Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Laihdu pienillä muutoksilla

Teksti:
Marita Kokko
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.2.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Lopeta joka maanantai alkava superdieetti, ja paranna sen sijaan ruokavaliotasi pikkuhiljaa. Pienet valinnat johtavat vähitellen pysyvään painonhallintaan.

Pienet muutokset ruokavaliossa ovat varmin keino pudottaa painoa tasaisesti. Herkuttelijalle korjausliikkeeksi voi riittää jo vaihtaminen vähäkalorisiin naposteltaviin.

Muutosten tekeminen vaatii ennakointia. Ensin on syytä rauhassa miettiä, miksi painonpudotusta tarvitaan, onko siihen valmis ja onko tarvittavia voimia aloittaa laihduttaminen. Jos on stressiä työssä tai pieniä lapsia ja iäkkäitä vanhempia hoidettavana, ei ehkä ole oikea hetki tehdä elämään suuria muutoksia.

"Mutta pienilläkin vaihdoksilla saa helposti tuloksia aikaiseksi, kun ne sopivat juuri senhetkiseen elämään ilman lisäkuormitusta", painottaa ravitsemusterapeutti Tuija Pusa Sydänliitosta.

Oman tilanteen arvioinnissa auttaa yksinkertainen hyötyanalyysi. Mitä hyötyä muutoksesta on? Mitä haittaa? Jos jatkaa nykyisellä tavalla, mitä hyötyä tai haittaa siitä aiheutuu?

"Painonhallinnassa äärimmäinen dieetti ja pitkä kieltojen lista johtavat nopeaan painonlaskuun, mutta kilot tulevat usein takaisin korkojen kera."

Vaihtamalla berliininmunkin pullaan säästät 200 kilokaloria eli 20 sokeripalaa. Lenkkimakkaran korvaaminen kevytnakeilla säästää 59 kilokaloria eli 5,9 sokeripalaa.

Nettituki auttaa painonpudotuksessa

Keskeinen tuki laihdutuksessa ovat lähimmäiset, ystävät ja vertaiset. Tukea voi hakea myös netistä. Esimerkiksi Pieni päätös päivässä -verkkopalvelu on kuuden terveysjärjestön yhteinen sivusto, jossa elintapoihin liittyvät tavoitteet, kuten lenkillä käyminen ja salaatin syöminen, on puettu pelin muotoon. Peli on osa Yksi elämä -hankkeita.

"Tyytyväisyys omaan oloon ei välttämättä synny itsensä ruoskimisesta vaan itselle mahdollisilta tuntuvien tavoitteiden saavuttamisesta", kuvaa Yksi elämä -hankkeiden viestintäpäällikkö Eija Seppänen.

"Tähtäimessä voi toki olla suuria asioita. On kuitenkin helpompi aloittaa painonhallinta lounassalaatista kuin tiukasta dieetistä ja kuntoilu lyhyistä lenkeistä kuin maratonista."