Vaniljainen ruisleipä-marjavanukas
60 min

Nappaa talteen!
Viikon vanhasta ruisleivästä ja pakastemarjoista tehty vanukas on herkullinen jälkiruoka, jonka juuret ovat mummolan keittiössä. Isoäitimme olivat mestareita ruokahävikin hyödyntämisessä – ja me seuraamme perässä.
| 200 g | pakastemarjoja (esim. puolukoita tai marjasekoitusta) |
| 200 g | (6–8) viipaletta ruisleipää |
| 1 rkl | voita tai margariinia |
| 1 rkl | sokeria |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 2 dl | maitoa |
| 1 dl | kuohukermaa |
| 1/2 dl | sokeria |
| 2 tl | vaniljasokeria |
| Lisäksi | |
|---|---|
| marjoja | |
- 1.
Anna marjojen sulaa puoli tuntia huoneenlämmössä.Säädä uuni 175 asteeseen. Viipaloi ruisleipä ja poista viipaleista kuoret. Leikkaa viipaleet kolmioiksi tai neliöiksi. Voitele puolet paloista voilla tai margariinilla ja ripottele sokeria päälle.
- 2.
Sekoita kananmunat, maito ja kerma. Lisää sokeri ja vaniljasokeri. Pane voitelemattomat ruisleipäviipaleet annosuunivuokien pohjalle. Laita päälle marjat ja munamaitoseos.
- 3.
Lisää voidellut ja sokeroidut ruisleipäviipaleet pinnalle limittäin tai pystyyn. Kypsennä vanukkaita uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä. Viimeistele marjoilla ja tarjoa haaleana tai kylmänä.
Vaniljainen ruisleipä-marjavanukas
Viikon vanhasta ruisleivästä ja pakastemarjoista tehty vanukas on herkullinen jälkiruoka, jonka juuret ovat mummolan keittiössä. Isoäitimme olivat mestareita ruokahävikin hyödyntämisessä – ja me seuraamme perässä.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 200 g | pakastemarjoja (esim. puolukoita tai marjasekoitusta) |
| 200 g | (6–8) viipaletta ruisleipää |
| 1 rkl | voita tai margariinia |
| 1 rkl | sokeria |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 2 dl | maitoa |
| 1 dl | kuohukermaa |
| 1/2 dl | sokeria |
| 2 tl | vaniljasokeria |
Lisäksi | |
| marjoja | |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Anna marjojen sulaa puoli tuntia huoneenlämmössä.Säädä uuni 175 asteeseen. Viipaloi ruisleipä ja poista viipaleista kuoret. Leikkaa viipaleet kolmioiksi tai neliöiksi. Voitele puolet paloista voilla tai margariinilla ja ripottele sokeria päälle.
Määrä Ainesosa marjoja 200 g (6–8) viipaletta ruisleipää 1/2 dl sokeria - 2
Sekoita kananmunat, maito ja kerma. Lisää sokeri ja vaniljasokeri. Pane voitelemattomat ruisleipäviipaleet annosuunivuokien pohjalle. Laita päälle marjat ja munamaitoseos.
Määrä Ainesosa 2 dl maitoa 1 dl kuohukermaa 1 rkl sokeria 2 tl vaniljasokeria - 3
Lisää voidellut ja sokeroidut ruisleipäviipaleet pinnalle limittäin tai pystyyn. Kypsennä vanukkaita uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä. Viimeistele marjoilla ja tarjoa haaleana tai kylmänä.
Ravintosisältö
379
Energiaa kcal
1587
Energiaa kj
15,8 g
Rasvaa
8,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
45,8 g
Hiilihydraatteja
23,5 g
Sokereita
6,3 g
Kuituja
9,5 g
Proteiinia
0,8 g
Suolaa
379
Energiaa kcal
1587
Energiaa kj
15,8 g
Rasvaa
8,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
45,8 g
Hiilihydraatteja
23,5 g
Sokereita
6,3 g
Kuituja
9,5 g
Proteiinia
0,8 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: Marjoja.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























