Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kotimaista kauraa gluteenittomana

Teksti:
Ella Koota
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.9.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Gluteenittomien tuotteiden kysyntä on ollut kasvussa jo muutaman vuoden ajan. Raision Provena Iso Kaurahiutaleet valmistuvat Kokemäellä, gluteenittomalle kauralle pyhitetyssä tehtaassa.

Provena-tuotteiden tuotannosta Kokemäellä vastaava varastoesimies Timo Kilpivuori ottaa jokaisesta tehtaalle tulleesta kaurakuormasta kahdeksan litran näytteen, joka jaetaan kilon näytteeksi. Näytteestä tarkastetaan, ettei joukossa ole vierasta viljaa ja analysoidaan kosteus, hehtolitrapaino sekä pienet jyvät ja hometoksiinit. Vain laatukriteerit täyttävät erät hyväksytään tuotantoon.

Gluteenittoman Provena Iso Kaurahiutaleen valmistaminen perustuu tiukasti valvottuun tuotantoprosessiin, jossa kaura pidetään erillään muista viljoista.

Satakuntalaiset ja varsinaissuomalaiset sopimusviljelijät kasvattavat kauran lajipuhtaasta kauransiemenestä. Tilalla ei saa käsitellä muita viljoja, ja kaurapeltojen puhtaus tarkastetaan useaan kertaan kasvukauden aikana. Kylvökoneet, puimurit ja kuivurit varataan vain kauralle. Myös kuljetuskaluston puhtaus varmistetaan tarkastuksilla. Ennen kuin kaurakuormaa tuova traktori saa luvan kipata kuormansa vastaanottosiiloon, jyvien puhtaus analysoidaan huolellisesti.

"Kaura on viljana luontaisesti gluteenitonta. Tavanomaisessa tuotannossa kauraan saattaa kuitenkin sekoittua muita viljoja. Gluteenittomaksi voidaan kutsua vain puhdasta kauraa", kertoo Provenan markkinointipäällikkö Pauliina Öhman.

Kaikki Provenan aamiais- ja leivontatuotteet valmistetaan Kokemäellä sijaitsevassa tuotantolaitoksessa. Tuotantotiloissa valmistetaan ja pakataan vain gluteenittomia kauratuotteita. Kaurajyville on varattu viljavarastosta myös erilliset siilot.

Lisätyötä gluteenittomasta ruokavaliosta

Keliaakikolle gluteenittomuus on ehdotonta, ja joillekin pienikin altistus voi aiheuttaa ikäviä oireita, kuten pahoinvointia, ripulia ja vatsakipua. Tämän vuoksi gluteenitonta erityisruokavaliota noudattavan arkeen kuuluu tuoteselosteiden tarkka lukeminen. Koska gluteenitonta ruokavaliota noudattava ei voi syödä vehnää, ohraa tai ruista, eikä mitään niitä sisältäviä elintarvikkeita, jää monta tuttua tuotetta pois ruokavaliosta. Niiden tilalle on löydettävä muita vaihtoehtoja. Perinteinen aamukaurapuuro sopii useimpien keliaakikoidenkin ruokalistalle, kunhan sen keittää puhdasta kauraa sisältävistä hiutaleista.

"Erityisruokavalio teettää usein lisätyötä. Provena Iso Kaurahiutaleita voi käyttää kuten tavanomaisia kaurahiutaleita. Näin tuttua raaka-ainetta ei tarvitse vaihtaa toiseen, valitsee vain gluteenittoman vaihtoehdon", Öhman sanoo.

Hänen mukaansa Provenan tuotekehittäjien tavoitteena oli kauratuotteiden tarjoaminen myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Tuotesarja tuotiin markkinoille 2006, ja ensimmäisenä valikoimaan tulivat kaurahiutaleet ja täysjyväkaurajauho.

Monet ovat huomanneet gluteenin välttämisen helpottavan vatsaoireita ja turvotusta.

Yksinkertainen resepti

Provena Iso Kaurahiutaleiden resepti on yksinkertainen: pakkaus sisältää 500 grammaa kuorittua ja hiutaleen muotoista kauraa. Tuotannossa kauranjyvät kuoritaan ja höyrytetään, mikä parantaa hiutaleiden säilyvyyttä. Sen jälkeen jyvät ajetaan valssituolin läpi. Sen raskaat metallitelat mankeloivat jyvistä hiutaleita. Valmiit kaurahiutaleet kuivataan ja ajetaan varastosiiloon odottamaan pakkaamista.

"Prosessimiehet valmistavat jyvistä suuren määrän hiutaleita muutaman kerran viikossa. Mylly pitää sen verran kovaa mekkalaa, ettei sitä viitsi koko ajan käyttääkään", Kilpivuori naurahtaa.

Kun varastosiilon ikkunasta näkee sisuksen olevan täynnä hiutaleita, vuorossa on pakkaaminen. Säiliöistä hiutaleet siirretään pakkauskoneen siiloon, mistä vaaka annostelee puoli kiloa vaaleita hiutaleita suppiloon. Suppilo pyöräyttää hiutaleet nopealla liikkeellä pakkaukseen.

"Iso Kaurahiutaleen hiutaleet ovat nimensä mukaisesti isoja ja paksuja, joten ne säilyvät kuljetuksessa ehjinä", Kilpivuori sanoo.

Violetinväriset tuotepakkaukset mutkittelevat kuljettimella ja varastolavat täyttyvät. Pakkaaja Virve Mäkipää valvoo pakkauskoneen toimintaa, lisää tarvittaessa pakkauslaatikoita ja liimaa tottuneesti tarroja. Täytetyt puuropakkaukset päätyvät linjaa pitkin suljettaviksi, päivämäärällä leimattaviksi ja tarkastuspunnittavaksi.

Pakkaaja Taija Arvo ottaa valmiit hiutalekotelot vastaan pakkauslinjan päässä ja asettelee ne kymmenen pakkauksen myyntieriin. Ennen varastolavalle laittamista myyntierä punnitaan.

Gluteenittomien tuotteiden kysyntä kasvussa

Pauliina Öhman ja Timo Kilpivuori ovat huomanneet gluteenittomien tuotteiden kysynnän kasvaneen parin viime vuoden aikana.

"Keliakiaa sairastaa noin kaksi prosenttia suomalaisista. Lisäksi on alettu puhua gluteeniyliherkkyydestä. Monet ovat huomanneet gluteenin välttämisen helpottavan vatsaoireita ja turvotusta", Öhman toteaa.

Vaikka Suomi on Provena-tuotteiden päämarkkina-alue, on vientiä myös muun muassa Ruotsissa, Puolassa ja Hollannissa.

 "Gluteenittomien tuotteiden kansainvälinen kasvuennuste on noin 15–30 prosenttia vuodessa."

Tämän vuoksi Iso Kaurahiutaleenkin nimenä pakkauksessa lukee Jumbo Oats, ja puuron valmistusohjeen voi lukea kymmenellä eri kielellä.