Sitruuna-mansikkakakku
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Leivo perinteinen mansikkakakku uudella twistillä. Herkullinen täytekakku saa aurinkoisen sävyn sitruunasta ja lisää makua vaniljasta. Raikkaan kostutuksen saa sitruunanmakuisella kivennäisvedellä. Unohda kakun reunoilta perinteiset pursotukset ja jätä se paljaaksi ”nakukakuksi”.
| 4 kpl | kananmunaa |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 kpl | vaniljatanko |
| 1 dl | vehnäjauhoja |
| 1 dl | perunajauhoja |
| 1 tl | leivinjauhetta |
| Täyte | |
|---|---|
| 4 dl | kermaa |
| 2 rkl | sokeria |
| 4 kpl | liivatelehteä |
| 1 kpl | sitruunan mehu |
| 2 dl | sitruunatahnaa (lemon curdia) |
| Kostutus | |
| 1 dl | sitruunanmakuista kivennäisvettä |
| Koristelu | |
| 1/2 l | mansikoita |
| sitruunan kuorta raasteena | |
| minttua | |
| Lisäksi | |
| voita | |
| korppujauhoja | |
- 1.
Voitele ja jauhota kakkuvuoka (halkaisija 20 cm). Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- 2.
Vatkaa kananmunat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Halkaise vaniljatanko ja raavi siemenet veitsen kärjellä vaahtoon. Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos vaahtoon ja sekoita tasaiseksi nuolijalla nostellen. Kaada taikina vuokaan. Paista uunissa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassaan.
- 3.
Vaahdota kerma, lisää sokeri vatkaamisen loppuvaiheilla. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Raasta sitruunan kuori ja säästä koristeluun. Purista sitruunan mehu kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja ota pois liedeltä. Purista liivatteista vesi ja sekoita ne kuumaan sitruunamehuun. Mittaa sitruunatahna kulhoon. Valuta liivate-mehuseos joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Yhdistä kerman kanssa.
- 4.
Kumoa kakku jäähtyneenä. Leikkaa pohja kolmeen osaan. Kostuta pohjalevy kivennäisvedellä ja levitä sille ⅓ täytteestä. Pane seuraava levy päälle, kostuta ja levitä puolet jäljellä olevasta täytteestä kakulle. Nosta kansilevy paikoilleen, levitä sille loppu täyte ja koristele.
Sitruuna-mansikkakakku
arvosana5/5
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)
Leivo perinteinen mansikkakakku uudella twistillä. Herkullinen täytekakku saa aurinkoisen sävyn sitruunasta ja lisää makua vaniljasta. Raikkaan kostutuksen saa sitruunanmakuisella kivennäisvedellä. Unohda kakun reunoilta perinteiset pursotukset ja jätä se paljaaksi ”nakukakuksi”.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 4 kpl | kananmunaa |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 kpl | vaniljatanko |
| 1 dl | vehnäjauhoja |
| 1 dl | perunajauhoja |
| 1 tl | leivinjauhetta |
Täyte | |
| 4 dl | kermaa |
| 2 rkl | sokeria |
| 4 kpl | liivatelehteä |
| 1 kpl | sitruunan mehu |
| 2 dl | sitruunatahnaa (lemon curdia) |
Kostutus | |
| 1 dl | sitruunanmakuista kivennäisvettä |
Koristelu | |
| 1/2 l | mansikoita |
| sitruunan kuorta raasteena | |
| minttua | |
Lisäksi | |
| voita | |
| korppujauhoja | |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Voitele ja jauhota kakkuvuoka (halkaisija 20 cm). Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Määrä Ainesosa korppujauhoja voita - 2
Vatkaa kananmunat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Halkaise vaniljatanko ja raavi siemenet veitsen kärjellä vaahtoon. Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos vaahtoon ja sekoita tasaiseksi nuolijalla nostellen. Kaada taikina vuokaan. Paista uunissa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassaan.
Määrä Ainesosa 4 kpl kananmunaa 1 1/2 dl sokeria 1 kpl vaniljatanko 1 dl perunajauhoja 1 tl leivinjauhetta 1 dl vehnäjauhoja - 3
Vaahdota kerma, lisää sokeri vatkaamisen loppuvaiheilla. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Raasta sitruunan kuori ja säästä koristeluun. Purista sitruunan mehu kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja ota pois liedeltä. Purista liivatteista vesi ja sekoita ne kuumaan sitruunamehuun. Mittaa sitruunatahna kulhoon. Valuta liivate-mehuseos joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Yhdistä kerman kanssa.
Määrä Ainesosa 4 dl kermaa 2 rkl sokeria 4 kpl liivatelehteä 1 kpl sitruunan mehu 2 dl sitruunatahnaa (lemon curdia) - 4
Kumoa kakku jäähtyneenä. Leikkaa pohja kolmeen osaan. Kostuta pohjalevy kivennäisvedellä ja levitä sille ⅓ täytteestä. Pane seuraava levy päälle, kostuta ja levitä puolet jäljellä olevasta täytteestä kakulle. Nosta kansilevy paikoilleen, levitä sille loppu täyte ja koristele.
Määrä Ainesosa 1 dl sitruunanmakuista kivennäisvettä 1/2 l mansikoita minttua sitruunan kuorta raasteena
Vinkki: Jos paistat kakun isommassa, esimerkiksi 24-senttisessä vuoassa, jaa se vain kahdeksi kerrokseksi.
Ravintosisältö
250
Energiaa kcal
1048
Energiaa kj
14,5 g
Rasvaa
9,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
23,7 g
Hiilihydraatteja
15,5 g
Sokereita
0,7 g
Kuituja
5,2 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
250
Energiaa kcal
1048
Energiaa kj
14,5 g
Rasvaa
9,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
23,7 g
Hiilihydraatteja
15,5 g
Sokereita
0,7 g
Kuituja
5,2 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 kpl Vaniljatanko, 2 dl Sitruunatahnaa (lemon curdia), Sitruunan kuorta raasteena, Minttua, voita, korppujauhoja.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























