Rukiiset sämpylät
Noin 1,5 tuntia (josta 20 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Itse tehdyt sämpylät ovat parhaita uunituoreina. Jogurtti antaa sämpylöille mukavasti mehevyyttä ja hieman happamuutta.
| 2 dl | vettä |
| 3 dl | maustamatonta jogurttia |
| 50 g | (1 pkt) hiivaa |
| 1/2 dl | rypsiöljyä |
| 2 tl | suolaa |
| 2 rkl | siirappia |
| 4 dl | ruisjauhoja |
| 8 dl | vehnäjauhoja (noin) |
- 1.
Sekoita kuuma vesi ja jogurtti. Liuota hiiva kädenlämpöiseen seokseen.
- 2.
Lisää puuhaarukalla vatkaten öljy, suola, siirappi ja ruisjauhot. Lisää lopuksi vehnäjauhot. Alusta taikina pehmeän kimmoisaksi. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa 30–40 minuuttia.
- 3.
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kumoa taikina leivinalustalle. Vaivaa tasaiseksi ja pyörittele kahdeksi tangoksi. Leikkaa molemmat tangot 8 palaksi ja pyörittele pitkulaisiksi tai pyöreiksi sämpylöiksi. Siirrä sämpylät leivinpaperille pellille ja kohota liinan alla noin 15 minuuttia.
- 4.
Ripottele sämpylöiden päälle hieman ruisjauhoja. Tee niihin halutessasi viillot terävällä veitsellä. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 12–15 minuuttia. Jäähdytä sämpylät ritilän päällä.
Rukiiset sämpylät
Itse tehdyt sämpylät ovat parhaita uunituoreina. Jogurtti antaa sämpylöille mukavasti mehevyyttä ja hieman happamuutta.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 2 dl | vettä |
| 3 dl | maustamatonta jogurttia |
| 50 g | (1 pkt) hiivaa |
| 1/2 dl | rypsiöljyä |
| 2 tl | suolaa |
| 2 rkl | siirappia |
| 4 dl | ruisjauhoja |
| 8 dl | vehnäjauhoja (noin) |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Sekoita kuuma vesi ja jogurtti. Liuota hiiva kädenlämpöiseen seokseen.
Määrä Ainesosa 2 dl vettä 3 dl maustamatonta jogurttia 50 g (1 pkt) hiivaa - 2
Lisää puuhaarukalla vatkaten öljy, suola, siirappi ja ruisjauhot. Lisää lopuksi vehnäjauhot. Alusta taikina pehmeän kimmoisaksi. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa 30–40 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1/2 dl rypsiöljyä 2 tl suolaa 2 rkl siirappia 4 dl ruisjauhoja 8 dl vehnäjauhoja (noin) - 3
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kumoa taikina leivinalustalle. Vaivaa tasaiseksi ja pyörittele kahdeksi tangoksi. Leikkaa molemmat tangot 8 palaksi ja pyörittele pitkulaisiksi tai pyöreiksi sämpylöiksi. Siirrä sämpylät leivinpaperille pellille ja kohota liinan alla noin 15 minuuttia.
- 4
Ripottele sämpylöiden päälle hieman ruisjauhoja. Tee niihin halutessasi viillot terävällä veitsellä. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 12–15 minuuttia. Jäähdytä sämpylät ritilän päällä.
Ravintosisältö
207
Energiaa kcal
865
Energiaa kj
3,6 g
Rasvaa
0,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
35,3 g
Hiilihydraatteja
3,6 g
Sokereita
3,3 g
Kuituja
6,1 g
Proteiinia
0,8 g
Suolaa
207
Energiaa kcal
865
Energiaa kj
3,6 g
Rasvaa
0,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
35,3 g
Hiilihydraatteja
3,6 g
Sokereita
3,3 g
Kuituja
6,1 g
Proteiinia
0,8 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 dl Vettä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























