Vadelmatäytekakku lakritsi-suolakinuskitäytteellä
Useita tunteja (josta noin 1,5 tuntia aktiivista)

Nappaa talteen!
Ihana vadelmatäytekakku saa herkullisen säväyksen lakritsilla maustetusta suolakinuskista. Makeansuolaisen kinuskin pariksi keitetään raikas vadelmahilloke.
| Pohja | |
|---|---|
| 4 kpl | kananmunaa |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 dl | perunajauhoja |
| 1 tl | leivinjauhetta |
| Vadelmahilloke | |
| 400 g | (2 ps) vadelmia (pakaste) |
| 1/2 dl | sokeria |
| Lakritsi-suolakinuski | |
| 150 g | lakritsia |
| 2 dl | (1 prk) kuohukermaa |
| 1 dl | fariinisokeria |
| 1/2 tl | suolaa |
| Kuorrute | |
| 2 dl | (1 prk) vispikermaa |
| 250 g | (1 rs) mascarponejuustoa |
| 1/2 dl | vadelmamehua (pakastevadelmista) |
| 1/2 dl | sokeria |
| Kostuke | |
| 1 dl | maitoa |
| Koristeluun | |
| 125 g | (1 rs) vadelmia |
| lakritsia | |
| Lisäksi | |
| 2 kpl | pursotinpussia |
- 1.
Pingota leivinpaperi korkeareunaisen irtopohjavuoan (halkaisija 20–22 cm) pohjalle. Vuoraa vuoan reunat leivinpaperisuikaleilla.
- 2.
Tee pohja. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Kääntele taikina varovasti nostellen tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kumoa jäähtyneenä.
- 3.
Tee hilloke. Keitä vadelmia ja sokeria kattilassa miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Siivilöi hilloke ja ota ½ desiä mehua talteen kuorrutetta varten. Jäähdytä hilloke.
- 4.
Tee kinuski. Paloittele lakritsit. Keitä kermaa ja sokeria kattilassa hiljaa poreillen noin 10 minuuttia, kunnes seos on vaaleanruskeaa ja hieman paksuuntunut. Lisää lakritsit ja jatka keittämistä noin 5 minuuttia, kunnes lakritsit ovat pehmenneet. Lisää suola. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Jäähdytä kinuski huoneenlämpöiseksi ja laita pursotinpussiin.
- 5.
Tee kuorrute. Vatkaa kerma ja mascarpone vaahdoksi. Sekoita vadelmamehu ja sokeri vaahtoon. Laita vaahto pursotinpussiin.
- 6.
Leikkaa pohja kolmeksi kerrokseksi. Aseta kakkupohjan päällimmäinen levy irtopohjavuoan pohjalle leikkauspinta ylöspäin ja kostuta maidolla. Leikkaa kuorrutteen ja kinuskin pursotinpussien päätä auki noin 1,5 senttimetriä. Pursota kuorrutetta pohjan reunoille noin 2 senttimetrin leveydelle. Levitä pursotuksen sisäpuolelle puolet hillokkeesta ja pursota puolet kinuskista päälle. Aseta keskimmäinen levy täytteen päälle, kostuta ja toista täyttäminen. Kostuta viimeinen levy alta ja nosta päällimmäiseksi leikkauspinta alaspäin. Nosta kakku jääkaappiin vähintään 4 tunniksi, mieluiten yön yli.
- 7.
Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoiluvadille. Levitä loput kuorrutteesta kakun pinnalle. Koristele kakku vadelmilla ja lakritseilla.
Vadelmatäytekakku lakritsi-suolakinuskitäytteellä
arvosana5/5
Useita tunteja (josta noin 1,5 tuntia aktiivista)
Ihana vadelmatäytekakku saa herkullisen säväyksen lakritsilla maustetusta suolakinuskista. Makeansuolaisen kinuskin pariksi keitetään raikas vadelmahilloke.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Pohja | |
| 4 kpl | kananmunaa |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 dl | perunajauhoja |
| 1 tl | leivinjauhetta |
Vadelmahilloke | |
| 400 g | (2 ps) vadelmia (pakaste) |
| 1/2 dl | sokeria |
Lakritsi-suolakinuski | |
| 150 g | lakritsia |
| 2 dl | (1 prk) kuohukermaa |
| 1 dl | fariinisokeria |
| 1/2 tl | suolaa |
Kuorrute | |
| 2 dl | (1 prk) vispikermaa |
| 250 g | (1 rs) mascarponejuustoa |
| 1/2 dl | vadelmamehua (pakastevadelmista) |
| 1/2 dl | sokeria |
Kostuke | |
| 1 dl | maitoa |
Koristeluun | |
| 125 g | (1 rs) vadelmia |
| lakritsia | |
Lisäksi | |
| 2 kpl | pursotinpussia |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Pingota leivinpaperi korkeareunaisen irtopohjavuoan (halkaisija 20–22 cm) pohjalle. Vuoraa vuoan reunat leivinpaperisuikaleilla.
- 2
Tee pohja. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Kääntele taikina varovasti nostellen tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kumoa jäähtyneenä.
Määrä Ainesosa 4 kpl kananmunaa 1 1/2 dl sokeria 1 1/2 dl vehnäjauhoja 1/2 dl perunajauhoja 1 tl leivinjauhetta - 3
Tee hilloke. Keitä vadelmia ja sokeria kattilassa miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Siivilöi hilloke ja ota ½ desiä mehua talteen kuorrutetta varten. Jäähdytä hilloke.
Määrä Ainesosa 400 g (2 ps) vadelmia (pakaste) 1/2 dl sokeria - 4
Tee kinuski. Paloittele lakritsit. Keitä kermaa ja sokeria kattilassa hiljaa poreillen noin 10 minuuttia, kunnes seos on vaaleanruskeaa ja hieman paksuuntunut. Lisää lakritsit ja jatka keittämistä noin 5 minuuttia, kunnes lakritsit ovat pehmenneet. Lisää suola. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Jäähdytä kinuski huoneenlämpöiseksi ja laita pursotinpussiin.
Määrä Ainesosa 150 g lakritsia 2 dl (1 prk) kuohukermaa 1 dl fariinisokeria 1/2 tl suolaa - 5
Tee kuorrute. Vatkaa kerma ja mascarpone vaahdoksi. Sekoita vadelmamehu ja sokeri vaahtoon. Laita vaahto pursotinpussiin.
Määrä Ainesosa 2 dl (1 prk) vispikermaa 250 g (1 rs) mascarponejuustoa 1/2 dl vadelmamehua (pakastevadelmista) 1/2 dl sokeria - 6
Leikkaa pohja kolmeksi kerrokseksi. Aseta kakkupohjan päällimmäinen levy irtopohjavuoan pohjalle leikkauspinta ylöspäin ja kostuta maidolla. Leikkaa kuorrutteen ja kinuskin pursotinpussien päätä auki noin 1,5 senttimetriä. Pursota kuorrutetta pohjan reunoille noin 2 senttimetrin leveydelle. Levitä pursotuksen sisäpuolelle puolet hillokkeesta ja pursota puolet kinuskista päälle. Aseta keskimmäinen levy täytteen päälle, kostuta ja toista täyttäminen. Kostuta viimeinen levy alta ja nosta päällimmäiseksi leikkauspinta alaspäin. Nosta kakku jääkaappiin vähintään 4 tunniksi, mieluiten yön yli.
Määrä Ainesosa 1 dl maitoa - 7
Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoiluvadille. Levitä loput kuorrutteesta kakun pinnalle. Koristele kakku vadelmilla ja lakritseilla.
Määrä Ainesosa 125 g (1 rs) vadelmia lakritsia
Vinkki: Jos haluat kuorrutteesta tummemman vaaleanpunaisen, lisää noin ¼–½ teelusikallista punaista elintarvikeväriä.
Ravintosisältö
426
Energiaa kcal
1783
Energiaa kj
23,0 g
Rasvaa
14,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
46,5 g
Hiilihydraatteja
36,3 g
Sokereita
2,1 g
Kuituja
6,3 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
426
Energiaa kcal
1783
Energiaa kj
23,0 g
Rasvaa
14,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
46,5 g
Hiilihydraatteja
36,3 g
Sokereita
2,1 g
Kuituja
6,3 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: lakritsia, 2 kpl pursotinpussia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























