Vadelma-kinuskikakku
Ainekset
Pohja
Kostuke
Täyte
Kinuski
Koristeluun
Lisäksi
Valmistus
Pingota leivinpaperi korkeareunaisen irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjalle. Voitele ja korppujauhota vuoan reuna.
Tee pohja. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Kääntele taikina varovasti nostellen tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alatasolla 35–40 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kumoa jäähtyneenä.
Pese sitruuna. Raasta kuori (2 tl) täytettä varten ja purista mehu (½ dl). Sekoita kostutusliemi.
Tee täyte. Vatkaa kerma ja mascarpone vaahdoksi. Lisää kreemi, sokerit ja kuoriraaste vaahtoon. Puolita vadelmat.
Leikkaa pohja kolmeksi kerrokseksi. Aseta kakkupohjan päällimmäinen levy irtopohjavuoan pohjalle leikkauspinta ylöspäin ja kostuta sitruunaliemellä. Levitä puolet täytevaahdosta levylle ja asettele puolet vadelmista vaahdon pinnalle. Aseta keskimmäinen levy täytteen päälle, kostuta ja levitä loput täytteestä sekä asettele loput vadelmat. Nosta viimeinen levy päällimmäiseksi leikkauspinta alaspäin ja kostuta. Nosta kakku jääkaappiin vähintään tunniksi, mieluiten yön yli.
Tee kinuski. Keitä kermaa ja sokeria kattilassa hiljaa poreillen noin 15 minuuttia, kunnes seos sakenee. Anna valmiin kinuskin jäähtyä noin 10 minuuttia.
Vaahdota koristeluun tuleva kerma. Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoiluvadille. Levitä noin puolet kermavaahdosta kakun reunoille. Säästä loppu vaahto pursotettavaksi kakun pinnalle. Nostele kinuskia lusikalla kakun reunoille ja anna sen valua reunoja pitkin. Levitä loppu kinuski kakun pinnalle. Anna kuorrutuksen jähmettyä jääkaapissa ja koristele kakku vaahtopursotuksilla, vadelmilla, sitruunamelissalla ja halutessasi kukilla.
Vinkki: Sokerikakkupohjan voi valmistaa hyvissä ajoin ja vaikka pakastaa. Kakku on hyvä täyttää juhlaa edeltävänä päivänä, jotta kosteus ja maut ehtivät tasoittua, mutta koristelu kannattaa tehdä juhlapäivänä.
Vinkki: Testaa kinuskin paksuutta kuulatestillä. Tiputa pisara kinuskia kylmään veteen. Jos pisara jähmettyy eikä leviä veteen, kinuski on valmista.
Vinkki: Leveämmässä vuoassa paistoaika on lyhyempi. Saat kakusta korkean paistamalla pohjan ohjeen mukaisessa halkaisijaltaan 20 cm vuoassa.
Lisää aiheesta
Ravintosisältö
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
344
1440
18,9 g
12,1 g
37,3 g
29,3 g
1,4 g
4,6 g
0,2 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
sitruunamelissaa,
(syötäviä kukkia),
margariinia,
korppujauhoja.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli