Mistä S-ryhmän myymät ravut ovat peräisin?
Myymme sekä kotimaisia että ulkomaisia rapuja. Rapujen alkuperä on aina tiedossa. Kotimaiset ravut ovat sesonkituote kesän loppupuolelta lokakuun loppupuolelle niiden pyyntiajan mukaan.
Millaisia rapuja S-ryhmä myy? Myydäänkö rapuja elävinä?
Kotimaisia rapuja myymme pääasiassa vain valmiiksi keitettyinä. Keittämisessä huolehditaan, että veden lämpötila säilyy koko ajan kiehuvana, jotta keittyminen ei pitkity.
Muutaman alueosuuskaupan kautta on mahdollisuus saada suorina asiakastilauksina paikallisesti pyydettyjä kotimaisia eläviä rapuja. Tiskillä emme myy eläviä rapuja.
Lisäksi myymme ulkomaisia rapuja pakasteena ja valmistuotteissa.
Miten S-ryhmän myymät valmiiksi keitetyt tai pakasteravut on lopetettu?
Kotimaiset ja kylmän veden ulkomaiset keitetyt ravut on lopetettu keittämällä elävät ravut.
Pakasteravuissa on tarjolla myös ulkomaisia, trooppisen veden rapuja, joita on prosessista ja lajista riippuen keitetty elävältä tai tainnutettu kohmeuttamalla jäähyhmällä ennen keittämistä tai pakastusta.
Se, millaiseen elinympäristöön laji on sopeutunut, vaikuttaa lajille sopivaan tainnutusmenetelmään. Viileiden vesien äyriäislajeja ei suositella tainnutettavan jäähyhmässä.
Miksei kaikkia rapuja voisi tainnuttaa ennen keittämistä esimerkiksi sähköllä?
Rapuja voi tainnuttaa sähköisellä tainnuttimella, mutta niitä ei ole toistaiseksi käytössä Suomessa ja maailmallakin vähän. Olemme käyneet kotimaisten tavarantoimittajien kanssa keskustelua aiheesta, mutta toistaiseksi sähkötainnutusta ei ole käytössä eikä tällä tavalla valmistettuja rapuja ole saatavilla.
Miten rapu tulisi lopettaa kotioloissa mahdollisimman vähällä kärsimyksellä?
Varmista, että vesi on varmasti kiehuvaa. Kun vesi kiehuu reippaasti, lisää ravut yksi kerrallaan liemeen. Varmista, että vesi on kiehumispisteessä aina, kun lisäät seuraavan ravun.