Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Erilaiset maustekastikkeet vertailussa

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.5.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Valmiit maustekastikkeet ovat kotikokin oikotie makujen maailmaan. Makunystyröitä kutkuttelevat esimerkiksi trendikäs sriracha-kastike, tabasco tai chilikastike.

Kylminä tai huoneenlämpöisinä käytettävät maustekastikkeet ovat kätevä lisä pöytämausteiden joukkoon. Ne viimeistelevät aterian tuomalla siihen vaihdellen joko ripauksen tulisuutta, makeutta tai täyteläisyyttä. Viime vuosien chilivillityksen ansiosta etenkin tulisten maustekastikkeiden valikoima on kasvanut.

Koska ruokailijat pitävät hyvinkin erilaisista mauista, on parasta antaa jokaisen annostella kastiketta itse.

Maustekastikkeita voi käyttää myös ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa. Niillä saa loihdittua eksoottisen vivahteen esimerkiksi itämaisiin ruokiin tai uutta makua ja luonnetta perinteisempiin kotiruokiin. Pieni ripaus kastiketta ryhdistää monet tahnat, levitteet, marinadit sekä dippi- ja salaattikastikkeet. Kastikkeita kannattaa kuitenkin annostella varoen, sillä ne saavat koko annoksen maistumaan helposti samalta.

Eri kastikkeiden valmistusaineet vaihtelevat suuresti. Siksi on hyvä tarkistaa jo kaupassa, mikä on kunkin kastikkeen pääraaka-aine. Tieto löytyy ensimmäisenä valmistusaineluettelosta. Tuotteen käyttöä ohjaa usein tieto siitä, onko pääosassa vaikkapa tomaatti, chili, sokeri, etikka, öljy tai vesi.

Maustekastikkeet säilyvät yleensä avaamattomina kuukausia, osa jopa vuosia. Tarkista silti säilyvyys pakkauksesta. Avattuina kastikkeita on hyvä säilyttää jääkaapissa. Jääkaappiin kertyneet pakkaukset kannattaa käydä läpi kuukausittain, jotta niiden sisältö ei vanhene ja purkit vie suotta tilaa.

Tuunaa valmiskastike lisäämällä sekaan silputtuja yrttejä.

Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin. Astiat kuvausrekvisiittaa Sokoksesta.