |
| 1 1/2 dl | kaurahiutaleita |
| 1/2 dl | kuivattuja karpaloita |
| 9 dl | hiivaleipäjauhoja |
Pinnalle | |
| 1 rkl | öljyä |
| 1 rkl | kaurahiutaleita |
Valmistus
- 1
Valmista puuro pakkauksen ohjeen mukaan. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Jos käytät jääkaapissa ollutta puuroa, lämmitä se haaleaksi ja ohenna tarvittaessa vedellä.
Määrä Ainesosa 4 dl riisipuuroa - 2
Rouhi mantelit veitsellä karkeaksi. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää inkivääri, suola, hunaja, kaurahiutaleet ja riisipuuro. Sekoita. Lisää karpalot ja mantelit. Vaivaa jauhoja taikinaan vähän kerrallaan, kunnes taikina on pehmeää ja irtoaa kulhon reunoilta. Peitä kulho liinalla ja kohota 45–60 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1 dl manteleita (kuorellisia) 17 g (1/3 pkt) hiivaa 2 1/2 dl vettä 1 tl jauhettua inkivääriä 2 tl suolaa 1 1/2 rkl hunajaa 1 1/2 dl kaurahiutaleita 4 dl riisipuuroa 1/2 dl kuivattuja karpaloita 9 dl hiivaleipäjauhoja - 3
Muotoile taikinasta jauhotetulla alustalla pyöreä leipä ja jätä se liinan alle kohoamaan. Laita kannellinen uunipata (noin 3 l) uuniin ja säädä uuni 225 asteeseen. Kun uuni ja pata ovat kuumenneet, ota pata uunista. Jos leipä on kohonnut paljon, muotoile se uudelleen. Öljyä pata kevyesti ja aseta leipä varovasti pataan. Voitele pinta öljyllä ja ripota kaurahiutaleita päälle.
Määrä Ainesosa 1 rkl öljyä 1 rkl kaurahiutaleita - 4
Paista leipää ensin kannen alla uunissa 15 minuuttia ja sitten ilman kantta noin 30 minuuttia. Anna leivän jäähtyä padassa 5 minuuttia. Siirrä se sitten ritilälle jäähtymään. Leipä on parhaimmillaan tuoreena.
Ravintosisältö
3072
Energiaa kcal
12857
Energiaa kj
71,0 g
Rasvaa
10,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
470,0 g
Hiilihydraatteja
60,0 g
Sokereita
45,0 g
Kuituja
107,0 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
3072
Energiaa kcal
12857
Energiaa kj
71,0 g
Rasvaa
10,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
470,0 g
Hiilihydraatteja
60,0 g
Sokereita
45,0 g
Kuituja
107,0 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2,5 dl Vettä, 17 g (1/3 pkt) hiivaa, 1 tl Jauhettua inkivääriä, 2 tl Suolaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























