Vadelma-kinuskikakku
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Makean kinuskin ja raikkaan sitruunan makuyhdistelmä on vastustamaton. Kesäisen kinuskikakun täytteenä on sitruunaista mascarponekermaa ja tuoreita vadelmia.
| Pohja | |
|---|---|
| 6 kpl | kananmunaa |
| 2 1/2 dl | sokeria |
| 2 dl | vehnäjauhoja |
| 1 dl | perunajauhoja |
| 1/2 tl | leivinjauhetta |
| Kostuke | |
| 1 kpl | sitruuna (luomu) |
| 1 1/2 dl | vettä |
| 2 tl | sokeria |
| Täyte | |
| 2 dl | (1 prk) vispikermaa |
| 200 g | (1 rs) mascarponea |
| 200 g | (1 prk) sitruunakreemiä (lemon curd) |
| 1/4 dl | sokeria |
| 1 tl | vaniljasokeria |
| 2 tl | sitruunankuoriraastetta |
| 225 g | (1 rs) vadelmia |
| Kinuski | |
| 2 dl | (1 prk) kuohukermaa |
| 2 dl | fariinisokeria |
| Koristeluun | |
| 2 dl | (1 prk) vispikermaa |
| 125 g | (1 rs) vadelmia |
| sitruunamelissaa | |
| (syötäviä kukkia) | |
| Lisäksi | |
| margariinia | |
| korppujauhoja | |
- 1.
Pingota leivinpaperi korkeareunaisen irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjalle. Voitele ja korppujauhota vuoan reuna.
- 2.
Tee pohja. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Kääntele taikina varovasti nostellen tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alatasolla 35–40 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kumoa jäähtyneenä.
- 3.
Pese sitruuna. Raasta kuori (2 tl) täytettä varten ja purista mehu (½ dl). Sekoita kostutusliemi.
- 4.
Tee täyte. Vatkaa kerma ja mascarpone vaahdoksi. Lisää kreemi, sokerit ja kuoriraaste vaahtoon. Puolita vadelmat.
- 5.
Leikkaa pohja kolmeksi kerrokseksi. Aseta kakkupohjan päällimmäinen levy irtopohjavuoan pohjalle leikkauspinta ylöspäin ja kostuta sitruunaliemellä. Levitä puolet täytevaahdosta levylle ja asettele puolet vadelmista vaahdon pinnalle. Aseta keskimmäinen levy täytteen päälle, kostuta ja levitä loput täytteestä sekä asettele loput vadelmat. Nosta viimeinen levy päällimmäiseksi leikkauspinta alaspäin ja kostuta. Nosta kakku jääkaappiin vähintään tunniksi, mieluiten yön yli.
- 6.
Tee kinuski. Keitä kermaa ja sokeria kattilassa hiljaa poreillen noin 15 minuuttia, kunnes seos sakenee. Anna valmiin kinuskin jäähtyä noin 10 minuuttia.
- 7.
Vaahdota koristeluun tuleva kerma. Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoiluvadille. Levitä noin puolet kermavaahdosta kakun reunoille. Säästä loppu vaahto pursotettavaksi kakun pinnalle. Nostele kinuskia lusikalla kakun reunoille ja anna sen valua reunoja pitkin. Levitä loppu kinuski kakun pinnalle. Anna kuorrutuksen jähmettyä jääkaapissa ja koristele kakku vaahtopursotuksilla, vadelmilla, sitruunamelissalla ja halutessasi kukilla.
Makean kinuskin ja raikkaan sitruunan makuyhdistelmä on vastustamaton. Kesäisen kinuskikakun täytteenä on sitruunaista mascarponekermaa ja tuoreita vadelmia.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Pohja | |
| 6 kpl | kananmunaa |
| 2 1/2 dl | sokeria |
| 2 dl | vehnäjauhoja |
| 1 dl | perunajauhoja |
| 1/2 tl | leivinjauhetta |
Kostuke | |
| 1 kpl | sitruuna (luomu) |
| 1 1/2 dl | vettä |
| 2 tl | sokeria |
Täyte | |
| 2 dl | (1 prk) vispikermaa |
| 200 g | (1 rs) mascarponea |
| 200 g | (1 prk) sitruunakreemiä (lemon curd) |
| 1/4 dl | sokeria |
| 1 tl | vaniljasokeria |
| 2 tl | sitruunankuoriraastetta |
| 225 g | (1 rs) vadelmia |
Kinuski | |
| 2 dl | (1 prk) kuohukermaa |
| 2 dl | fariinisokeria |
Koristeluun | |
| 2 dl | (1 prk) vispikermaa |
| 125 g | (1 rs) vadelmia |
| sitruunamelissaa | |
| (syötäviä kukkia) | |
Lisäksi | |
| margariinia | |
| korppujauhoja | |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Pingota leivinpaperi korkeareunaisen irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjalle. Voitele ja korppujauhota vuoan reuna.
Määrä Ainesosa margariinia korppujauhoja - 2
Tee pohja. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Kääntele taikina varovasti nostellen tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alatasolla 35–40 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kumoa jäähtyneenä.
Määrä Ainesosa 6 kpl kananmunaa 2 1/2 dl sokeria 2 dl vehnäjauhoja 1 dl perunajauhoja 1/2 tl leivinjauhetta - 3
Pese sitruuna. Raasta kuori (2 tl) täytettä varten ja purista mehu (½ dl). Sekoita kostutusliemi.
Määrä Ainesosa 1 kpl sitruuna (luomu) 1 1/2 dl vettä 2 tl sokeria - 4
Tee täyte. Vatkaa kerma ja mascarpone vaahdoksi. Lisää kreemi, sokerit ja kuoriraaste vaahtoon. Puolita vadelmat.
Määrä Ainesosa 2 dl (1 prk) vispikermaa 200 g (1 rs) mascarponea 200 g (1 prk) sitruunakreemiä (lemon curd) 1/4 dl sokeria 2 tl sitruunankuoriraastetta 1 tl vaniljasokeria 225 g (1 rs) vadelmia - 5
Leikkaa pohja kolmeksi kerrokseksi. Aseta kakkupohjan päällimmäinen levy irtopohjavuoan pohjalle leikkauspinta ylöspäin ja kostuta sitruunaliemellä. Levitä puolet täytevaahdosta levylle ja asettele puolet vadelmista vaahdon pinnalle. Aseta keskimmäinen levy täytteen päälle, kostuta ja levitä loput täytteestä sekä asettele loput vadelmat. Nosta viimeinen levy päällimmäiseksi leikkauspinta alaspäin ja kostuta. Nosta kakku jääkaappiin vähintään tunniksi, mieluiten yön yli.
- 6
Tee kinuski. Keitä kermaa ja sokeria kattilassa hiljaa poreillen noin 15 minuuttia, kunnes seos sakenee. Anna valmiin kinuskin jäähtyä noin 10 minuuttia.
Määrä Ainesosa 2 dl (1 prk) kuohukermaa 2 dl fariinisokeria - 7
Vaahdota koristeluun tuleva kerma. Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoiluvadille. Levitä noin puolet kermavaahdosta kakun reunoille. Säästä loppu vaahto pursotettavaksi kakun pinnalle. Nostele kinuskia lusikalla kakun reunoille ja anna sen valua reunoja pitkin. Levitä loppu kinuski kakun pinnalle. Anna kuorrutuksen jähmettyä jääkaapissa ja koristele kakku vaahtopursotuksilla, vadelmilla, sitruunamelissalla ja halutessasi kukilla.
Määrä Ainesosa 2 dl (1 prk) vispikermaa 125 g (1 rs) vadelmia sitruunamelissaa (syötäviä kukkia)
Vinkki: Sokerikakkupohjan voi valmistaa hyvissä ajoin ja vaikka pakastaa. Kakku on hyvä täyttää juhlaa edeltävänä päivänä, jotta kosteus ja maut ehtivät tasoittua, mutta koristelu kannattaa tehdä juhlapäivänä.
Vinkki: Testaa kinuskin paksuutta kuulatestillä. Tiputa pisara kinuskia kylmään veteen. Jos pisara jähmettyy eikä leviä veteen, kinuski on valmista.
Vinkki: Leveämmässä vuoassa paistoaika on lyhyempi. Saat kakusta korkean paistamalla pohjan ohjeen mukaisessa halkaisijaltaan 20 cm vuoassa.
Ravintosisältö
344
Energiaa kcal
1440
Energiaa kj
18,9 g
Rasvaa
12,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
37,3 g
Hiilihydraatteja
29,3 g
Sokereita
1,4 g
Kuituja
4,6 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
344
Energiaa kcal
1440
Energiaa kj
18,9 g
Rasvaa
12,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
37,3 g
Hiilihydraatteja
29,3 g
Sokereita
1,4 g
Kuituja
4,6 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: sitruunamelissaa, (syötäviä kukkia), margariinia, korppujauhoja.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























