Provena-tuotteiden tuotannosta Kokemäellä vastaava varastoesimies Timo Kilpivuori ottaa jokaisesta tehtaalle tulleesta kaurakuormasta kahdeksan litran näytteen, joka jaetaan kilon näytteeksi. Näytteestä tarkastetaan, ettei joukossa ole vierasta viljaa ja analysoidaan kosteus, hehtolitrapaino sekä pienet jyvät ja hometoksiinit. Vain laatukriteerit täyttävät erät hyväksytään tuotantoon.
Gluteenittoman Provena Iso Kaurahiutaleen valmistaminen perustuu tiukasti valvottuun tuotantoprosessiin, jossa kaura pidetään erillään muista viljoista.
Satakuntalaiset ja varsinaissuomalaiset sopimusviljelijät kasvattavat kauran lajipuhtaasta kauransiemenestä. Tilalla ei saa käsitellä muita viljoja, ja kaurapeltojen puhtaus tarkastetaan useaan kertaan kasvukauden aikana. Kylvökoneet, puimurit ja kuivurit varataan vain kauralle. Myös kuljetuskaluston puhtaus varmistetaan tarkastuksilla. Ennen kuin kaurakuormaa tuova traktori saa luvan kipata kuormansa vastaanottosiiloon, jyvien puhtaus analysoidaan huolellisesti.
"Kaura on viljana luontaisesti gluteenitonta. Tavanomaisessa tuotannossa kauraan saattaa kuitenkin sekoittua muita viljoja. Gluteenittomaksi voidaan kutsua vain puhdasta kauraa", kertoo Provenan markkinointipäällikkö Pauliina Öhman.
Kaikki Provenan aamiais- ja leivontatuotteet valmistetaan Kokemäellä sijaitsevassa tuotantolaitoksessa. Tuotantotiloissa valmistetaan ja pakataan vain gluteenittomia kauratuotteita. Kaurajyville on varattu viljavarastosta myös erilliset siilot.
Lisätyötä gluteenittomasta ruokavaliosta
Keliaakikolle gluteenittomuus on ehdotonta, ja joillekin pienikin altistus voi aiheuttaa ikäviä oireita, kuten pahoinvointia, ripulia ja vatsakipua. Tämän vuoksi gluteenitonta erityisruokavaliota noudattavan arkeen kuuluu tuoteselosteiden tarkka lukeminen. Koska gluteenitonta ruokavaliota noudattava ei voi syödä vehnää, ohraa tai ruista, eikä mitään niitä sisältäviä elintarvikkeita, jää monta tuttua tuotetta pois ruokavaliosta. Niiden tilalle on löydettävä muita vaihtoehtoja. Perinteinen aamukaurapuuro sopii useimpien keliaakikoidenkin ruokalistalle, kunhan sen keittää puhdasta kauraa sisältävistä hiutaleista.
"Erityisruokavalio teettää usein lisätyötä. Provena Iso Kaurahiutaleita voi käyttää kuten tavanomaisia kaurahiutaleita. Näin tuttua raaka-ainetta ei tarvitse vaihtaa toiseen, valitsee vain gluteenittoman vaihtoehdon", Öhman sanoo.
Hänen mukaansa Provenan tuotekehittäjien tavoitteena oli kauratuotteiden tarjoaminen myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Tuotesarja tuotiin markkinoille 2006, ja ensimmäisenä valikoimaan tulivat kaurahiutaleet ja täysjyväkaurajauho.