Savulohi-lettukakku
60 min (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Paista keko lettuja ja kasaa niistä kakku! Suolaisessa versiossa taikinaan sujautetaan kesäkurpitsaa ja täytteeksi savulohta ja sitruunaista mascarponevaahtoa. Kruunaa kakku mädillä ja tillillä.
| Kesäkurpitsaletut | |
|---|---|
| 1 kpl | kesäkurpitsa |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 5 dl | kevytmaitoa |
| 2 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 tl | suolaa |
| 2 rkl | juoksevaa rapsiöljyvalmistetta tai rypsiöljyä |
| Täyte | |
| 250 g | (1 pkt) savustettua kirjolohta |
| 1 kpl | punasipuli |
| 1 kpl | ruukku tilliä |
| 1/2 kpl | sitruunaa |
| 250 g | (1 prk) mascarponejuustoa |
| 150 g | (1 prk) ranskankermaa (crème fraîche) 28% |
| 2 rkl | kapriksia (pieniä) |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| LISÄKSI | |
| juoksevaa rapsiöljyvalmistetta tai rypsiöljyä paistamiseen | |
| 100 g | (1 rs) kirjolohenmätiä (pakaste) |
| 1/2 kpl | sitruunaa |
- 1.
Huuhtele ja raasta kesäkurpitsa. Vatkaa munat, maito, jauhot, suola ja rasva kierrevatkaimella taikinaksi. Lisää kesäkurpitsaraaste ja anna turvota puoli tuntia.
- 2.
Poista lohesta nahka ja ruodot. Paloittele lohi. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna tilli ja säästä noin 1/3 koristeluun.
- 3.
Pese sitruuna. Raasta ½ sitruunan kuori ja purista mehu. Vaahdota mascarpone ja ranskankerma sähkövatkaimella kulhossa. Mausta sitruunalla. Säästä 1/3 vaahdosta koristelua varten ja sekoita lohi, sipuli, tilli ja kaprikset loppuosaan. Mausta pippurilla. Laita vaahdot jääkaappiin.
- 4.
Kuumenna 1 tl rasvaa paistinpannulla ja annostele 1 dl lettutaikinaa pannulle. Säädä liesi keskilämmölle. Pyörittele pannua niin, että taikina leviää isoksi letuksi. Paista noin 2 minuuttia, kunnes letun pinta on hyytynyt ja reuna alkaa ruskistua. Käännä ja paista noin 1 minuutti. Paista kaikki letut samoin.
- 5.
Anna lettujen jäähtyä ennen kakun kasaamista. Jaa täyte letuille ja kokoa päällystetyt letut kakuksi. Koristele kansilettu mascarponevaahdolla, tillillä, mädillä ja sitruunalla.
Savulohi-lettukakku
arvosana4/5
60 min (josta 45 min aktiivista)
Paista keko lettuja ja kasaa niistä kakku! Suolaisessa versiossa taikinaan sujautetaan kesäkurpitsaa ja täytteeksi savulohta ja sitruunaista mascarponevaahtoa. Kruunaa kakku mädillä ja tillillä.
Ainekset (8 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Kesäkurpitsaletut | |
| 1 kpl | kesäkurpitsa |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 5 dl | kevytmaitoa |
| 2 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 tl | suolaa |
| 2 rkl | juoksevaa rapsiöljyvalmistetta tai rypsiöljyä |
Täyte | |
| 250 g | (1 pkt) savustettua kirjolohta |
| 1 kpl | punasipuli |
| 1 kpl | ruukku tilliä |
| 1/2 kpl | sitruunaa |
| 250 g | (1 prk) mascarponejuustoa |
| 150 g | (1 prk) ranskankermaa (crème fraîche) 28% |
| 2 rkl | kapriksia (pieniä) |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
LISÄKSI | |
| juoksevaa rapsiöljyvalmistetta tai rypsiöljyä paistamiseen | |
| 100 g | (1 rs) kirjolohenmätiä (pakaste) |
| 1/2 kpl | sitruunaa |
Valmistus
- 1
Huuhtele ja raasta kesäkurpitsa. Vatkaa munat, maito, jauhot, suola ja rasva kierrevatkaimella taikinaksi. Lisää kesäkurpitsaraaste ja anna turvota puoli tuntia.
Määrä Ainesosa 1 kpl kesäkurpitsa 2 kpl kananmunaa 5 dl kevytmaitoa 2 1/2 dl vehnäjauhoja 1/2 tl suolaa 2 rkl juoksevaa rapsiöljyvalmistetta tai rypsiöljyä - 2
Poista lohesta nahka ja ruodot. Paloittele lohi. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna tilli ja säästä noin 1/3 koristeluun.
Määrä Ainesosa 250 g (1 pkt) savustettua kirjolohta 1 kpl punasipuli 1 kpl ruukku tilliä - 3
Pese sitruuna. Raasta ½ sitruunan kuori ja purista mehu. Vaahdota mascarpone ja ranskankerma sähkövatkaimella kulhossa. Mausta sitruunalla. Säästä 1/3 vaahdosta koristelua varten ja sekoita lohi, sipuli, tilli ja kaprikset loppuosaan. Mausta pippurilla. Laita vaahdot jääkaappiin.
Määrä Ainesosa 1/2 kpl sitruunaa 250 g (1 prk) mascarponejuustoa 150 g (1 prk) ranskankermaa (crème fraîche) 28% 2 rkl kapriksia (pieniä) 1/2 tl mustapippuria rouhittuna - 4
Kuumenna 1 tl rasvaa paistinpannulla ja annostele 1 dl lettutaikinaa pannulle. Säädä liesi keskilämmölle. Pyörittele pannua niin, että taikina leviää isoksi letuksi. Paista noin 2 minuuttia, kunnes letun pinta on hyytynyt ja reuna alkaa ruskistua. Käännä ja paista noin 1 minuutti. Paista kaikki letut samoin.
Määrä Ainesosa juoksevaa rapsiöljyvalmistetta tai rypsiöljyä paistamiseen - 5
Anna lettujen jäähtyä ennen kakun kasaamista. Jaa täyte letuille ja kokoa päällystetyt letut kakuksi. Koristele kansilettu mascarponevaahdolla, tillillä, mädillä ja sitruunalla.
Määrä Ainesosa 100 g (1 rs) kirjolohenmätiä (pakaste) 1/2 kpl sitruunaa
Vinkki: Vaihda savulohi kotimaiseen leppäsavukalasäilykkeeseen.
Vinkki: Pursota mascarponevaahto tyllalla ruusukkeiksi kansiletun päälle. Lettukakun leikkaaminen sujuu kätevimmin veitsellä.
Ravintosisältö
393
Energiaa kcal
1646
Energiaa kj
26,1 g
Rasvaa
13,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
20,8 g
Hiilihydraatteja
5,9 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
17,6 g
Proteiinia
2,0 g
Suolaa
393
Energiaa kcal
1646
Energiaa kj
26,1 g
Rasvaa
13,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
20,8 g
Hiilihydraatteja
5,9 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
17,6 g
Proteiinia
2,0 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 rkl kapriksia (pieniä), juoksevaa rapsiöljyvalmistetta tai rypsiöljyä paistamiseen.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























