Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hienostunut vanilja – käyttö ja säilytys

Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 6.9.2012
|
Muokattu: 15.1.2024
Vanilja on mausteiden kuningatar, joka sopii paitsi leivonnaisiin myös yllättäen moniin ruokiinkin.

Tuoksuva vaniljatanko on orkideoihin kuuluvan vaniljaköynnöksen palkomainen kotahedelmä. Kiiltävän tumman ja hieman taipuisan kokonaisen vaniljatangon voi käyttää uudelleen useita kertoja. Käytön jälkeen tanko huuhdellaan, kuivataan ja säilötään seuraavaa kertaa varten.

Jos siemenet raaputetaan mausteeksi, tangot voi sujauttaa sokeriastiaan, jolloin syntyy omatekoista aitoa vaniljasokeria.

Aidossa vaniljasokerissa vaniljan aromaattinen maku on uutettu sokeriin. Pienet mustat vaniljansiemenet kertovat ruoassa aidosta mausteesta. Vanilliinisokeri on synteettisellä vanilliinilla maustettua sokeria.

Vaniljan käyttö

Vaniljatankoa voidaan käyttää ruokien ja juomien maustamiseen kokonaisena, halkaistuina tai paloiteltuina. Pelkkiä siemeniä käytettäessä vaniljatanko halkaistaan pituussuunnassa ja pienet mustat siemenet raaputetaan teräväkärkisellä veitsellä ruokaan tai juomaan.

Vaniljalla voi maustaa monenlaiset leivonnaiset, jälkiruoat, kastikkeet, makeiset ja juomat. Yllättävästi se sopii jopa katkarapurisoton tai kukkakaalisosekeiton maustajaksi.

Säilytä vaniljatanko kuivassa, ilmatiiviissä astiassa suojassa hajuilta.

Tiesitkö? Vanilja on maailman toiseksi kallein mauste sahramin jälkeen.

Katso myös nämä

Lisää aiheesta