Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Moni vannoo inkivääriteen nimeen, kun flunssa kaataa petiin.

Inkivääriä lääkkeeksi - tiesitkö näitä inkiväärin terveysvaikutuksia?

Teksti:
Hanna Jensen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.3.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Sen maku räjähtää suloisesti sekä makeissa että suolaisissa ruoissa. Ja jos maku saakin irvistämään, terveys tykkää.

Kuoriminen on näpertäjän työtä. Inkivääri on poimuttanut ihonsa ja levittelee sormiaan ja varpaitaan joka suuntaan, joten kuorimaveistä saa käännellä ja väännellä, ellei sitten yritä suoriutua tehtävästä reilummin puukolla tai veitsellä.

Vaiva kuitenkin kannattaa, sillä inkiväärin kirpeä ja jopa tulinen maku antaa monelle ruokalajille sen viimeisen, tarvittavan terän. Inkivääri on ihmeellinen juuri, sillä se sopii niin suolaiseen kuin makeaankin ruokaan.

Juuren terveyshyödyt ovat kiistattomat.

Juuren terveyshyödyt ovat kiistattomat. Se on vahva antioksidantti, joka vaikuttaa immuunijärjestelmään, ruoansulatusjärjestelmään, vähentää tulehdusta ja pahoinvointia.

Turkulainen lääketieteen professori Juhani Knuuti syynää Terveys & tiede -blogissaan ravitsemusväitteitä tieteen näkökulmasta, ja juuri inkivääri oli se, jonka kohdalla hän perääntyi epäilyksissään. Knuuti oli lukenut netistä, että inkivääri toisi helpotusta nivelrikkoon ja alkoi epäillä. Mutta Knuuti sanoi Helsingin Sanomien artikkelissa tutkimustiedon osoittaneen, että tietty määrä inkivääriä toimii kuin Burana.

Inkiväärin kirpeä ja jopa tulinen maku antaa monelle ruokalajille sen viimeisen, tarvittavan terän.

Inkiväärin tärkein anti on kuitenkin sen maku.

Lisääpä tavalliseen porkkanakeittoon tai uunilohen takiksi kookoskermaa, limettiä ja reilusti tuoretta, raastettua inkivääriä, ja silmäsi aukeavat. Lisää sitrussmoothieen teelusikallinen raastettua inkivääriä, ja makunystyräsi heräävät. Heitäpä kanawokkisi sekaan inkivääriä, ja huomaat, että mausta tulee entistä kiinnostavampi.

Jos haluat yllättää pääsiäispöydässä, valmista jälkiruoaksi inkiväärinen suklaakakku. Kostuta mieleisesi suklaakakku inkiväärioluella ja lisää kakun täytteeksi inkiväärimarmeladia, niin saat syöjille hymyn huulille.

Lisää satokausikasviksista