Rukiiset sämpylät | Suolaiset leivonnaiset | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Rukiiset sämpylät

Rukiiset sämpylät

timer-iconNoin tunti
Fork and knife
16 Kappaletta
Fork and knife
16 Kappaletta
Itse tehdyt sämpylät ovat parhaita uunituoreina. Jogurtti antaa sämpylöille mukavasti mehevyyttä ja hieman happamuutta.

Ainekset

2 dl
Vettä
3 dl
maustamatonta jogurttia
50 g
(1 pkt) hiivaa
1/2 dl
rypsiöljyä
2 tl
Suolaa
2 rkl
Siirappia
4 dl
Ruisjauhoja
8 dl
Vehnäjauhoja (noin)

Reseptin ainekset S-ryhmän kaupoista

Valmistus

1

Sekoita kuuma vesi ja jogurtti. Liuota hiiva kädenlämpöiseen seokseen.

2 dl
Vettä
50 g
(1 pkt) hiivaa
3 dl
maustamatonta jogurttia
2

Lisää puuhaarukalla vatkaten öljy, suola, siirappi ja ruisjauhot. Lisää lopuksi vehnäjauhot. Alusta taikina pehmeän kimmoisaksi. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa 30–40 minuuttia.

1/2 dl
rypsiöljyä
2 tl
Suolaa
2 rkl
Siirappia
4 dl
Ruisjauhoja
8 dl
Vehnäjauhoja (noin)
3

Säädä uuni 225 asteeseen. Kumoa taikina leivinalustalle. Vaivaa tasaiseksi ja pyörittele kahdeksi tangoksi. Leikkaa molemmat tangot 8 palaksi ja pyörittele pitkulaisiksi tai pyöreiksi sämpylöiksi. Siirrä sämpylät leivinpaperille pellille ja kohota liinan alla noin 15 minuuttia.

4

Ripottele sämpylöiden päälle hieman ruisjauhoja. Tee niihin halutessasi viillot terävällä veitsellä. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 12–15 minuuttia. Jäähdytä sämpylät ritilän päällä.

Resepti:
Katri Schröder, Taina Salovaara
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 20.2.2005
Muokattu: 9.3.2020

Ravintosisältö

Ravintosisältö

Huom! Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Yksi annos

Koko resepti

865

207

3,6 g

0,3 g

35,3 g

3,6 g

3,3 g

6,1 g

0,8 g

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

2 dl Vettä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli