Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Leivontaopas: Vinkit onnistuneeseen leivontaan

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 13.2.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Leivontaopas antaa vinkkejä onnistuneisiin leivontahetkiin. Tunne mittaamisen, vaivaamisen, kohottamisen ja paistamisen niksit.

Kun ryhdyt leipomaan, lue ensin ohje ja perehdy työjärjestykseen. Varaa sen jälkeen ainekset ja välineet työpöydälle. Työ sujuu mukavasti, kun ei tarvitse välillä etsiä tavaroita.

1. Puhtaus

Varmista, että vatkauskulho ja vatkain ovat täysin puhtaita ja kuivia. Rasvaisessa ja kosteassa kulhossa munat ja kerma eivät vaahtoudu.

2. Mittaaminen

Mittaa huolella. Ota jauhot desilitran mittaan ja pyyhkäise ylimääräinen pois kädellä mitan reunoja myöden. Litran mitassa kaada jauhot pussista ja tiivistä ne kopauttamalla mittaa pöytää vasten.

Teelusikka (tl) ja ruokalusikka (rkl) ohjeessa tarkoittavat mittasarjan mittoja.

3. Taikinan käsittely ja kohottaminen

Kakkuja leipoessa voitele ja korppujauhota vuoka huolella ensimmäiseksi. Vedä lusikalla rengasvuossa olevan kakkutaikinan keskelle syvennys, näin kakun pinta paistuu tasaisesti.

Alusta pullataikinaa vatkaamalla siihen ilmaa joko puuhaarukalla tai -lastalla. Vaivaa taikina kimmoisaksi, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.

Kohota pullataikinaa lämpimässä, vedottomassa paikassa peitettynä esimerkiksi keittiöpyyhkeellä. Kohota riittävän kauan eli vähintään 20 minuuttia. Pullat saattavat repeillä liian vähäisen kohotuksen vuoksi.

Leikkaa ja pyöritä taikinapalat palloiksi. Kauli, rullaa ja käytä vuokia. Täytä mielesi mukaan.

Voitele kohonneet pullat kananmunalla, voilla, maidolla, vedellä, sokerivedellä tai kahvilla.

4. Paistaminen

Katso aina ohjeesta paistolämpötila ja -taso. Uunien lämpötilat vaihtelevat. Jos uuni jättää leivonnaisen liian vaaleaksi, nosta seuraavalla kerralla lämpötilaa noin 10 astetta. Kokeile aina kypsyyttä.

Pääsääntöisesti onnistut seuraavilla paisto-ohjeilla: Mitä ohuempi leivonnainen, sitä ylemmällä tasolla se paistetaan. Mitä paksumpi leivonnainen, sitä alemmalla tasolla se paistetaan. Paista kuivakakut ja täytekakkupohjat uunin alaritilällä, jotta ne ehtivät kohota ennen pinnan kuortumista.

  • Uunin ylätasossa: pikkuleivät 200 asteessa
  • Uunin keskitasossa: sämpylät 225 asteessa, pikkupullat 225 asteessa, kääretorttu 225 asteessa ja pizza 225 asteessa.
  • Uunin alatasossa: leivät 200 asteessa ja pullapitkot 200 asteessa.

Kiertoilmauunissa kannattaa alentaa suosituspaistolämpötilaa 20–30 astetta.