Isot luomumunat tekevät kauppansa - Yhteishyvä

Isot luomumunat tekevät kauppansa

Isot luomumunat tekevät kauppansa

Kuluttaja päättää, millaisia kananmunia kaupan hyllyllä myydään, vinkataan Laitilan Kanatarhalta. Oikein säilytettynä munia voi käyttää vielä kuukausi parasta ennen -päiväyksen jälkeen.

Jaa Somessa
Teksti
Sanni Salonen
Kuvat
SOK

Kaupasta ostetaan edelleen eniten tavallisia munia, mutta isojen luomumunien osuus kasvaa koko ajan. Laitilan Kanatarha on Suomen ainoa munatalo, jolla on valikoimissaan isoja luomumunia. Niiden osuus Laitilan Kanatarhan tuotannosta on noin kuusi prosenttia. Luomukanaloita on noin kymmenen, joista suurin osa sijaitsee Varsinais-Suomessa, aivan pakkaamon lähistöllä.

Laitilan Kanatarha tuottaa myös tavallisia munia, ulkokanan munia, lattiakanalan munia ja vapaan kanan munia. Kanatarha on osa Hannu Majanderin, Janne Torikan ja Juha Vennon kymmenen vuotta sitten perustamaa, Laitilassa toimivaa Munax-yritystä.

"Kuluttaja päättää, millaisia munia kaupan hyllyllä myydään. Me muokkaamme tuotantoa menekin mukaan", kolmikko sanoo.

Kaikki omistajat ovat yhä isäntiä, mikä pitää firman arvot kunnossa.

"Eläinten hyvinvoinnista ei tingitä. Hyvinvoiva kana munii laadukkaita munia", kuvailee Juha Venno.

Viikon vanha muna on paras

"Muna on vähäkalorinen proteiininlähde, joka sisältää kaikkia vitamiineja C:tä lukuun ottamatta. Nykytutkimuksen mukaan perusterve ihminen voi huoletta syödä munia pelkäämättä huonon kolesterolin nousua", markkinointi- ja viestintäjohtaja Lisa Savola sanoo.

Parhaimmillaan munan maku ja leivontaominaisuudet ovat, kun muna on viikon vanha. Parhaiten muna säilyy 14 asteen lämmössä. Jos munia säilyttää oikein, niitä voi käyttää jopa kuukauden rasiaan painetun parasta ennen -päivämäärän jälkeen.

"Ellet omista kylmiötä, laita munat jääkaappiin. Leivonnassa toimivat parhaiten huoneenlämpöiset munat", Lisa Savola sanoo.

Kanatarhan väen omia suosikkeja ovat banaaniletut, jotka valmistuvat pelkistä munista ja kypsistä banaaneista.

Kana tekee 400 munan urakan

Julkaistu: 17.3.2017
Muokattu: 11.12.2018
Jaa Somessa