Itse tehty kalaliemi
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Hyödynnä kalan perkeet kalaliemeen, joka on helppo tehdä itse. Käytä liemi ruoanlaitossa heti tai pakasta se sopivina annoksina myöhemmin käytettäväksi.
| 1 kpl | ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet (selkäruoto, pää, ruodot ja nahka) |
| 2 kpl | porkkanaa |
| 1/2 kpl | palsternakkaa |
| 10 cm | pala purjoa |
| 1 kpl | sipuli |
| 3 kpl | timjaminoksaa |
| 1/4 kpl | ruukku tilliä |
| 1 tl | suolaa |
| 5 kpl | kokonaista valkopippuria |
- 1.
Puhdista kalanperkeet tarvittaessa pyyhkimällä tai huuhtelemalla. Jos kalan päässä on kidukset, poista ne.
- 2.
Kuori ja paloittele porkkanat ja palsternakka. Pese ja viipaloi purjo. Jos sipuli on siisti, voit käyttää sen kuorineen. Muussa tapauksessa kuori sipuli.
- 3.
Laita kalat, kasvikset ja yrtit kattilaan (3 l). Lisää vettä, kunnes ainekset peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori kiehumisen alkuvaiheessa syntyvä vaahto pois. Kun vaahtoa ei enää synny, lisää suola ja pippurit. Anna kiehua hiljaa poreillen noin 30 minuuttia.
- 4.
Siivilöi liemi puhtaaseen kattilaan. Anna liemen kiehua, kunnes jäljellä on noin puolet. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.
Itse tehty kalaliemi
Hyödynnä kalan perkeet kalaliemeen, joka on helppo tehdä itse. Käytä liemi ruoanlaitossa heti tai pakasta se sopivina annoksina myöhemmin käytettäväksi.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kpl | ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet (selkäruoto, pää, ruodot ja nahka) |
| 2 kpl | porkkanaa |
| 1/2 kpl | palsternakkaa |
| 10 cm | pala purjoa |
| 1 kpl | sipuli |
| 3 kpl | timjaminoksaa |
| 1/4 kpl | ruukku tilliä |
| 1 tl | suolaa |
| 5 kpl | kokonaista valkopippuria |
Valmistus
- 1
Puhdista kalanperkeet tarvittaessa pyyhkimällä tai huuhtelemalla. Jos kalan päässä on kidukset, poista ne.
Määrä Ainesosa 1 kpl ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet (selkäruoto, pää, ruodot ja nahka) - 2
Kuori ja paloittele porkkanat ja palsternakka. Pese ja viipaloi purjo. Jos sipuli on siisti, voit käyttää sen kuorineen. Muussa tapauksessa kuori sipuli.
Määrä Ainesosa 1/2 kpl palsternakkaa 2 kpl porkkanaa 10 cm pala purjoa 1 kpl sipuli - 3
Laita kalat, kasvikset ja yrtit kattilaan (3 l). Lisää vettä, kunnes ainekset peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori kiehumisen alkuvaiheessa syntyvä vaahto pois. Kun vaahtoa ei enää synny, lisää suola ja pippurit. Anna kiehua hiljaa poreillen noin 30 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1/4 kpl ruukku tilliä 3 kpl timjaminoksaa 1 tl suolaa 5 kpl kokonaista valkopippuria - 4
Siivilöi liemi puhtaaseen kattilaan. Anna liemen kiehua, kunnes jäljellä on noin puolet. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.
Vinkki: Voit halutessasi käyttää liemeen 3–5 dl valkoviiniä ja loput vettä. Valkoviini antaa liemelle hienostuneen maun.
Ravintosisältö
24
Energiaa kcal
103
Energiaa kj
—
Rasvaa
—
Tyydyttynyttä rasvaa
4,0 g
Hiilihydraatteja
2,3 g
Sokereita
1,8 g
Kuituja
0,5 g
Proteiinia
1,6 g
Suolaa
24
Energiaa kcal
103
Energiaa kj
—
Rasvaa
—
Tyydyttynyttä rasvaa
4,0 g
Hiilihydraatteja
2,3 g
Sokereita
1,8 g
Kuituja
0,5 g
Proteiinia
1,6 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 10 cm pala purjoa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























