Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pellillinen makeaa valmistuu helposti – Valitse perinteinen mokkapala tai sen vaalea ja pirteä vaihtoehto

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 30.1.2024
|
Muokattu: 30.1.2024
Pellillisestä mokkapaloja tai appelsiini-tuorejuustopaloja riittää useammalle kahvitauolle. Helpot peltileivonnaiset syntyvät ilman suurta vaivaa.

Helpoimmat leivonnaiset valmistuvat sekoittamalla. Ainekset kulhoon, sekoitus, taikina pellille ja uuniin kypsymään. Tällaisia ovat esimerkiksi perinteiset mokkapalat.

Mokkapalat ovat ansainneet paikkansa synttäreiden ja erilaisten myyjäisten luottoleivonnaisina. Pellillinen meheviä mokkapaloja valmistuu alle tunnissa, ja raaka-aineet löytyvät takuulla pienimmästäkin kaupasta tai mahdollisesti jo valmiiksi oman keittiön kaapeista.

Kun noudattaa muutamaa sääntöä, mokkapaloissa onnistuu joka kerta. Yksi niistä on ainesten lämpötila. Leipomista aloittaessa kaikkien ainesten olisi hyvä olla huoneenlämpöisiä, jolloin taikina paistuu tasaisemmin.

Taikinaa ei pidä sekoittaa liikaa, kun kuivat ainekset ja nesteet yhdistetään. Kun ainekset yhdistää nopeasti tasaiseksi seokseksi ilman liiallista vatkaamista, mokkapalat pysyvät kuohkeina ja mehevinä.

Myös paistoajan kanssa kannattaa olla tarkkana. Uunit ovat erilaisia ja pellin koosta riippuen mokkapalat kypsyvät 15–20 minuutissa. Taikina kannattaa levittää pellille tasaisesti kulmia myöten, jotta välttyy kuivilta reunapaloilta.

Tasainen kuorrute onnistuu, kun tomusokerin ja kaakaojauheen siivilöi kahvin ja voin joukkoon. Kuorrutteen sekoittamisessa kannattaa käyttää vispilää. Oikea koostumus on olennaista, jotta kuorrute ei imeydy pohjaan, mutta pysyy kuitenkin helposti levitettävänä. Liian paksu kuorrute halkeilee jähmettyessään.

Raikkaat sitruksiset maut sopivat alkuvuoteen. Jos kaipaat tummille kahvin makuisille mokkapaloille pirteämpää vaihtoehtoa, kokeile tätä appelsiinilla maustettua pellillistä.

Vaalean peltileivonnaisen mehevyyden salaisuus on tuorejuustossa. Pellilliseen uppoaa kaksi rasiaa maustamatonta tuorejuustoa, joka kannattaa ottaa huoneenlämpöön reilusti ennen leivonnan aloittamista. Jotta taikina pysyy kuohkeana, rasva ja sokeri vaahdotetaan sähkövatkaimella ennen muiden ainesten lisäämistä.

Taikina maustetaan appelsiinin kuoriraasteella, mehulla ja sitruunanmehulla. Pehmeät ja mehevät appelsiini-tuorejuustopalat saavat kaivattua rapeutta pinnalle ripotelluista mantelilastuista ja murennetusta marengista. Paistoaikaa kannattaa tarkkailla tämänkin leivonnaisen kohdalla, sillä parhaimmillaan appelsiinipalat ovat aavistuksen kosteina.

Appelsiinipaloille ei tehdä erillistä kuorrutetta, mutta ne kannattaa tarjota kirpsakan vadelmakastikkeen kanssa.