Täytekakku - Yhteishyvä

Täytekakku

???
Annokset
8
Juhlapöydän perinteisestä täytekakusta saa lukemattomia erilaisia versioita vaihtamalla täytteitä ja koristeita.
Jaa Somessa

Ainekset

KAKKUPOHJA:

4 kpl
Kananmunaa
1 1/2 dl
Sokeria
1 dl
Vehnäjauhoja
1 dl
Perunajauhoja
1 tl
Leivinjauhetta

TÄYTE:

6 kpl
Liivatelehteä
4 dl
Marja- tai hedelmäsurvosta, esimerkiksi mansikkaa, vadelmaa, aprikoosia tai mangoa
1/2 dl
Marjamehua tai vettä
1 dl
Sokeria
2 dl
Kuohukermaa

KOSTUTTAMISEEN:

2 dl
Vaaleaa laimennettua ja sokeroitua sitruunamehua

PINNALLE:

2 - 4 dl
Kuohukermaa
Sokeria
Vaniljasokeria
Marjoja, hedelmiä tai suklaarouhetta

Näin teet

1

Näin onnistut: Kuohkea kakkupohja syntyy, kun maltat vatkata munia ja sokeria riittävästi ja käytät taikinaan puolet vehnäjauhoja ja puolet perunajauhoja. Nopeimmin kakun täytät kermavaahdolla ja marjoilla tai hedelmillä. Jos näet hiukan vaivaa ja valmistat täytteeksi kermahyytelön, saat muhkean kakun, jonka leikkauspinnassa erottuvat reilut täytekerrokset.

2

Mehevän kakun salaisuus on reilu mutta ei kuitenkaan liiallinen kostutus. Varaa kostutusnestettä noin puoli desilitraa yhtä kakkupohjan kananmunaa kohti. Eli neljän munan kakkuun tarvitaan noin kaksi desilitraa kostutuslientä. Kostutusnesteeksi käyvät vaaleat mehut, esimerkiksi laimennettu sokeroitu sitruunamehu, sitruunalla terästetty hedelmäsäilykkeen liemi tai sokeroitu maito.

2 dl
Vaaleaa laimennettua ja sokeroitua sitruunamehua
3

Valmista kakkupohja, Voitele ja korppujauhota noin kahden litran vetoinen kakkuvuoka (halkaisija 23 cm). Mittaa ainekset valmiiksi. Vatkaa munat ja sokeri sakeaksi vaahdoksi.Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne siivilän läpi seuloen munavaahtoon. Sekoittele jauhot kevyesti munavaahtoon. Siirrä taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa 30–35 minuuttia. Kumoa ja jäähdytä kakku.

4 kpl
Kananmunaa
1 1/2 dl
Sokeria
1 dl
Vehnäjauhoja
1 dl
Perunajauhoja
1 tl
Leivinjauhetta
4

Valmista täyte. Liota liivatteita kylmässä vedessä noin kymmenen minuuttia ja liuota ne kiehuvaan vesi- tai mehutilkkaan. Vaahdota kerma. Yhdistä marjasose kermavaahtoon ja mausta maun mukaan sokerilla. Lisää haalea liivateliuos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Pane vaahto jääkaappiin ja täytä kakku vasta, kun vaahto alkaa hyytyä.

6 kpl
Liivatelehteä
1/2 dl
Marjamehua tai vettä
2 dl
Kuohukermaa
4 dl
Marja- tai hedelmäsurvosta, esimerkiksi mansikkaa, vadelmaa, aprikoosia tai mangoa
1 dl
Sokeria
5

Leikkaa kakku sahateräisellä veitsellä kolmeksi kiekoksi. Pyöritä kakkua alustalla vasemmalla kädellä ja liikuta veistä samalla vaakatasossa sahaavin liikkein niin että veitsen kärki on kakun keskikohdassa. Pane kakun pohjaosa tasaiselle alustalle tai tarjoiluvadille. Kostuta se sivelemällä siihen mehua.Levitä päälle puolet marjavaahdosta. Nosta päälle toinen kakkulevy ja kostuta se. Levitä sen päälle loppu marjavaahto. Pane päälle kolmas kakkulevy ja kostuta sekin. Anna kakun hyytyä muutama tunti tai seuraavaan päivään. Tähän asti voit valmistella kakun jo edellisenä päivänä.

6

Jos haluat pursottaa kakun pinnan ja reunat, varaa neljä desilitraa kermaa. Vaahdota kerma ja mausta se kevyesti sokerilla ja vaniljasokerilla. Levitä tai pursota kerma kakun pintaan. Koristele kakun pinta makusi mukaan pursottamalla siihen ristikko tai ruusukkeita tai levittämällä siihen ohut kerros kermavaahtoa ja asettelemalla päälle hedelmiä tai marjoja, murennettua marenkia, nonparelleja tai suklaarouhetta. Voit sipaista hedelmille hyytelösokerilientä.

2 - 4 dl
Kuohukermaa
Sokeria
Vaniljasokeria
Marjoja, hedelmiä tai suklaarouhetta
Resepti
Aila Pakarinen
Kuvat
Timo Viljakainen ja Margareta Nygård
Julkaistu: 25.4.2008
Muokattu: 6.9.2018
Jaa Somessa