Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Proteiinia maitorahkasta

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.3.2015
|
Muokattu: 1.4.2022
Maitorahka on monipuolinen raaka-aine, se sisältää runsaasti proteiinia, kalsiumia ja on lähes rasvatonta.

Lainsäädännöllisesti maitorahka kuuluu kypsyttämättömiin juustoihin eli tuorejuustoihin, joihin kuuluvat myös raejuusto, mozzarella ja leipäjuusto. Rahka valmistetaan pastöroidusta, rasvattomasta maidosta, joka saostetaan maitohappokäymisen avulla. Hapatetusta maidosta erotetaan hera. Rahkaa ei yleensä jälkikäsitellä. Tuorejuustoille saadaan jälkikäsittelyiden ansiosta useamman kuukauden säilyvyys, kun taas rahka ei säily pitkään.

Ravintoarvo
Perinteisesti maitorahka on vähärasvaista (rasvaa alle 0,5 %). Rahka sisältää energiaa n. 60 kcal/100 g ja runsaasti proteiineja (noin 10 %). Rahka on myös hyvä kalsiumin, B2- ja B12 -vitamiinien sekä D-vitamiinin lähde. Rahka sopii erinomaisesti kuntoilijoille sekä kevyeen ruokavalioon. Kuntoilija tarvitsee rahkasta saatavia proteiineja ylläpitämään ja lisäämään lihaskudosta.

Maitorahkan käyttö
Rahkasta voi valmistaa erilaisia jälkiruokia, leivonnaisia, juomia, tahnoja ja täytteitä. Kevennä jälkiruokia rahkalla tai kokeile sitä sämpylä- tai lettu- ja pannukakkutaikinaan. Rahka lisää sämpylöiden ja leipien säilyvyyttä. Hyvän startin aamuun saat rahkasta valmistetulla juomalla. Rahka sellaisenaan marjojen kera on myös nopea välipala, joka pitää nälän kurissa pitkään.

Maitorahkavalmisteet
Valikoimista löytyy mm. vaniljalla, sitruunalla ja erilaisilla kauden mauilla maustettuja rahkoja, jotka sopivat välipaloiksi, leivontaan ja jälkiruokiin. Rahkavalmisteita on myös juomina, vaahtoina ja lisäproteiinilla rikastettuina välipaloina. Rahkaa valmistetaan myös vähälaktoosisena ja laktoosittomana.