Piimäjäätelö, mustikkakastike ja kauramuru

Nappaa talteen!
Raikas vaniljapiimäjäätelö herkutellaan mustikkakastikkeen ja kardemummalla maustetun kauramurun kanssa. Ja mikä parasta: jäätelön tekeminen onnistuu ilman jäätelökonetta!
| Piimäjäätelö | |
|---|---|
| 3 dl | kuohukermaa |
| 1 dl | maitoa |
| 1 kpl | vaniljatanko |
| 3 kpl | kananmunankeltuaista |
| 1 1/4 dl | (1 ¼ dl) sokeria |
| 3 dl | piimää (2,5 % rasvaa) |
| Mustikkakastike | |
| 3 dl | pakastemustikoita |
| 1 dl | vettä |
| 1/2 dl | sokeria |
| 2 rkl | sitruunamehua |
| 1/2 rkl | perunajauhoja |
| 1 rkl | vettä |
| Kaura-kardemummamuru | |
| 1/2 dl | manteleita |
| 1 dl | (isoja) kaurahiutaleita |
| 2 rkl | fariinisokeria |
| 2 rkl | voita |
| 1/4 tl | (¼ tl) kardemummaa |
- 1.
Kaada kerma ja maito kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet joukkoon. Lisää myös vaniljatangon palat seokseen. Keitä seosta hiljalleen 5 minuuttia. Poista vaniljatanko ja anna seoksen jäähtyä hetki.
- 2.
Sekoita keltuaiset ja sokeri kulhossa. Sekoita ensin 2–3 rkl kermaseosta keltuaisseokseen ja valuta sitten keltuaisseos koko ajan sekoittaen lämpimään kermamaitoon. Kuumenna seos hiljalleen koko ajan sekoittaen lähelle kiehumispistettä, jolloin seos sakenee. Älä päästä seosta kiehumaan.
- 3.
Jäähdytä seos vesihauteessa kylmäksi. Sekoita piimä joukkoon ja kaada jäätelömassa pakastuksen kestävään kulhoon. Peitä kannella tai foliolla ja pane pakastimeen. Vatkaa jäätelömassaa 30–45 minuutin välein sähkövatkaimella, kunnes se muuttuu jähmeäksi. Tähän menee noin 3 tuntia. Anna jäätelön vielä kovettua kunnolla ennen tarjoamista.
- 4.
Tee kastike noin puoli tuntia ennen tarjoamista. Pane mustikat, vesi, sokeri ja sitruunamehu kattilaan. Anna seoksen kiehua noin 3 minuuttia. Sekoita perunajauhot vesitilkkaan ja lisää ohuena nauhana kuumaan kastikkeeseen samalla sekoittaen. Anna kastikkeen pulpahtaa kerran ja nosta se heti pois levyltä.
- 5.
Rouhi mantelit muruseosta varten. Pane ainekset paistinpannulle ja kuumenna samalla sekoittaen, kunnes kaurahiutaleet ovat karamellisoituneet kauniin ruskeiksi. Levitä muruseos leivinpaperille jäähtymään.
- 6.
Ota jäätelö jääkaappiin pehmenemään vähintään puoli tuntia ennen tarjoamista. Kokoa jäätelöannokset laseihin.
- 7.
Vinkki: Huuhtele ja kuivaa vaniljatangon puolikkaat. Voit käyttää ne esimerkiksi glögin, teen tai kaakaon maustamisessa.
Piimäjäätelö, mustikkakastike ja kauramuru
Raikas vaniljapiimäjäätelö herkutellaan mustikkakastikkeen ja kardemummalla maustetun kauramurun kanssa. Ja mikä parasta: jäätelön tekeminen onnistuu ilman jäätelökonetta!
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Piimäjäätelö | |
| 3 dl | kuohukermaa |
| 1 dl | maitoa |
| 1 kpl | vaniljatanko |
| 3 kpl | kananmunankeltuaista |
| 1 1/4 dl | (1 ¼ dl) sokeria |
| 3 dl | piimää (2,5 % rasvaa) |
Mustikkakastike | |
| 3 dl | pakastemustikoita |
| 1 dl | vettä |
| 1/2 dl | sokeria |
| 2 rkl | sitruunamehua |
| 1/2 rkl | perunajauhoja |
| 1 rkl | vettä |
Kaura-kardemummamuru | |
| 1/2 dl | manteleita |
| 1 dl | (isoja) kaurahiutaleita |
| 2 rkl | fariinisokeria |
| 2 rkl | voita |
| 1/4 tl | (¼ tl) kardemummaa |
Valmistus
- 1
Kaada kerma ja maito kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet joukkoon. Lisää myös vaniljatangon palat seokseen. Keitä seosta hiljalleen 5 minuuttia. Poista vaniljatanko ja anna seoksen jäähtyä hetki.
Määrä Ainesosa 3 dl kuohukermaa 1 dl maitoa 1 kpl vaniljatanko - 2
Sekoita keltuaiset ja sokeri kulhossa. Sekoita ensin 2–3 rkl kermaseosta keltuaisseokseen ja valuta sitten keltuaisseos koko ajan sekoittaen lämpimään kermamaitoon. Kuumenna seos hiljalleen koko ajan sekoittaen lähelle kiehumispistettä, jolloin seos sakenee. Älä päästä seosta kiehumaan.
Määrä Ainesosa 3 kpl kananmunankeltuaista 1 1/4 dl (1 ¼ dl) sokeria - 3
Jäähdytä seos vesihauteessa kylmäksi. Sekoita piimä joukkoon ja kaada jäätelömassa pakastuksen kestävään kulhoon. Peitä kannella tai foliolla ja pane pakastimeen. Vatkaa jäätelömassaa 30–45 minuutin välein sähkövatkaimella, kunnes se muuttuu jähmeäksi. Tähän menee noin 3 tuntia. Anna jäätelön vielä kovettua kunnolla ennen tarjoamista.
Määrä Ainesosa 3 dl piimää (2,5 % rasvaa) - 4
Tee kastike noin puoli tuntia ennen tarjoamista. Pane mustikat, vesi, sokeri ja sitruunamehu kattilaan. Anna seoksen kiehua noin 3 minuuttia. Sekoita perunajauhot vesitilkkaan ja lisää ohuena nauhana kuumaan kastikkeeseen samalla sekoittaen. Anna kastikkeen pulpahtaa kerran ja nosta se heti pois levyltä.
Määrä Ainesosa 3 dl pakastemustikoita 1 dl vettä 1/2 dl sokeria 2 rkl sitruunamehua 1/2 rkl perunajauhoja 1 rkl vettä - 5
Rouhi mantelit muruseosta varten. Pane ainekset paistinpannulle ja kuumenna samalla sekoittaen, kunnes kaurahiutaleet ovat karamellisoituneet kauniin ruskeiksi. Levitä muruseos leivinpaperille jäähtymään.
Määrä Ainesosa 1/2 dl manteleita 1 dl (isoja) kaurahiutaleita 2 rkl fariinisokeria 2 rkl voita 1/4 tl (¼ tl) kardemummaa - 6
Ota jäätelö jääkaappiin pehmenemään vähintään puoli tuntia ennen tarjoamista. Kokoa jäätelöannokset laseihin.
- 7
Vinkki: Huuhtele ja kuivaa vaniljatangon puolikkaat. Voit käyttää ne esimerkiksi glögin, teen tai kaakaon maustamisessa.
Ravintosisältö
721
Energiaa kcal
3019
Energiaa kj
49,0 g
Rasvaa
25,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
55,3 g
Hiilihydraatteja
47,5 g
Sokereita
3,5 g
Kuituja
12,5 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
721
Energiaa kcal
3019
Energiaa kj
49,0 g
Rasvaa
25,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
55,3 g
Hiilihydraatteja
47,5 g
Sokereita
3,5 g
Kuituja
12,5 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: Vaniljatanko, 1 dl Vettä, 1 rkl Vettä, 2 rkl Fariinisokeria, 0,25 tl (¼ tl) kardemummaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























