Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Keitot

Miten tehdään paras lohikeitto? Muista nämä viisi asiaa

Kermainen lohikeitto on yksi suomalaisten suosikkiruoista. Näillä viidellä vinkillä teet jopa maailman parasta lohikeittoa!

Kermaista lohikeittoa kolmessa kulhossa ja kattilassa. Vieressä lusikoita ja voideltuja ruisleipäviipaleita.
Kermaista lohikeittoa kolmessa kulhossa ja kattilassa. Vieressä lusikoita ja voideltuja ruisleipäviipaleita.
Teksti: Yhteishyvä
Kuvat: Tuomas Kolehmainen
4.11.2024 | Päivitetty 4.11.2024

1. Valitse tuore kala

Paras lohikeitto valmistuu tuoreesta lohifileestä, josta on poistettu ruodot ja nahka. Jos haluat päästä helpolla, valitse kalatiskiltä valmiiksi nahaton ja ruodon lohifilee. Voit myös ostaa kilohinnaltaan usein hieman huokeamman kokonaisen kalan ja pyytää palvelutiskin ammattilaista fileoimaan sen valmiiksi. Muista tällöin pyytää mukaan myös lohen perkeet, sillä niistä voit tehdä keiton pohjaksi maukkaan kalaliemen.

2. Lisää juureksia tuomaan makua ja väriä

Sipulit ja juurekset tuovat lohikeittoon maukasta aromia. Käytä keittoon keltasipulin lisäksi reilu pala purjoa ja pilko joukkoon myös porkkanaa, niin saat keittoon lisää väriä ja makua. Perinteinen lohikeitto ei olisi mitään ilman perunaa. Valitse keittoon yleis- tai kiinteä peruna, jotta perunat eivät hajoa keitettäessä.

3. Valmista maukas liemi

Hyvä kalakeitto syntyy itse tehdystä kalaliemestä, mutta maukkaaseen lopputulokseen pääsee myös helpommin ja nopeammin: käytä vettä ja kalaliemikuutioita. Lisää joukkoon vielä kokonaisia musta- tai valkopippureita sekä ripaus suolaa. Muuta ei sitten tarvitakaan!

4. Ole tarkka kypsennyksen kanssa

Hyvässä kalakeitossa raaka-aineiden kypsyys on kaiken a ja o: kalaa ei pidä lisätä keittoon liian aikaisin, jotta se ei hajoa hiutalemaiseksi. Keitä siis kasvikset ensin kalaliemessä lähes kypsiksi ja lisää vasta sitten lohi. Laita kala kattilaan reilunkokoisiksi paloiksi kuutioituna yhdessä suolan kanssa. Pieni suolaripaus korostaa raaka-aineiden omia aromeja. Tässä vaiheessa joukkoon lisätään myös kerma, joka pyöristää keiton maun ihanan täyteläiseksi. Älä anna keiton enää kiehua, vaan hauduta lohi kypsäksi miedolla lämmöllä. Näin kalapalat pysyvät mehevänä eivätkä hajoa keiton joukkoon. Kala kypsyy kuumassa liemessä hauduttamalla muutamassa minuutissa.

5. Muista viimeistely

Kun lohipalat ovat kypsiä, on aika tarkistaa maku ja viimeistellä keitto hienonnetulla tillillä. Kermainen lohikeitto maistuu ihanalta sellaisenaan sekä ruisleivän kanssa tarjottuna.

Kokeile myös näitä reseptejä

Tee arjestasi helpompaa ja herkullisempaa!

Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.