Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hyvä, paha suola

Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 4.1.2016
|
Muokattu: 15.1.2024
Suola on merkittävä mauntekijä ja ihmisen elimistölle välttämätön, mutta vain hitunen riittää.

Kun kotikeittiöissä puhutaan suolasta, sillä tarkoitetaan natriumkloridia eli ruokasuolaa. Se koostuu noin 40-prosenttisesti natriumista ja 60-prosenttisesti kloorista. Yksi gramma suolaa sisältää noin 0,4 grammaa natriumia, jota ihminen tarvitsee nestetasapainon ylläpitämiseen sekä solujen perustoimintoihin. Osaa suoloista lisätään jodia. Jodin puute voi aiheuttaa kilpirauhasen liikakasvua eli struumaa. Pakkaustiedoista voi katsoa, onko suolaan lisätty jodia.

Kauppojen suolahyllystä löytyy vaihtoehtoja. Ruokasuolaa valmistetaan tavallisimmin merivedestä haihduttamalla tai maaperästä louhimalla. Kalliimpia merisuolahiutaleita käytetään ruoan viimeistelyyn, kun taas yleissuoloja käytetään ruoanvalmistukseen.

Jodioitu ruokasuola

Tavalliseen ruokasuolaan on lisätty jodia sekä yleensä myös paakkuuntumisenestoainetta, jolla saadaan suolan koostumus tasaiseksi. Jodia lisätään terveysviranomaisten suosittelemat 2,5 mg/ 100 g. Jodioitu ruokasuola on keittiön yleissuola, joka sopii kaikkeen ruoanlaittoon.

Mineraalisuola

Mineraalisuoloissa on tavallista ruokasuolaa vähemmän natriumia. Osa natriumista on korvattu kaliumilla ja muilla hyödyllisillä mineraaleilla. Mineraalisuoloihin on lisätty jodia. Soveltuu ruoanlaittoon, ei säilöntään.

Hieno merisuola

Suolaisesta merivedestä haihduttamalla ja puhdistamalla saadaan hieno merisuola. Se sopii kaikenlaiseen ruoanlaittoon, mutta erityisesti kala- ja äyriäisruokiin, tuoresuolaukseen ja säilöntään. Hienoa merisuolaa saa myös jodioituna.

Karkea merisuola

Paras vaihtoehto kalan graavaamiseen on karkea merisuola, koska se liukenee hitaasti, eikä ehdi kuivattamaan ja kovettamaan kalan pintaa. Käytetään myös säilöntään sekä perunoiden ja rapujen keitinveteen. Voidaan käyttää suolapetinä uunissa kasvisten ja kalan kypsentämiseen.

Ruususuola

Ruususuolan nimi juontuu sen punertavasta väristä, joka on syntynyt eri mineraaleista. Ruususuola kaivetaan käsin maaperän louhoksista ja sitä kutsutaan myös vuorisuolaksi, luonnonsuolaksi ja kristallisuolaksi. Yksi tunnetuimpia on Himalajan vuorisuola. Useimmat suolat eivät sisällä jodia, mutta myös jodioituna hienoa ruususuolaa on saatavana. Ruususuola soveltuu kaikkeen ruoanlaittoon.

Maldon-hiutalesuola

Englannin rannikolla sijaitsevassa pikkukaupungissa, Maldonissa valmistetaan merivedestä kuivamalla valkoista, hiutalemaista merisuolaa. Se ei sisällä jodia. Hiutale- eli sormisuola soveltuu erityisesti ruoan viimeistelyyn ja maustamiseen.

Kohtuudella

Liiallinen suolan käyttö on epäterveellistä, koska suolan sisältämä natrium nostaa verenpainetta ja rasittaa sydäntä. Kun verenpaine on koholla pitkään, on riski sairastua sydän ja verisuonitauteihin, jotka taas voivat aiheuttaa aivohalvauksen tai sydäninfarktin.

Ravitsemussuosituksissa suolan käyttöä suositellaan vähentämään päivittäin 5 grammaan eli teelusikalliseen. Suolan tarve voi hetkellisesti kuitenkin kasvaa esim. hikoilun seurauksena kun vaikkapa liikutaan pitkään helteessä ja urheillaan tai harrastetaan pitkäkestoista liikuntaa. Tällöin yleensä riittää, kun nauttii vaikkapa voileivän.

Teollisesti valmistetuista elintarvikkeista saadaan tutkitusti noin 80 prosenttia päivittäisestä suolasta. Erilaiset naposteltavat, makkarat, leikkeleet, juustot, valmisruoat sekä leipä- ja viljavalmisteet ovat usein voimakassuolaisia. Kannattaakin tarkkailla mitä syö, seurata pakkausmerkintöjä ja suosia vähemmän suolaa sisältäviä elintarvikkeita.

Korvaa suola

Totuta makuaisti vähitellen vähempään suolaan korvaamalla ruoassa se mausteilla ja yrteillä, jotka vahvistavat ja korostavat ruoan omaa makua. Käytä maustesekoituksia, joissa ei ole lisättyä suolaa. Myös vahvan makuiset kasvikset, kuten tomaatti, paprika ja sipulit korvaavat ruoassa suolaa.

Vinkki! Valmista itse yrttisuola sekoittamalla teholeikkurissa sormisuolaa, runsas nippu hienonnettuja yrttejä ja ripaus kuivattua valkosipulirouhetta. Sekoita ja levitä suola kuivahtamaan uunipellille. Siirrä täysin kuivunut suola lasipurkkiin. Käytä ruokien maustamiseen loppuvaiheessa.*