Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hittijuoma kombucha virkistää ja hellii vatsaa

Teksti:
Kaisa Hako
Kuvat:
123RF
Lähteet:
Superfood-bloggaaja Olli Posti, yle.fi, thegoodguys.life, uuttaja.fi, kellaripanimo.fi
Julkaistu: 10.4.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Aasialaisesta kombuchasta tuli terveystietoisten uusi suosikki. Kupliva ja raikas teejuoma on terveellisempi vaihtoehto limulle tai alkoholille.

Trenditietoisen lasissa helmeilee nyt limun tai oluen sijaan terveellisempää kuplivaa. Kohisten suosiotaan kasvattanut hittijuoma kombucha on villinnyt myös suomalaiset siinä määrin, että kauppojen hyllyt tyhjenevät paikoin pulloista ennätysnopeasti. Tiennäyttäjinä toimivat julkisuuden henkilöt ja superfood-bloggaajat, jotka ylistävät kombuchan etuja. Ilmiön taustalla on laaja terveysvaikutteisten ruokien ja juomien buumi.

Yhä useampi valitsee baarissa kombuchan eli hapattamalla elävöitetyn teejuoman, sillä se on terveellinen ja vähäsokerisempi vaihtoehto alkoholille ja virvoitusjuomille. Moni kokee sen toimivan energisoivana palautus- tai virkistysjuomana kahvin, teen tai energiajuoman sijaan.

Pirskahtelevan hapokkaana se soveltuu myös vaikkapa maljojen kohottamiseen juhlahetkenä.

Vuosituhansia vanha keksintö

Hapatettu eli fermentoitu teejuoma ei ole mikään uusi keksintö, vaan vuosituhansia vanha aasialainen perinnejuoma. Muun muassa Kiinassa sitä on perinteisesti pidetty terveyttä edistävänä eliksiirinä.

Kombucha eli kombutsa on Suomessa tunnettu aiemmin nimellä volgansienitee.

Kombucha eli kombutsa on Suomessa tunnettu aiemmin nimellä volgansienitee. Makeutettu teejuoma hapatetaan volgansienen eli kombucha-viljelmän avulla. Prosessi on samankaltainen kuin vaikkapa jogurtin tai hapankaalin valmistuksessa. Levymäinen sieni eli scoby on hyvälaatuisten bakteerien ja hiivojen muodostama elävä kasvusto.

Hyvät bakteerit hellivät vatsaa

Hapattamisen seurauksena teejuomaan muodostuu maitohappobakteereita, joiden tiedetään vahvistavan suoliston bakteerikantaa ja vaikuttavan sitä kautta suotuisasti elimistön hyvinvointiin ja vastustuskykyyn.

Kombucha-juomaa ei pastöroida, joten hyödylliset bakteerit eivät tuhoudu valmistusprosessissa.

Valmiin juoman sokeripitoisuus on pienempi kuin valmistusvaiheessa, sillä hiivat käyttävät sokereita ravinnokseen.

Käymisprosessin aikana juomaan saattaa muodostua pieniä määriä alkoholia samaan tapaan kuin simassa, joten sitä ei suositella lapsille eikä raskaana oleville.

Perustana on laadukas tee

Hyvän kombuchan perustana on laadukas vihreä tai musta tee. Se määrittää juoman maun samaan tapaan kuin rypälelajike määrittää viinin makua. Laadukas kombucha maistuu raikkaalta, hapokkaalta ja miedosti makealta.

Markkinoilla on jo paljon erilaisia valmistajia, joten tuoteselostetta on hyvä vilkaista. Aidolla menetelmällä valmistetun kombuchan tuntee siitä, että valmistusaineina ei ole käytetty muuta kuin teetä, vettä, sokeria ja kombucha-viljelmää. Aidossa kombuchassa saattaa siksi toisinaan olla mukana hiukan rihmastoa tai kombucha-sienen paloja. Niitä ei pidä pelästyä.

Juomaa on saatavilla sekä maustamattomana että maustettuna esimerkiksi hedelmillä tai inkiväärillä. Yleensä juomaa nautitaan sellaisenaan, mutta se soveltuu myös erilaisten drinkkien ainesosaksi.

Trendijuomaa voi tehdä myös itse

Pullotettua kombuchaa saa ruokakaupoista ja myös monen kahvilan tai ravintolan valikoimista. Suomessakin on jo kombuchaan erikoistuneita panimoita.

Teejuomaa on helppo tehdä itse. Menetelmä muistuttaa siman valmistamista.

Teejuomaa on helppo valmistaa itse. Menetelmä muistuttaa siman valmistamista. Teen ja sokerin lisäksi tarvitaan kombucha-sieni. Sosiaalisen median ryhmissä kombuchan tekijät jakavat vinkkejä ja kokemuksia samaan tapaan kuin vaikkapa hapanjuurileipurit.