Ranskalainen mansikkakakku

arvosana4/5

(8)arviota
12 Palaa

Useita tunteja (josta 60 min aktiivista)

Fraisier eli ranskalainen mansikkakakku on maukas klassikko, jonka kakkupohja kostutetaan sitruunasiirapilla ja täytetään runsaalla vaniljamoussella sekä tuoreilla mansikoilla.

Ainekset

MääräAinesosa

Pohja

25 gvoita
3 kplkananmunaa
1 dlsokeria
1 1/2 dlvehnäjauhoja

Vaniljamousse

5 dlkevytmaitoa
1 kplvaniljatanko
4 kplkananmunan keltuaista
1 1/2 dlsokeria
3/4 dlmaissitärkkelystä
25 gvoita
3 kplliivatelehteä
2 dlvispikermaa
2 rklkevytmaitoa

Sitruunasiirappi

2 kplsitruunaa
1/2 dlsokeria
1/4 dlvettä

Lisäksi

800 g(2 rs, à 400 g) mansikoita
tomusokeria
syötäviä kukkia
voita
korppujauhoja

Valmistus (Uuni 175°C)

  1. 1

    Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjalle. Voitele ja korppujauhota vuoan reuna.

    MääräAinesosa
    voita
    korppujauhoja
  2. 2

    Tee pohja. Sulata ja jäähdytä voi. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, 5–10 minuuttia. Siivilöi jauhot vaahtoon muutamassa osassa ja kääntele tasaiseksi varovasti nostellen. Kääntele joukkoon voisula. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kumoa jäähtyneenä.

    MääräAinesosa
    25 gvoita
    3 kplkananmunaa
    1 dlsokeria
    1 1/2 dlvehnäjauhoja
  3. 3

    Esivalmistele mousse. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan maito. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kattilaan. Lisää myös vaniljatanko. Kuumenna höyryäväksi, nosta liedeltä ja poista vaniljatanko. Vatkaa kulhossa keltuaiset ja sokeri tasaiseksi. Lisää maissitärkkelys. Sekoita seokseen lämmin vaniljamaito muutamassa osassa. Kaada seos kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä kierrevatkaimella sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa ja paksuuntuu kreemiksi. Nosta liedeltä ja sekoita voi kreemiin muutamassa osassa. Lusikoi kreemi kulhoon ja peitä tuorekelmulla, jotta pintaan ei muodostu kalvoa. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

    MääräAinesosa
    5 dlkevytmaitoa
    1 kplvaniljatanko
    4 kplkananmunan keltuaista
    1 1/2 dlsokeria
    3/4 dlmaissitärkkelystä
    25 gvoita
  4. 4

    Tee siirappi. Purista sitruunoiden mehu (1 dl). Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä 5 minuuttia. Jäähdytä.

    MääräAinesosa
    2 kplsitruunaa
    1/2 dlsokeria
    1/4 dlvettä
  5. 5

    Halkaise pohja. Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja asettele reunoille leivinpaperisuikaleet. Huuhtele, kuivaa ja perkaa puolet mansikoista (1 rs). Puolita ne pituussuunnassa.

    MääräAinesosa
    800 g(2 rs, à 400 g) mansikoita
  6. 6

    Jatka moussen valmistamista. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Vaahdota kerma ja jätä sivuun odottamaan. Kiehauta maito (2 rkl). Purista liivatelehdet kuiviksi ja sekoita yksitellen maitoon. Kaada liivateseos ohuena nauhana kreemiin ja vatkaa tasaiseksi. Kääntele kermavaahto kreemiin.

    MääräAinesosa
    3 kplliivatelehteä
    2 dlvispikermaa
    2 rklkevytmaitoa
  7. 7

    Kokoa kakku. Aseta kakkupohjan päällimmäinen levy irtopohjavuoan pohjalle leikkauspinta ylöspäin ja kostuta siirapilla. Aseta levyn ulkoreunalle mansikanpuolikkaita vieri viereen leikkauspinta kohti reunaa. Levitä mousse levylle ja painele siihen loput mansikanpuolikkaat. Nosta päälle toinen levy leikkauspinta alaspäin ja kostuta. Nosta kakku jääkaappiin vähintään 4 tunniksi, mieluiten yön yli.

  8. 8

    Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoiluvadille. Siivilöi pinnalle tomusokeria juuri ennen tarjoamista. Huuhtele, kuivaa ja perkaa loput mansikat. Puolita ne pituussuunnassa. Koristele kakku mansikoilla ja syötävillä kukilla.

    MääräAinesosa
    tomusokeria
    800 g(2 rs, à 400 g) mansikoita
    syötäviä kukkia

Vinkki: Halutessasi leivo kakkupohja, esivalmistele mousse ja keitä siirappi jo täyttämistä edeltävänä päivänä.

Vinkki: Muna-sokerivaahdosta saa erityisen kuohkean ja kestävän, kun vatkaamisen aloittaa ranskalaiseen tapaan kuumassa vesihauteessa. Lisää ison kattilan pohjalle vettä. Kiehauta vesi ja nosta kattila liedeltä. Aseta lämmönkestävä leivontakulho kattilan päälle niin, ettei vesi kosketa kulhon pohjaa. Vatkaa munia ja sokeria muutama minuutti, kunnes seos hieman lämpenee ja sokeri liukenee. Varo lämmittämistä liikaa, etteivät munat ala kypsyä. Nosta kulho vesihauteesta ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa.

Hyvästi hävikki: Hyödynnä ylijääneet kananmunan valkuaiset esimerkiksi marenkiin.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: tomusokeria, syötäviä kukkia, voita, korppujauhoja.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Reetta Pasanen
3.4.2024
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä