Savulohi-lettukakku

arvosana4/5

(1)arvio
8 Annosta

60 min (josta 45 min aktiivista)

Paista keko lettuja ja kasaa niistä kakku! Suolaisessa versiossa taikinaan sujautetaan kesäkurpitsaa ja täytteeksi savulohta ja sitruunaista mascarponevaahtoa. Kruunaa kakku mädillä ja tillillä.

Ainekset (8 annosta)

MääräAinesosa

Kesäkurpitsaletut

1 kplkesäkurpitsa
2 kplkananmunaa
5 dlkevytmaitoa
2 1/2 dlvehnäjauhoja
1/2 tlsuolaa
2 rkljuoksevaa rapsiöljyvalmistetta tai rypsiöljyä

Täyte

250 g(1 pkt) savustettua kirjolohta
1 kplpunasipuli
1 kplruukku tilliä
1/2 kplsitruunaa
250 g (1 prk) mascarponejuustoa
150 g(1 prk) ranskankermaa (crème fraîche) 28%
2 rklkapriksia (pieniä)
1/2 tlmustapippuria rouhittuna

LISÄKSI

juoksevaa rapsiöljyvalmistetta tai rypsiöljyä paistamiseen
100 g(1 rs) kirjolohenmätiä (pakaste)
1/2 kplsitruunaa

Valmistus

  1. 1

    Huuhtele ja raasta kesäkurpitsa. Vatkaa munat, maito, jauhot, suola ja rasva kierrevatkaimella taikinaksi. Lisää kesäkurpitsaraaste ja anna turvota puoli tuntia.

    MääräAinesosa
    1 kplkesäkurpitsa
    2 kplkananmunaa
    5 dlkevytmaitoa
    2 1/2 dlvehnäjauhoja
    1/2 tlsuolaa
    2 rkljuoksevaa rapsiöljyvalmistetta tai rypsiöljyä
  2. 2

    Poista lohesta nahka ja ruodot. Paloittele lohi. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna tilli ja säästä noin 1/3 koristeluun.

    MääräAinesosa
    250 g(1 pkt) savustettua kirjolohta
    1 kplpunasipuli
    1 kplruukku tilliä
  3. 3

    Pese sitruuna. Raasta ½ sitruunan kuori ja purista mehu. Vaahdota mascarpone ja ranskankerma sähkövatkaimella kulhossa. Mausta sitruunalla. Säästä 1/3 vaahdosta koristelua varten ja sekoita lohi, sipuli, tilli ja kaprikset loppuosaan. Mausta pippurilla. Laita vaahdot jääkaappiin.

    MääräAinesosa
    1/2 kplsitruunaa
    250 g (1 prk) mascarponejuustoa
    150 g(1 prk) ranskankermaa (crème fraîche) 28%
    2 rklkapriksia (pieniä)
    1/2 tlmustapippuria rouhittuna
  4. 4

    Kuumenna 1 tl rasvaa paistinpannulla ja annostele 1 dl lettutaikinaa pannulle. Säädä liesi keskilämmölle. Pyörittele pannua niin, että taikina leviää isoksi letuksi. Paista noin 2 minuuttia, kunnes letun pinta on hyytynyt ja reuna alkaa ruskistua. Käännä ja paista noin 1 minuutti. Paista kaikki letut samoin.

    MääräAinesosa
    juoksevaa rapsiöljyvalmistetta tai rypsiöljyä paistamiseen
  5. 5

    Anna lettujen jäähtyä ennen kakun kasaamista. Jaa täyte letuille ja kokoa päällystetyt letut kakuksi. Koristele kansilettu mascarponevaahdolla, tillillä, mädillä ja sitruunalla.

    MääräAinesosa
    100 g(1 rs) kirjolohenmätiä (pakaste)
    1/2 kplsitruunaa

Vinkki: Vaihda savulohi kotimaiseen leppäsavukalasäilykkeeseen.

Vinkki: Pursota mascarponevaahto tyllalla ruusukkeiksi kansiletun päälle. Lettukakun leikkaaminen sujuu kätevimmin veitsellä.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 rkl kapriksia (pieniä), juoksevaa rapsiöljyvalmistetta tai rypsiöljyä paistamiseen.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Anne, S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
20.5.2021
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä